Sport Košarka

Toni Prostran je rezervirao najbolju petorku

Kad vas netko u nepunih mjesec dana dva puta izabere u najbolju petorku prvenstva, kao što je to doživio mladi zadarski igrač Toni Prostran, onda doista vrijedite u svijetu košarke.

Najprije se našao među pet najboljih na Svjetskom prvenstvu na Novom  Zelandu, gdje je reprezentacija Hrvatske (U-19) uzela broncu.

Nova potvrda stigla je u Francuskoj (Europsko prvenstvo U-18), koja nije bilo previše sretna postaja za naše.

- Ponosan sam! Veliko priznanje za mene! Šteta što u Francuskoj nismo imali dobru rezultatsku završnicu, pa sam malo razočaran. Odrekao bih se puno toga za još jednu medalju - kratko će Prostran.

Za njega i mnoge druge gotovo i nije bilo ljetnoga odmora. Reprezentativni program bio je ispunjen 'kao šipak’. Valja to izdržati.

- Uspio sam jer košarku volim više od ičega. Bilo je kriznih trenutaka, međutim, onog trenutka kad utakmica krene sve se brzo zaboravi. Nestane umora, iako sam nerijetko igrao više od trideset minuta. Stisneš zube i guraš dalje!

- Sve je puno lakše pregrmjeti kad u konačnici naplatiš nekom kolajnom. Ali sport je nepredvidiv. Čvrsto sam držao kako ćemo u Francuskoj nešto osvojiti. Krenulo se dobro i onda su zbog nekoliko ozlijeđenih igrača, među kojim sam
bio i ja, zaredali porazi - prisjetio se Prostran.

Zadarski razigravač ipak nije imao previše razloga za tugovanje, jer se našao u 'olimpijskom krugu’ najboljih. Zapravo, navikao je s velikih natjecanja donositi priznanja. Jesi li ih brojao?

- Nisam previše opterećen time, ali znam da ih je osam, bilo da je riječ o mjestu prvoj petorci ili o nagradi za najboljeg asistenta, odnosno strijelca. Uvijek se našlo nešto za mene, međutim, bez suradnje s ostalima ništa od toga - priznaje Toni.

Hoće li u novoj križaljci Zmagoslava Sagadina imati veću minutažu od 'mizerje’ koju je dobivao lanjske sezone, Prostran odluku prepušta treneru Zadra.

- Nadam se da ću dobiti prigodu da igram. Na meni je da nastavim trenirati kao što sam i do sada radio.

- Nikad se nisam štedio, kod ni jednoga trenera, tako doživljavam i nastavak ove ljetne priče koju sam odradio s reprezentacijom. Istina, trener Sagadin mi je dao poštedu tjedan dan kako bih se mogao malo odmoriti i okupati. Iza toga sve će isto vrijediti za mene i ostale.

Moram se što prije prebaciti s reprezentativnog na klupski program rada. Uspjet ću u tome - zaključio je Prostran.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka