Sport Košarka

finale kupa

Ključni dvoboj na Gripama: nekadašnji suigrači u okršaju za Krešin trofej!

finale kupa

Toni Katić i Josip Bilinovac – nekadašnji suigrači u okršaju za Krešin trofej! Uz to su i reprezentativci, izbornik Dražen Anzulović na obojicu računa za preostala dva susreta kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. Barem na onom prvotnom popisu od 24 imena koji će ipak biti skraćen.

No obojica su unutra i obojica su već bila u reprezentaciji tijekom ovog ciklusa. Zanimljivo, također su bili i suigrači u Širokom Brijegu. Tada ih je s klupe vodio Ivan Velić koji je danas trener Cibone. Katić u organizacijskom i obrambenom smislu, a Bilinovac u šuterskom, važne su karike svojih momčadi.

Toni Katić ponikao je na Gripama, s kojih je otišao prerano, 2013. u Široki, a od 2015. je u Cedeviti. Budući da igra na poziciji koja je godinama kritična što se naše reprezentacije tiče, onoj razigravača, često je bio osporavan, no njegovo košarkaško znanje nikad nije bilo upitno. Međutim, serije ozljeda usporile su njegov napredak.

Više nije „mulac“, s 26 godina nakupilo se utakmica i iskustva, ne samo u domaćem prvenstvu i ABA ligi, već i u europskim natjecanjima. Dobio je na rutini i sigurnosti, što pokazuje i na završnici Kupa. Kako i njegov trener Slaven Rimac kaže, više ga se ne smije gledati kao zamjenu, već kao igrača na kojeg se ozbiljno može računati.

Dvije godine stariji Bilinovac je šuter, iako može preuzeti i organizaciju, ako zatreba. Rođeni Mostarac godinama je igrao za Široki Brijeg, potom u Poljskoj, pa Jollyju iz kojeg je 2017. prešao u Cibonu.

I njemu je trebalo neko vrijeme da sazre i opravda pohvale koje je dobivao kao član hrvatske juniorske reprezentacije (Delaš, Prostran, Butorac...) koja je bila treća u Europi i treća na svijetu. Zadru je u polufinalu ovog tjedna ukrcao 22 poena (četiri trice), kao da ga je dodatno inspirirao Anzulovićev popis.

U dresu šibenskog Jollyja srušio je Cibonu na završnom turniru Kupa prije dvije godine, a večeras baš „vukove“ ima priliku odvesti do samog kraja.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka