Sport Hajduk

kutak o’ taktike

Premijera novog napada Hajduka: Kopić slaže formaciju za pobjede

kutak o’ taktike

Rudeš nas ne smije ponovno iznenaditi – kao da je slogan pred današnji prvenstveni ogled. 
Kako Hajduka, tako i trenera Kopića. Jer Hajduk je jesenas Rudeš u ligi šokirao na Poljudu, smijenio Joana Carrilla, a nakon što je prethodno pobjedom u kupu već smijenio Željka Kopića s klupe Slaven Belupa.

Dakle, plus-minus, hoćeš-nećeš, može se reći da je Rudeš “postavio” Kopića trenerom Hajduka! Ali sada je i Hajduku i Kopiću dosta više tih turbulencija u režiji posljednjeplasirane momčadi lige iz istoimenog zagrebačkog naselja. Rudeš danas mora pasti.

Zato će prije svega Kopić pokušati zaustaviti opasne kontre i polukontre kojima je Rudeš potpisao senzacionalni poljudski preokret u studenome, od 2:0 do 2:3, razgolitio sve boljke Carrillovih “bijelih”.

Očekuje se kako će Kopić stoga vratiti Josipa Radoševića s dosadašnje desne strane u centralni dio veznog reda. Radošević bi trebao biti taj osigurač koji će u začetku zaustavljati kontre gostiju, a što nije baš štimalo u prvom ogledu pa su se Zagrepčani razmahali.

Očekuje se kako će uz njega u vezu, u početni sastav vratiti i kreativnijeg Hamzu Barryja jer je očito kako je Hajduku protiv Slavena nedostajalo više ideje kako probiti čvrsti obrambeni bedem protivnika. Tu se Hajduk muči. Sa Savvasom Gentsoglouom i Radoševićem zajedno u vezi Hajduk ima čvršći blok, ali i gubi dosta u ofenzivnom dijelu. 

Ipak, svi se najviše pitaju kako će Hajduk nadomjestiti odlazak Francka Ohandze. U ovom prijelaznom roku Hajduk je ostao bez dva najbolja strijelca, Ohandze i Ante Ercega. Ulogu centralnog špica imat će Ahmed Said Said, a uz njega se u vršku napada očekuje i Mađar Adam Gyurcso koji je ipak krilni napadač.

Gyurcsu bi to trebao biti prvi ligaški start. Debitirao je protiv Slavena ulaskom u drugom dijelu. Hugo Almeida se vratio (treninzima), ali je izglednije očekivati da će krenuti s klupe. Za potpuni povratak drugog Hajdukovog Mađara Marka Futacsa trebat će vjerojatno pričekati još pokoji tjedan.

U zadnju liniju se nakon (neopravdane) kazne zbog isključenja protiv Dinama vraća Borja Lopez koji bi trebao činiti stoperski tandem s kapetanom Zoranom Nižićem. Uz kontre i polukontre zajedno moraju neutralizirati najveću prijetnju vratima Karla Letice - bivšeg napadača “bijelih” Marija Budimira koji je, primjerice, zabio golova koliko i Erceg ili Ohandza, ali i Španjolca Juanana Entrenu Galveza, dvostrukog strijelca u međusobnom poljudskom ogledu.

Ardiana Ismajlija nema u kadru zbog trećeg žutog kartona, a Gustava Carbonierija zbog ozljede još od prve polovine rujna.

Frana Tudora i dalje nema u kadru zbog ozljede, pa se na desnom beku očekuje Josip Juranović. Nije briljirao u prvom poluvremenu ogleda protiv Slaven Belupa, ali je ostavio bolji dojam od Marija Tičinovića, svoje zamjene na poluvremenu tog susreta. Frane (Zolja) je otišao, stigao nam je Filip.

No, čini se da će prednost (zasad) na lijevom boku dobiti Andre Fomitschow, no Rumunj Steliano Filip nadire.

Hysen Memolla je pak po svemu sudeći izgubljen do kraja prvenstva zbog problema s trbušnim zidom koje vuče još od završnice jesenskog dijela sezone. Morat će pod nož, što je potvrdio i trener Kopić, a još nije poznat termin zahvata nakon kojeg slijedi i poduži oporavak.

S obzirom da je već početak ožujka za njega je očito ova sezona gotova.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk