Sport Hajduk

brkanje pojmova

Čeka se da predsjednik Huljaj pojasni mnoge nejasnoće oko ovog prijelaznog roka Hajduka

brkanje pojmova

Prošlo je već neko vrijeme od glavnog udara potresa, krize, situacija oko Hajduka se smirila s naznakama ili nadom da će prva momčad rezultatski stabilizirati brod. A to je vrlo važno.

Međutim, jedna od izjava iz tog trusnog razdoblja i podrhtavanja poljudskog tla zaslužuje da je ponovno izvučemo na vidjelo, da se priupitamo...

Naime, u intervjuu kako se urušila Hajdukova kula ovog ljeta, sportski direktor Saša Bjelanović je kazivao i ovo:

– Neminovno je da će Hajduk i dalje morati prodavati igrače i to ne one koje želi, nego one najbolje. One koje tržište traži – iskreno je dao naznaku i za iduće prijelazne rokove.

– Bilo je vrlo prometno prošlog ljeta, bilo je planiranih, ali i neplaniranih odlazaka. Na nekim pozicijama ostali smo deficitarni – rekao je Bjelanović. 

– Bio bih sretniji s pokojim igračem više... A prodaja Tome Bašića bila je posebno nezgodna jer se dogodila prije utakmice protiv Steaue, bilo je po sistemu “uzmi ili ostavi”. A bio je u pitanju velik novac, neophodan za funkcioniranje kluba.

I sad dolazimo do poante. Zašto je novac toliko neophodan? Bjelanović je rekao:

– Budući da je u lipnju tadašnji predsjednik Kos bio na odlasku, savjetovali smo se s Nadzornim odborom i situacija je bila takva da bi se moglo dovesti 4-5 “top” igrača. Međutim, dolaskom predsjednika Huljaja pokazalo se da je stanje drukčije i da to više nije moguće!

E sad, zar to nije sasvim neobično? Po naputku iz NO mislili su kako mogu dovesti prava pojačanja i ulagati u jačanje momčadi, a kad je Huljaj pregledao stanje u blagajni - sve je stopirano!?
I kako to objasniti?

Činjenica je da je prije odlaska Kosa objavljeno kako je Hajduk u 2017. godini poslovao s preko 40 milijuna kuna u plusu, ali je činjenica i to da se – nakon što je novi predsjednik Huljaj pregledao stanje - pojavio problem likvidnosti?!

Umjesto da se pojača s četvoricom, petoricom “top igrača”, objektivno stanje odavalo je sasvim drugačiju sliku. Hajduk se upustio u – prodaju.

Što su nadzornici mislili i čime su se rukovodili kad su dali naputke da se momčad momčad može pojačavati, prije nego što je Huljaj sve pregledao?!

I zapravo tko sve od nadzornika? Jer, koliko znamo, Nadzorni odbor kao tijelo nije dao svoje službene odrednice prema sportskom direktoru. 

Po svemu, istina leži u činjenici da laici (a u NO nisu svi vični financijskoj problematici) miješaju pojmove:

1. poslovanje na godišnjoj razini;
2. tekuća likvidnost.

To nije isto. Dva su posve različita parametra.

Primjerice transfer: kad se proda igrač, knjižiš odštetu odmah u račun dobiti i gubitka, a zapravo je češći slučaj da iznos odštete stiže na račun u dvije ili tri rate. A što onda utječe na - likvidnost. 

U  tom je bit

Je li moguće da (pojedini) nadzornici čitajući račun dobiti i gubitka, te bilancu kluba zapravo nisu razumjeli bit, suštinu stanja?!

Pa je Huljaj rekao Bjelanoviću da povuče ručnu kočnicu.

Bilanca pokazuje imovinu i izvor imovine, a račun dobiti i gubitka pokazuje poslovanje; kako si tu godinu radio.

Vjerojatno je tu ključ: uistinu se govori o pozitivnom poslovanju Hajduka tijekom godine, ali nema prostora za naročito ulaganje.

Sigurno će doći trenutak i da Jasmin Huljaj zaokruži svoje prvo razdoblje na funkciji predsjednika, te ga obrazloži javnosti.

Pa će onda i ova intrigirajuća izjava Bjelanovića o lutanjima usred prijelaznog roka dobiti svoj završni čin.

Molit ćemo Huljaja da nam sve pobliže rastumači.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk