Sport Hajduk

Nedokučivi putovi novca

Zašto je Hajduk prodao najkreativnijeg igrača: na transferima zaradili 21 milijun eura, a na pojačanja potrošili samo 1,2 milijuna!?

Nedokučivi putovi novca

Odlaskom Toma Bašića u francuski Bordeaux Hajduk je ostao bez svog najvećeg, po mnogim jedinog klasnog seniorskog kreativca. Njegovim odlaskom ostat će rupa koju će biti teško nadomjestiti.

Može se možda postaviti pitanje nedostatka kontinuiteta u igrama Bašića (21) tijekom nešto malo više od tri sezone provedene na Poljudu za vrijeme kojih je za "bijele" u 75 nastupa zabio 11 pogodaka uz 14 asistencija. Međutim, njegova igračka kvaliteta nije ni najmanje sporna. Zato je Bordeaux i posegnuo za igračem, poslao po njega i privatni zrakoplov. Sve je dogovoreno, svi detalji transfera utanačeni, sve potpisano. Sinoć je Bašić otišao na liječničke preglede nakon čega se, naravno ne bude li nekakvih nepredviđenih okolnosti, očekuje formalnost prezentiranja Bašića kao novog igrača francuskog velikana. Hajduku bi od transfera Bašića trebalo pripasti 3,5 milijuna eura, međutim uz punu blagajnu ostat će rupa u momčadi koju će biti teško popuniti.

Od klasičnih kreativaca u veznoj liniji, igrača s potezom i imaginacijom, Hajduk je ostao samo na klincima. Ne može se očekivati da tinejdžeri kao što su Ante Palaversa ili Tonio Teklić podnesu odmah taj kompletan teret. Može se drugačija uloga u momčadi dati Miji Caktašu ili Hamzi Barryju, ali svejedno će se odlazak Bašića osjetiti. Uz to je Bašić čak četvrti veznjak koji je napustio Poljud ovog ljeta, nakon Zvonimira Kožulja, Savvasa Gentsogloua i Josipa Radoševića. Dok se peti, tek pristigli Dino Beširović teže ozlijedio i neće ga biti na travnjaku sedam mjeseci. Opet, što očekivati u klubu koji je na kraju sezone ostao bez (sva) tri vratara. No, to je ostavština onih koji su otišli.

A ovo je već druga prodaja igrača na koji su navijači posebno ogorčeni zbog tajminga, pred važnu europsku domaću utakmicu. Josip Radošević prodan je pred prvi ogled 2. pretkola Europske lige protiv Slavije. A sada će se transfer Bašić realizirati pred prvi susret 3. pretkola sa Steauom na Poljudu. Nekoć kada bi igrači odlazili pred važne europske utakmice bi se grad figurativno užgao... Povijest se ponavlja. Na Poljudu i u razmaku od samo dva tjedna. Nakon Radoševića odlazi i Bašić.

Međutim, prije svega iznenađuje toliko potreba za ovakvom, gotovo pa paničnom prodajom, u situaciji kada, barem kako javnost već dugo iz vodstva Hajduka uvjeravaju, klub solidno stoji financijski. Bez obzira što rečenih 3,5 milijuna nipošto ne spadaju u loš posao sami po sebi. U nekom drugom kontekstu prodaja za taj iznos bi bila apsolutno opravdana. Međutim, u kontekstu Hajdukove igračke situacije i početka sezone su apsolutni promašaj. Pogotovo s obzirom na blijedi start "bijelih" u sezonu. Uz neuvjerljive igre izboreni prolazak protiv Slavije te samo jedan osvojeni bod u prva dva prvenstvena kola. Kada se svi rasprodaju, a uz ovoliko ozljeda, u slučaju nastavka loših rezultata na panju će biti prva glava trenera. A Željko Kopić možda nije najmanji, ali ni izbliza nije glavni krivac za takvo stanje. Mnogo ih je redu ispred njega, glavnih režisera ove predstave. Rasprodaje kadra, katastrofalnog travnjaka (koji nije opravdanje), turbulencija u vođenju...

Prema podacima transfermarta u posljednjih godinu dana Hajduk je napravio izlazne transfere vrijedne ukupno 21,3 milijuna eura. U tih dvadesetak milijuna eura uključeni su transferi Vlašića, Ercega, Ohandze, Letice, Radoševića, Kožulja, sada i Bašića. Naravno, treba od te cifre oduzeti postotke, provizije, ali svejedno se opet radi o vrlo impresivnom iznosu. S druge strane na odštete za nove igrače potrošeno je gotovo 20 puta manje, za otkupe igrača koji su bili na posudbi Gyurcsa i Barryja, te dosad potpuno promašeni transfer Filipa potrošeno je navodno oko 1,2 milijuna eura. Ili novca nema jer je potrošen za nerealno napumpane plaće igrača i budžet kluba na što se upozoravalo ili novca ima pa ga se ne troši na igrački kadar. Koji je takav jest, bez obzira na ozljede i bolesti nekih ključnih igrača (Posavec, Nižić...), jedan od najlošijih posljednjih sezona.

Sezonu-dvije Hajduk dovodi svu silu igrača sa strane, mahom stranaca, jer svoje kvalitete nema dovoljno, ni u mlađim kategorijama. A onda ove sezone svim silama se rješava tih igrača, mahom i za skromne cifre (Radošević), besplatno, samo da bi skinuo teret njihovih plaća, ili se riješio promašenih pojačanja (Filip). U oba slučaja dvije gotovo posve različite klupske politike nadzire isti saziv Nadzornog odbora, onaj dio koji vodi glavno kolo u tom tijelu. Kojem je tek pristigli Jasmin Huljaj treći predsjednik (Marijanu Bošnjak pritom ni ne računamo), Željko Kopić četvrti trener (Burić kojeg su makli, Pušnik, Carrillo), Saša Bjelanović čiji je odlazak od ranije najavljen krajem kolovoza treći sportski direktor. Hajdukov kontinuitet izostanka kontinuiteta.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk