Sport Ostalo

en garde

Grad pod Marjanom postaje mačevalački centar: na Gripama nikada jači i brojniji turnir s natjecateljima svjetske klase

en garde

Split postaje centar mačevanja, sljedeći vikend na Gripama će se održati tradicionalni Satelit, ali s nikad brojnijom startnom listom. Kao da nemaju problema s organizacijom treninga dok se Poljud preuređuje, sada su se iz mačevalačkog kluba uhvatili u koštac sa zahtjevnom organizacijom natjecanja.

Lista je napunjena "do vrha", kvantitetom i kvalitetom, što zapravo nije niti čudno. Mađarska već odavno splitski turnir, s obzirom na razinu organizacije, u svom kalendaru natjecanja drži pod obaveznim za rang listu. Sada u Split dolaze u proširenom sastavu. Nakon Mađara, Njemačka i Rusija su uvrstili ovaj turnir u kriterijski za seniore i seniorke pa dolaze u najjačem sastavu. Uz to kreće se u lov na bodove za kvalifikacije za Igre u Tokiju 2020., a Split je tako postao prva prava stanica.

- Predviđali smo nešto više natjecatelja nego inače, ali ovoliki broj prijava je preko svih očekivanja. Ne čudimo se, termin i destinacija su vrlo atraktivni, upornost u radu svih godina se isplatila i sada imamo pravi veliki turnir u Splitu – kazao nam je Ante Poljak iz organizacijskog odbora.

Nešto malo više natjecatelja u brojkama izgleda ovako, 41 država, 99 natjecatelja u muškoj konkurenciji i 156 u ženskoj konkurenciji. Favoriti, ako je moguće ih imati su sigurno Estonka Katrina Lehis deveta na svjetskoj rang listi i Argentinac Jesus Andres Lugones Ruggeri dvadeseti mačevalac svijeta.

Brojna je i Hrvatska, šest u muškoj konkurenciji (Dino Šourek, Jakov Šola, Marin Lovrić, Ivan Lovrić, Filip Horvat, Andrej Čikeš) i jedanaest djevojaka (Paula Jukić, Lara Delić, Ana Galić, Lucija Gnjidić, Jana Kuna, Andrea Majdančić, Ana Mesić, Kosjenka Mikulčić, Lara Petković, Viktorija Vučković Soković, Andrea Vukojević) koji će dobiti pravu priliku odmjeriti snage u odličnoj konkurenciji.

Dovoljno je kvalitete za dovesti Split na kartu mačevanja i to svjetskog. Radom se i zaslužilo.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Ostalo