Sport Ostalo

Dolazi 1500 ragbijaša

Grad Split i Nada se kandidiraju za Europski veteranski ragbi festival

Dolazi 1500 ragbijaša

Danas će se u Banovini s početkom u 10 sati prezentirati kandidatura splitskog ragbi kluba Nada za domaćinstvo Europskog veteranskog festivala (EGORF), 15 . po redu koji bi se trebao održati 2019. godine. U Banovi će potom na tiskovnoj konferenciji biti predstavnici EGOR-a na čelu sa predsjednikom Daveom McDonaldom koji će boraviti u Splitu do 23. travnja provjeravajući sportsku infrastrukturu, smještajne kapacitete, prometnu povezanost i turističku ponudu za oko 1500 ragbijaša koji bi boravili u gradu pod Marjanom.

Zanimljivo je da 2019. godinesplitski ragbi klub slavi dvije važne obljetnice, 60 godina od osnutka kluba i 45 godina djelovanja veteranskog kluba Ragbi 59.

Golden Oldies Rugby namijenjen je igračima ragbija iznad 35 godina starosti, a u mnogim slučajevima i znatno starijima od 35 godina.! U osnovi Golden oldies festival se drži osnovnih službenih pravila i propozicija ragbija uz neke prilagodbe: neograničen broj izmjena, kraće vrijeme igranja, preagresivna igra se ne tolerira, veterani nastupaju na festivalima, ne na natjecateljskim turnirima, dob igrača iskazana je bojom hlača, nije dozvoljeno napadati/obarati igrače iznad 60. godina i najvažnije Festival se igra u duhu zabave, prijateljstva i zajedništva.

Prvi svjetski Golden Oldies ragbi festival održan je 1979. u Aucklandu, NZ. Festival je osmislio i organizirao dr. Tom Johnson, bivši novozelandski ragbi reprezentativac, u suradnji sa AIR New Zeland. Od tada festivali su se nastavili održavati, u pravilu svake dvije godine naizmjenice na Južnoj i Sjevernoj hemisferi sve do 2012.

Od 2014. organizaciju Svjetskih festivala vodi VSL Rugby - također iz Aucklanda. Posljednji 21. Svjetski festival održan je u Cardiffu 2016. godine a slijedeći 22. Svjetski festival održat će se u Christchurchu, (Novi Zeland).

Prvi europski festival održao se u Denboschu (Nizozemska)1992.g.a od tada se također igra svake dvije godine. U 2003, veteransku asocijaciju EGOR je prihvatila FIRA / AER (Europska ragbi federacija od 2014.god. Rugby Europe) kao službenu organizaciju veteranskog ragbija u Europi.

U odboru EGOR-a (svi su volonteri) sjede predstavnici iz osam zemalja – Francuske, Njemačke, Izraela, Italije, Portugala, Španjolske, Švicarske i Škotske. Posljednji 13.europski festival održan je u prekrasnom San Sebastianu (sjeverna Španjolska) u lipnju 2015.,. te je privukao 60 momčadi među kojima čak i momčadi iz udaljene Rusije i Izraela, te "gost" momčadi iz Australije i Argentine koje su nastupale na prethodnim EGOR festivalima!

EGOR festival održat će se u lipnju 2017.g u Lisabon (Portugal) u kojem će sudjelovati preko 80 momčadi iz cijele Europe, a mnogima će to biti ujedno i prvo sudjelovanje na EGOR festivalima. Osim europskih momčadi posebno, zadovoljstvo nam je poželjeti dobrodošlicu i "gostujućim momčadima " iz Australije i Južne Amerike. 

Planiranje 15 EGOR festivala 2019. je u vec odavno u tijeku. Izvršni odbor Egor-a i svaki lokalni organizacijski odbor festivala rade volonterski i pružaju podršku razvoju ragbija posebno među mladima. Bez podrške i razvoja mlađih kategorija u ragbiju nemamo ni budućnost veteranskog ragbija. Krajem 2016. Ragbi klub Nada-Split uz podršku Grada Splita, TZ Split te Hrvatskog ragbijaškog saveza podnio je kandidaturu za organizaciju 15. EGORF u Splitu 2019. godine.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo