Sport Košarka

iznenađujuća izjava

Jedan od ponajboljih košarkaša Europe i bivši pick prve runde NBA drafta otvoren za ideju nastupanja za hrvatsku reprezentaciju

iznenađujuća izjava

Shane Larkin bio je najveća zvijezda Zadar Basketball Tournamenta. No, nakon što je propustio prvu utakmicu protiv Zadra, jer je u Barceloni snimao rekle za novu sezonu Eurolige, kontra Himkija je igrao samo u jednoj četvrtini i osjetio je koljeno, pa Ergin Ataman, trener Efesa s Amerikancem nije želio riskirati. Već u četvrtak Efes čeka Superkup.

Sezonu koju je ostavio iza sebe za Larkina je bila najbolja u karijeri. Nekada 18. pick prve runde NBA drafta, a kad netko imao 180 cm i 18. je pick, onda to govori mnogo, mogao je igrati cijelo vrijeme u NBA ligi. No, on je želio izazov, želio je igrati i odlučivati. To nije mogao u NBA, pa je stigao u Europu, prvo Baskonia, sada će biti drugu godinu u Efesu.

- Svakako bi se volio vratiti u NBA, no ne po svaku cijenu. I ovog ljeta sam imao ponude iz NBA, no želim situaciju gdje ću biti starter. Previše volim košarku da bi negdje sjedio na klupi. U Efesu mi je odlično. Imamo sjajnu momčad i odlične navijače i užitak je igrati u takvoj atmosferi.

Dok je još igrao u NBA, u dresu Brooklyna, jednu je sezonu proveo s Bojanom Bogdanovićem.

- On je cool tip. Odličan igrač, a jako zabavna osoba. Kako na terrnu, tako i izvan njega.

Kad je Larkin dolazio u Europu, Bogdanović je govorio da se ne bi iznenadio da on uskoro postane najbolji igrač u Europi. I ispalo je da je pogodio...

- O, nisam znao. Ali, u Europi ima jako dobrih igrača.

Jedan od njih je i Kruno Simon, sadašnji Larkinov suigrač.

- Kruno je sjajan igrač, vrlo je pametan, razumije košarku, zna igrati, može dodati, može pogoditi, može skočiti, čita igru. Sve što radi na terenu, radi dobro i s razlogom. On je moj najdraži suigrač. Ako je situacija u igri takav da Kruno treba šutnuti, on šutne, ako treba dodati, on dodaje, on uvijek napravi sve što treba. I izvan terena je odličan. Jedva čekam da krene još jedna naša zajednička sezona.

I kad tako krenu tih razgovori izvan terena, dotakne se priča i oko reprezentacije. Kruno Simon i Bojan Bogdanović, a obojicu Larkin jako dobro poznaje, saznali da će sigurno igrati kvalifikacije za Tokio. I krenula je tako priča oko novog Amerikanca u hrvatskom dresu. Shanea Larkina...

- Bilo bi to zanimljivo. Pričao sam za vrijeme ručka ovdje u Zadru o tome s Krunom.

I?

- Pa, otvoren sam za tu ideju.

Može pobliže o tome?

- Bilo bi lijepo nastupiti na Olimpijskim igrama. To je san svakog sportaša. Naravno da bi preferirao nastup za SAD, no s obzirom na situaciju definitivno sam otvoren i za ideju da nastupam za Hrvatsku. Trebao bih, doduše, o tome dobro razmisliti. Puno je faktora koji se moraju poklopiti i trebao bih čuti od odgovornih osoba što bi se očekivalo od mene. No, ideja je svakako zanimljiva.

Međutim, postoji u toj matrici i priča oko turske putovnice. Turcima Larkin ne treba nužno za reprezentaciju, već su tu igrali Bobby Dixon, a i Scottie Wilbekin, no kako Efes može u domaćem prvenstvu koristiti samo pet stranaca, imati Larkina s turskim papirima u momčadi, značilo bi mnogo...

- Nije bilo nikakvih službenih ponuda, no šuška se da bi se to moglo dogoditi. Vidjet ćemo, sezona tek počinje i ima vremena za bitne odluke.

I čim je krenula strka oko ove izjave Larkina i mogućnosti da Hrvatska dobije takav profil playa, javio se Kruno Simon. Onaj koji o cijeloj ovoj priči od svih Hrvata najviše zna. I spustio je odmah loptu na zemlju. Naravno, neće se dogoditi. Ili, ako se dogodi, to bi trebalo tretirati čudom. Simon o Larkinu u dresu Hrvatske, dakle, kaže:

- Šanse za takvo što su između jedan i dva posto.

Pa procijenite sami, koliko je ta priča realna...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Košarka