Sport Hajduk

razočaran

Franko Bogdan: Za naše igrače nisu davali ni lipe, a probirali su koga hoće

razočaran

Razilaze se Hajduk i Adriatic. 

Nije pokrenut pokušaj “mirenja”, te ugovor što ga je s Frankom Bogdanom u ime njegova Adriatica potpisao Marin Brbić prije tri i pol godine u terminalnoj je fazi. Svršetak, The End.

Doduše, sad je Marin Brbić iznova u sedlu, ali je proces razlaza pokrenuo Jasmin Huljaj. Kako sad izlazi na vidjelo, prvi mejl otkaza, Bogdanu je “tajno” odaslan još ujesen. Zacijelo po nacrtima sportskog direktora Saše Bjelanovića i šefa Akademije Krešimira Gojuna. Ugovor kakav je imao Hajduk s Adriaticom, a po mjeri kombinacije Brbić-Vučević, nije im se sviđao.

Bogdan je liferovao čudo igrača Hajduku, u zadnje vrijeme tridesetak regrutiranih u Adriatic, prešlo je u mlađe uzraste “bijelih”. Neki su već postali prvotimci kao Michele Šego, Darko Nejašmić i Tonio Teklić, dok je Ivica Batarelo otišao na posudbu.

Prije toga iz Adriatica su iznikli i jedan Marko Livaja, Ante Roguljić, a gdje je još i Nikola Vlašić?!

Baš takva produkcija je prije tri i pol godine navela Vučevića (i Brbića) da zavežu Bogdana ugovorom o suradnji u kojem ima i novčanih stavki koje se ne smiju tek tako iznositi. Jer, poslovna su tajna, pa se o njima može tek špekulirati, što nije zahvalno.

Kako god, zauzvrat iz Adriatica je Hajduk uzimao štogod je želio, koliko god je htio dječaka, a da Adriaticu nije plaćao ni lipe naknade za razvoj, odnosno obeštećenja kroz mlade uzraste.

I sad smo svjedoci da su iz Hajduka pozvali Bogdana na raskid takve suradnje, uz najavu da će mu ponuditi neki drugačiji oblik suživota. Međutim, taj se poziv od listopada do danas nije dogodio.

Sad, kad su Bogdanu rekli da od ožujka za njega više nema mjesta u Poljudu ni da trenira (prebukirani su), Bogdan je pokupio krpice i seli se u – Dugopolje. Doduše, u Poljudu još može igrati kao domaćin do kraja sezone, ali nema više termine za trening.

Ako rekosmo da je otišao “iza brda”, to je više onako, u žargonu, ne bi trebalo nikome smetat, pa i Slobodna je tamo bila smještena sedam godina i osam mjeseci! Ono što je suština jest da bi u Dugopolju na stadionu Hrvatskih vitezova s Bogdanovim zamašnjakom mladića, lakše mogli ugledati - Prvu ligu!

Da nešto sad Brbić mijenja, zacijelo je kasno, Bogdan je sletio u Dugopolje:

- Nisam ljut na Hajduk, ali malo razočaran jesam. Međutim, to je život, u redu, idemo dalje. Ne, ne smijem iznositi nikakve detalje iz ugovora. Mogu samo reći da za igrače iz Adriatica Hajduk nije davao ni lipe, a mogao je probirati što hoće. U zadnje vrijeme uzeli su ih tridesetak...

I dalje će mladići moći birati kad će u Hajduk, Adriatic im neće smetat. Ili će se dalje razvijati kroz, recimo, Dugopolje. Naravno, Šego, Teklić, Nejašmić ostaju u Poljudu, neće oni seliti u Dugo-Poljud. A i Hajduk i Dugopolje imaju prijateljske odnose.

Zapravo, u ovoj priči prijateljstvo nije upitno, nego novčarske stavke ugovornog odnosa. Baš kao što bi rekao Fjodor Mihailovič Dostojevski: “Ako smo mi braća, kese nam nisu sestre”!

- Kad smo 2015. bili prvaci regije u kadetima i pionirima Hajduk nas je pozvao, potpisali smo sporazum na beskonačno, neodređeno vrijeme kojeg pak može razvrgnuti jedna ili druga strana kad god joj se prohtije, ali godinu unaprijed. Uradio je to Hajduk u listopadu i sad nam ugovor traje još do jeseni, ali od ožujka više ne smijemo trenirati, prebukirani su im prostor i termini. Doduše, možemo još igrati utakmice kao domaćini – Bogdan sliježe ramenima.

U Hajduku su nam kratko komentirali kako ne misle da ima smisla detaljnije se osvrtati na razlaz s Adriaticom:
- Takva je procjena i stav kluba.

Pa neka onda nama bude dopušteno konstatirati kako mislimo da Krešimir Gojun s vrha Akademije “Luka Kaliterna” očito ima drugačiju viziju sporazuma s klubovima i školama nogometa.

A drugačije će i mladiće selektirat, nego da čupaju sve što je od Bogdana. Ima potencijala na sve strane...

Nikola Vlašić i Marko Livaja najzvučnija imena

Nikola Vlašić – treba li što reći, rekordan Hajdukov transfer!  

Marko Livaja – čupalo se oko njega dugo, na kraju je otišao u milanski Inter, bez službenog nastupa za Hajduk.

Ante Roguljić – vratio se iz Red Bulla da se pokaže sezonu u “bijelom”.

Josip Bašić – zaustavile su ga ozljede, kapetan B momčadi i danas.

Stanko Jurić - više je on nego samo zlatna pričuva sadašnjeg sastava.

Darko Nejašmić – grabi krupnim koracima, već je Oreščaninu nezamjenljiv.

Tonio Teklić – talent koji je trenutačno ozlijeđen, ali nailazi...

Franjo Prce - prodan svojedobno u Lazio, 200.000 eura nije uteklo.

Michele Šego – potencijal koji će se tek dobro prodati, malo više minutaže vapi, a mislimo da je zaslužuje.

Ante Blažević – silan talent, bio nestrpljiv, na kraju unovčen za 200.000 eura u Belgiju.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk