Sport Košarka

OPSADNO STANJE

Baldekin vrije, a Petani poručuje: Srušimo li 'vukove', skočit ću u more

OPSADNO STANJE

Zadranin Teo Petani se odavno udomaćio na Baldekinu. Poslije jedne sezone, odigrane u dresu Jollyija, preselio se u suparnički gradski tabor. I postao, to nije pretjerano, dobri duh „građana". Osnovnom navike silno drage suigračima i Funcutima.

Kad Šibenik pobjedonosno završi domaću utakmicu Petani se po nepisanom pravilu penje na ogradu, koja dijeli gledalište od parketa, te dirigira grlatim navijačkim zborom. U autobusu, kojim se „građani" poslije pobjeda vraćaju s gostovanja, dodatno je veselije zbog pjesme, koju kao pravi dalmatinski tenor predvodi upravo Teo. S glazbenom kvalitetom, koja bi bila dobra preporuka i za solidnu dalmatinsku klapu. Pred veliku utakmicu sa Cibonom Petani je dodatno razgalio šibenska navijačka srca izjavom:

- Ako pobijedimo, skočit ćemo sa šibenske rive u more!No, prije mogućeg skoka u more već ga je ohladio suigrač, još jedan Zadranin Ive Ivanov, koji će:

- Neka se Petani kupa. Nisam lud da u travnju ulazim u more!Za razliku od prošle godine, kad je oscilirao u formi, mučio se s ozljedama, Petanijeva forma raste što se prvoligaška utrka primiče kraju. Protiv Jollyja i Zaboka djelovao je moćno, samouvjereno.

- Sve je logično. Lani sam osjećao da je teret odgovornosti najviše na mojim leđima. Zato sam katkad i nepotrebno forsirao. Ove sezone nije ni blizu tako. Dobro smo se pojačali, gotovo smo svi podređeni kolektivu. Guštamo u igri, koja je naša, prepoznatljiva. Katkad, istina, osciliramo tijekom susreta, ali vrlo malo rezultatski u nizu utakmica. Gotovo da i nemamo pravog kiksa. O tome najbolje svjedoči 20 pobjeda u 24 utakmice i koš-razlika od „plus 31". Uz to, atmosfera je u momčadi izuzetna. Treninzi su radni u punom smislu te riječi - priča nam Petani.I

stina je, međutim, da se cijela šibenska sezona zbila u jednu, jedinu utakmicu. Večerašnji susret sa Cibonom. „Vukovi" su, uostalom, jedina momčad, koju Šibenčani nisu nadigrali u sezoni, koja je na izmaku.

- Još nas, dakako, boli taj nesretni poraz u Kupu Kreše Ćosića na našem Baldekinu. I u Zagrebu smo se protiv Cibone u jednom trenutku grijali na „plus 9", a na kraju, ipak, posustali. Ne želim previše razmišljati o suparniku, koji vrvi kvalitetnim i iskusnim igračima. Uvjeren sam u snagu našeg kolektiva. Pogotovo, što je spreman i naš Izzet, koji nam je i te kako manjkao u završnici spomenute kup-utakmice. Ako uđemo na pravi način u dvoboj sa Cibonom, a u to ne sumnjam, ne vjerujem da Zagrepčani mogu odoljeti zajedničkim pritisku nas i Funcuta s tribina - optimist je Teo Petani.

Dolazi u 'funcut' Darijo

Još od visoke pobjede u Zaboku, začinjene sjajnom, atraktivnom košarkom, šibenski su Funcuti proglasili „opsadno stanje" na Baldekinu. S više nego jasnim željama: da njihovi ljubimci pobjedom nad Cibonom sačuvaju ovosezonsku nepobjedivost u ligaškim utakmica na Baldekinu, te se na taj način potpuno približe startnom broju jedan u predstojećem doigravanju.

- U pravu je naš trener Vladimir Anzulović, kad kaže da momčad ne treba dodatno opterećivati stavom „kako se cijela sezona zbila u jednu utakmicu". Igračima ćemo, kao i poslije velike bitke protiv Cibone u Kupu, zapljeskati i u slučaju poraza, ako ostave srce na parketu - kazivao nam je jedan od najstarijih Funcuta Boris Pelajić - Pele.

Funcuti su, dakako, uputili poziv svim šibenskim prijateljima košarke da dođu na dvoboj Šibenika i Cibone. Spremaju se ponoviti sjajno, sportsko bodrenje, koje je trener Zagrepčana Damir Mulaomerović hvalio na svakom koraku poslije već spomenute šibenske kup-utakmice istih suparnika. Za „vukove" se sprema i posebna navijačka koreografija, koja će dobri, stari Baldekin učiniti dodatno privlačnim.

Funcuti se nadaju i velikom „pojačanju" na tribinama za današnji derbi. Među vatrenim šibenskim navijačima trebao bi se pojaviti i NBA-ovac Dario Šarić. Dolazak, nije, doduše, službeno potvrđen, ali je i sama mogućnost već uvelike razgalila šibenska srca. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka