Sport Hajduk

sedam remija u 13 utakmica

Hajduk za pobjedu nad Rijekom na Poljudu ne zna gotovo osam godina, došlo je vrijeme da Oreščanin prekine tu neugodnu tradiciju

sedam remija u 13 utakmica

Di ste bili 2011.? Ne sjećate se? Niste vi krivi, davno je to bilo. Baš je te godine, vjerovali ili ne, Hajduk posljednji put pobijedio Rijeku u Poljudu. Bilo je to u kolovozu, trener je bio Krasimir Balakov, a bijeli su dres nosili strijelci Vukušić i Andrić te Subašić, Maloča, braća Sharbini, Tomasov, Giga Vuković, Brkljača, Oremuš, Lima, Inoha... Hajduk je slavio 2:1 protiv Rijeke koju je tada trenirao Alen Horvat, a igrali su Čaval, Čagalj, Lisjak, Vukman, Kreilach, Švrljuga, Križman, Čulina... Bila je to neka sasvim druga Rijeka, u eri prije Volpija i Miškovića.

Nakon toga nanizalo se čak 13 ligaških Jadranskih derbija u Poljudu i baš ni jedna pobjeda Hajduka. Mijenjale su se generacije igrača, ali i trenera, pa su tako protiv Rijeke zapinjali Mišo Krstičević, Igor Tudor, Goran Vučević, Damir Burić, Marijan Pušnik, Joan Carrillo, Željko Kopić i Zoran Vulić.

Mnogi su bili blizu, ali baš ni jedan nije pronašao način kako svladati Rijeku u Splitu. Gotovo svaku od tih 13 utakmica „potpisao“ je Matjaž Kek u čijem mandatu Hajduk baš i nije imao puno razloga za sreću. Posljednji je šansu imao Vulić prošle godine, završilo je 1:1. Utakmica se igrala pred praznim tribinama, a Said i Gorgon pogodili su s bijele točke. Rijeku je tada vodio Igor Bišćan koji je naslijedio Keka.

Svih tih godina Rijeka je bila bolja od Hajduka, pogotovo u Kekovoj eri. Imala je kontinuitet rukovođenja i kvalitetnije igrače, pa i ne čudi njezin bolji omjer sa Splićanima, no ipak bi se na tako velikom uzorku utakmica očekivalo da će Hajduk barem pokoji put slaviti pred svojim navijačima. Ali nije. Hoće li 14. utakmica biti sretna, a Siniša Oreščanin taj koji će skinuti riječko prokletstvo u Poljudu?

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk