Sport Hajduk

reakcija na intervju

Marin Brbić oštro odgovorio Kosu: Otkako sam otišao klub je izgubio četiri milijuna kuna, a ja ga pitam koje su to igrače plaćali sponzori?

reakcija na intervju

Marin Brbić se javio za riječ, bivši predsjednik uprave Hajduka, kojemu nije izglasano povjerenje prošle godine početkom travnja u preglasavanju članova Nadzornog odbora “bijelih”, napisao je svoje priopćenje.

Želi pojasniti određene navode iz intervjua svoga nasljednika Ivana Kosa za koje drži kako obvezno trebaju dodatno objašnjenje, tumačenje, pogled iz rakursa ranijeg predsjednika koji je Hajdukovu upravu i klub vodio gotovo četiri godine, u vrlo teškom razdoblju.

Brbić nam se obratio:

Poštovani,

molim da mi se temeljem Zakona o medijima (NN 59/04 i 81/13), članak 40, stavci 1 i 4, objavi ispravak pogrešnih tvrdnji i netočnih navoda izrečenih od strane predsjednika uprave HNK Hajduk gospodina Ivana Kosa, objavljenih u Vašem dnevnom listu u nedjelju 14. svibnja 2017. pod naslovom “Stvaramo veliki Hajduk, prave pobjede tek dolaze”.

U tom tekstu navodi se sljedeće:

“Samo da znate, zbog čitavog niza igrača s kojima nismo produžili ugovor ili ga ne namjeravamo produžiti već smo na godišnjoj razini izgubili od 500.000 do milijun kuna sponzorskog novca. Ti su momci bili u Hajduku samo zato što je netko davao novac, netko je to očito smatrao ispravnom klupskom politikom i dobrim načinom prikupljanja novca u vremenu kad novac nije lako nabaviti, ali kod mene to ne može proći.”

S obzirom na to da sam bio na dužnosti predsjednika uprave HNK Hajduk u vremenu na koje se gospodin Kos osvrće, jasno je da on implicira na učinke moga rada.

Ovim putem želim demantirati za to vezane njegove navode.

Pogrešna slika

1. Hajduk je doista u godinu dana od dolaska Ivana Kosa na mjesto predsjednika uprave do danas izgubio dio sponzora (Croatia Osiguranje, HEP, Kraš, ECA, Jolly, Juicy - ovo je samo šest većih), a Tommy je imao pauzu od pet mjeseci te je ugovor s njime reaktiviran nakon što je prodao dionice Našem Hajduku o čemu javnost već sve zna. Ustvrđujem da je kroz gore navedene sponzore (ne računajući tvrtku Tommy) Hajduk izgubio više od četiri milijuna kuna kroz godinu dana! A ne između 500.000 i milijun kuna kako se navodi u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.
Ovim putem pozivam gospodina Kosa da upozna javnost na koje je sponzore u toj izjavi ciljao?!
Nadalje, neka obznani o kojim se igračima Hajduka u vezi s time radi, kako se ne bi u javnost slala kriva i pogrešna slika. Napominjem da kao potpisnik tih sponzorskih ugovora o takvim pojavama nemam apsolutno nikakvih saznanja!

Mukotrpno smo radili na nalaženju sponzora

2. Razlog velikog broja sponzora koje je klub u mom mandatu imao (daleko više nego li svi ostali klubovi zajedno), uz brand Hajduka kao najvećega nogometnog kluba u Hrvatskoj, ponajprije je mukotrpan rad i pripadajuće povjerenje poslovnih partnera koje smo zajedno s kolegama iz odjela marketinga dugo vremena gradili. Odustajanje navedenih sponzora te nedostatak novih znatno je uvjetovano kriznom situacijom u klubu koja se dogodila u proljeće prošle godine. Napominjem, također, kako je gospodarska klima za traženje novih sponzora danas puno povoljnija nego li je bila prije nekoliko godina. Začuđujuće je kako je klub u proteklih godinu dana uspio izgubiti toliko velikih sponzora? A da pritom nije ušao niti jedan novi sa većim iznosom?!

Plaće su uredno isplaćivane i prije Kosa

3. Izjava sadašnjeg predsjednika uprave Hajduka o plaćama zaposlenicima (“već godinu dana je uredna, svakog petnaestog u mjesecu”) također je dijelom iskrivljena. Naime, ta isplata nije uredna “već godinu dana”, nego je bila takva i prije njegova dolaska u klub, što mogu posvjedočiti svi koji su u to vrijeme u klubu radili. Podsjećam na konferenciju za medije održanu prilikom moga odlaska iz kluba u travnju 2016., dakle prije godinu dana. Štoviše, u tom trenutku u klub je tek trebao ući veliki novac od već realiziranog transfera Andrije Balića u Udinese.

Stara uprava zaslužna za stabilne financije

4. Ovdje još jednom moram podsjetiti javnost na 2012. i dug Hajduka veći od 100 milijuna kuna, te igranje u markerima, u posebnim okolnostima suspenzije u ljeto, a ipak u proljeće 2013. osvojen je Hrvatski kup. Za dobre financijske rezultate u 2016. godini i današnje stabilno financijsko stanje kluba znatnim dijelom zasluge snosi stara uprava koja je i te godine tri mjeseca bila u klubu, a za koje vrijeme su se ostvarili značajni financijski prihodi, kako sponzorski tako i putem transfera. U tom zimskom prijelaznom roku ostvareno je pet milijuna eura bruto prihoda.

S druge strane, naglašavam da me raduje što nova uprava na čelu s gospodinom Kosom nastavlja raditi na projektima koje smo najavili u Planu i programu rada prezentiranom Nadzornom odboru i na “Ćakuli s navijačima” u prosincu 2015., a koje smo davno započeli. Tu prije svega mislim na angažiranje PR službe koja, kako vidim, radi jako dobar posao. Zatim na projekt internata započet još 2014. (Keti Kleva i Dražen Čular s Kineziološkog fakulteta), na uređivanje svlačionica i fitness dvorane započete početkom 2016., te suradnju s nutricionistima.

Netočni navodi

Nadam se da će uskoro krenuti i projekt kampa pokrenut u suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Splitu (bio pred dogovorom s Gradom), a koji mora biti generator novog iskoraka kluba, kao i projekt muzeja Hajduka za koji su već preuređene trofejne sale i za koji mi je iskreno žao što nije nastavljen. Na kraju, ističem kako sam odlaskom iz Hajduka zatvorio jedno poglavlje svog života koje je unatoč svim teškoćama bilo jako lijepo. I to najprije jer mi je kao navijaču bila velika čast biti predsjednikom voljenoga kluba. Stoga sam mislio da se više na tu temu neću obraćati javnosti.
Razlog ovog reagiranja je potreba demantirati netočne navode koje, ne samo u ovoj prilici, dolaze od sadašnjih čelnika kluba.

Naš klub doista treba iskorak, ali do njega se može samo mukotrpnim i meritornim djelovanjem.

 

 

 

 

Kos nije za raspravu: Žao mi je što se gospodin Brbić našao prozvanim

Prenosimo i odgovor predsjednika Hajduka Ivana Kosa svom prethodniku.

- Nije u interesu kluba raspravljati se s bivšom upravom putem medija, a Hajduk je važniji od  osobnih prepirki. Žao mi je što se gospodin Brbić našao prozvanim. Njemu i svima kojima je klub u srcu, a mogu nam pomoći, vrata su otvorena. Svaki kvalitetan kontakt ili sponzor će biti dobrodošao, neovisno tko ga dovede.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk