Sport Hajduk

ajmo, bijeli!

Hajdukova taktika za večeras: zatvoriti sve prilaze Stipici i nadati se da će Ohandza ili Erceg pobjeći Englezima

ajmo, bijeli!

Taktika – praktika. Što će Hajduk uraditi? Kako bi rekao Josip Juranović, iskreno, pred mikrofonima, "zatvorit ćemo sve što god budemo mogli"!

Svi u obranu, pa neka vrijeme curi, a nada zaživi u revanšu, u Poljudu. Da, lako je to reći.

Ono što hrabri "bijele" jest činjenica da se i Everton muči na svoj način, a da trener Ronald Koeman igra atipičan nogomet za engleske prilike, nije da juriša... Na obrani gradi temelj. Ostao je bez Lukakua. Nikola Kalinić mu nije (još?) došao. U napadu Rooney igra po cijelom terenu, nije centarfor i nije igrač kao prije. Zato i jest otišao iz Uniteda i vratio se doma. Ali je on zabio Stokeu. Glavom. Zračna opasnost.

Sandro Ramirez i Mirallas pak, imaju drugačije karakteristike od Lukakua i to smo već upozoravali sustavno.
Everton je igrao protiv Ružomberoka dvaput i svaki put pobijedio samo sa po 1:0, a onda je istih 1:0 ponovio i protiv Stoke Cityja. Pobjeđivao, ali minimalno.

Ako može Ružomberok... Bi li Hajduk mogao izgubiti samo sa 0:1, kao što je to ostvario protiv Leedsa 1973. godine u ovdašnjem susjedstvu ili protiv Stokea istih 0:1 prije šest godina? I Stoke je ovdje susjed, nadohvat ruke.

Da izvuče 0:1, koliko bi porasla vrijednost rasprodanih već ulaznica za revanš za sedam dana u Poljudu?

Hajdukova žalost je što ovu utakmicu sezone, vrhunac kvalifikacija za Europsku ligu igra bez dvojice najjačih akvizicija. Ovo su trebale biti utakmice da se pokaže Marko Futacs, napadač, doveli ga lani i Borja Lopez, stoper za Europsku ligu, doveli ga nedavno baš zbog ovih utakmica i prodora po Europi.

No, Futacsu je iznova propalo (sad pak lijevo) koljeno, a Lopez se muči s mišićem aduktorom i nije se time igrati. Rizik večerašnjeg pod mus nastupa donosi i rizik da onda bude izgubljen za duže vrijeme. Došao je kao turist. Da vidi Beatles-grad.
Dosad su se Futacs i Lopez pokazali kao najbitnija pojačanja u arhitekturi Marija Branca, a nema ih večeras na Goodisonu. I to je prava šteta. Bez njih nije to pravi sadašnji Hajduk.

Načeti su i Tudor i Erceg, ali oni će biti na dispoziciji, ne za svih 90 minuta, ali tu su.

Hajduk je na HNL sceni pokazao napadačko lice, stvaranjem šansi, posebice u Zaprešiću, makar je ostao samo 2:2.

No, trener Joan Carrillo pokazao se i kao umješan strateg da sve zatvori, zabravi. Kad je u Brondbyju vidio opasnost, na tlu Danske je sve podredio zaustaviti linije kretanja danske momčadi. Mukhtar i Pukki se nisu sastali sa šansom. Večeras je ipak malo teži zadatak...

Ali, nesumnjivo je i za Everton pripremio "dupli pakung", udvajanje po bokovima. Zaustavljanje. A svoje je nacrtao i Matyas Czuczi, dragocjeni analitičar kojeg Hajduk drži u bunkeru i ne razglašava sve njegove kvalitete skauta.

Utakmicu karijere trebao bi odigrati – Gustavo Carbonieri, kao alter ego Borje Lopeza. Došao je iz trećeg razreda brazilskog nogometa i sad mora s Nižićem krotiti basnoslovnu vrijednost napadača Evertona.

OBRANA: Stipica je spreman, imat će teška iskušenja. Na desnom beku Tudor i Juranović bi se mogli mijenjati, stoperi su Nižić i Carbonieri, a na lijevom beku Memolla kao uzdanica. Ne zaboravimo, u Danskoj je bio među najboljima.

VEZNI: Četvorka se već napamet zna, ovo je utakmica da Radošević iskaže svoju kvalitetu, za iskorak. U kralježnici Lopez – Radošević – Vlašić – Futacs, barem vezni dio, kao srž momčadi nije izostao. Vlašiću centralno i Radoševiću iza njega pomagat će tradicionalno Gentsoglou i Hamza Barry. Nisu igrači za Ligu petice, ali su iskusni muškarci koji neće podleći ambijentu Goodisona i morali bi dobro plesti s loptom. Čuvati balun da posjed ne bude totalno na strani Koemanovih jurišnika.
Ispit i za Vlašića, Englezi su driješili kesu za njega, sigurno će ga mnogi zainteresirani gledati četvorim očima.

NAPAD: Ako bude mogao Erceg to će biti dobra vijest, barem dio utakmice. Ohandza je inače taj udarni, kad već nema sidruna Futacsa koji je igrao svojedobno i za Leicester i za Portsmouth. Baš je šteta što Futacs izostaje. No, Ohandza kao okretniji tip igrača trebao bi praviti probleme Evertonu. S Ercegom (ili Saidom) dati Hajdukovu ozbiljnu napadačku dimenziju.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk