Sport Košarka

košarkaški kup

Vladović: Na Gripama smo konačno izbrisali strah od pobjede; 400 Zadrana stiže u Šibenik

košarkaški kup

Mnogima je zasigurno nepoznata činjenica koja kazuje kako je igrač Zadra Jakov Vladović čak pet puta u vis dizao pehar “Krešimira Ćosića” i nedvojbeno će ući u knjigu rekorda. U četiri navrata bilo je to sa Zadrom, njegovim današnjim klubom, te jednom u dresu Zagreba. 

Je li pobjeda nad Gripama pravi obrazac za trijumf i u Kupu, budući će na drugoj strani opet biti Split?

– Držim da može, samo neka ne bude kao onih prvih deset minuta utakmice u kojem smo primili trideset poena. S takvom, mlakom obranom se ne može računati na pobjedu protiv nikoga, kamoli Splita. Jer, oni su iskusna momčad da takav pristup ne bi kaznili. Dobro je što smo kasnije zaigrali čvršće i upravo to nam može biti pokazatelj za meč na Baldekinu.

Otkloniti nedostatke

Uvijek se ističe ta specifičnost Kupa u kojem praktički nema favorita. Može li Zadar preko takvog razmišljanja?

– Znamo sve da je u jednoj utakmici i to u Kup natjecanju sve moguće što je potvrđeno nebrojeno puta ne samo u košarci, nego u sportu uopće. Mislim da toga nije lišena ni ova završnica “Krešinog kupa” i to daje draž ovom natjecanju.

- Nama će ovo biti treći ovosezonski ogled protiv Splita kojeg smo dobro upoznali, međutim, uvijek se može dobiti koja informacija više. Zato ćemo još jednom pogledati u čemu se najviše griješilo na Gripama, da bismo mogli otkloniti nedostatke u našoj igri. 

Umor je riječ kojom se Zadar može “pravdati”, međutim, nakon što se iza svega kriju pobjede, nekako je lakše podnositi teret koji je evidentan. Hoće li biti prostora za odmor prije Kupa? 

– Iza nas je niz od četiri utakmice u sedam dana, doista previše, krenuvši od teškog gostovanja kod Igokee, potom Zagreba i Mornara na našem Višnjiku, te nedavne splitske priče na Gripama. Sve skupa tražilo je dodatnu energiju koju smo potrošili pa ćemo do početka Kupa morati nekako napuniti akumulatore. Ali i odmoriti koliko god bude moguće više. 

Promjena u zadnjoj sekundi

U nekoliko utakmica ove sezone gubili ste doslovce u zadnjoj stotinki, umalo se tako nešto nije dogodilo protiv Splita. Je li ova nit od tri pobjede kod igrača promijenila sliku na psihološkom planu, što bi mogao biti i dobar preduvjet za Kup utakmicu u kojoj jedna pogreška može odlučivati pobjednika?

– Mislim da smo uspjeli srušiti tu barijeru koja nam je u nekoliko navrata i to u važnim utakmicama pravila velike probleme. Primjetno je da smo konkretno na Gripama uspjeli “izbrisati” strah od pobjede. Neka se tako nastavi i na Baldekinu. 

Igrate u Šibeniku, na pola puta za obje momčadi. Komu će neutralni teren biti prednost?

– Prema onome što sam mogao čuti od prijatelja, u Šibeniku ćemo imati veliku potporu navijača, Tornado će biti uz nas i to nam znači puno. Isto tako, Split računa na svoju publiku, moje je mišljenje neka bude prava sportska i košarkaška priredba na parketu i tribinama, kao što je uostalom bilo na Gripama, onda neka pobjedi tko bude bolji bolji.

Čak 400 Zadrana stiže u Šibenik

Otkako je utemeljen Kup “Krešimir Ćosić” zadarski navijači su ponosni na to natjecanje, jer u svojem gradu uvijek iznova žele vidjeti pehar koje nosi ime omiljenog košarkaškog velikana. Napunit će i Baldekin.

- Nas je razveselila slika viđena na Gripama gdje su zadarski navijači bili dobro primljeni, stvoreno je prijateljsko ozračje, sport i košarka bili su na prvom mjestu. I tako treba uvijek biti, zato smo već pripremili “džeparac” za put do Šibenika  – poručuju zadarske studentice, Ela, Ivana i Tina.

O tomu da će svojim bubnjevima, transparentima, nadamo se i sportskim bodrenjem uz zadarsku momčad biti i Tornado, ne treba dvojiti. Već neko vrijeme preko društvenih mreža pozivaju svoje članove na odlazak na Baldekin. U pripremi su već kombi vozila. 

- Tako je najlakše, ima nas iza kojih su pozne godine, ali se košarke i našeg Zadra ne možemo odreći. Je, nisu nam baš neki rezultati ove sezone, ali je sportski nadati se boljim danima. Evo, imamo tri pobjede u nizu, vjerujemo da će doći i četvrta bez obzira što imamo “potentni” Split za suparnika.

- Na neutralnom terenu će se pokazati tko je bolji – zaključili su Veljko, Šime i Jure, koji ne propuštaju utakmice na Vašnjiku, ali se znaju zaletiti ako je Zadar negdje bliže u gostima. Šibenik im se čini dobra opcija. 

Zadranima pripada 400 ulaznica i ne treba dvojiti kako će otići u prave navijačke ruke.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka