Sport Rukomet

na putu za tokio

Australski rukometaši oduševljeni Hvarom: s druge strane svijeta u rodni ih kraj doveo izbornik

na putu za tokio

Rukometaši Australije pripremali su se na našem najsunčanijem škoju, Hvaru gdje su u jelšanskoj sportskoj dvorani Pelinje odigrali revijalnu utakmicu s Jelsa Malizijom, koja je završila rezultatom 22:21 za ‘krokodile’.

Pa moglo bi se reći da su se Australci dobro namučili s trećeligašem iz Jelse, premda su gotovo cijelu utakmicu imali minimalnu prednost, u prvom redu zahvaljujući dobro raspoloženim strijelcima, kapetanu Gahanu koji je zabio šest golova, zatim Warraneru i Atchinsonu koji su postigli po četiri pogotka. Na poluvremenu su vodili s tri gola razlike (13:10), ali na drugoj strani svojom igrom opet su briljirali Gamulin (7 golova) i I. Radonić (5), te su zapravo najzaslužniji da je rezultat na kraju bio tako tijesan.

Inače, gostima iz dalekoga svijeta nakon Azijskog prvenstva u Južnoj Koreji, što je bio kvalifikacijski turnir za Svjetsko prvenstvo koje će se u siječnju 2019. godine održati u Danskoj i Njemačkoj, sada predstoje kvalifikacije u Kataru (listopad 2019.) za Olimpijske igre, te Azijske igre u siječnju 2020. godine.

Australci su boravili na “otoku sunca” iz jednog sasvim logičnog razloga, naime, njihov izbornik je 27-godišnji Hvaranin Ante Jeličić - Beleca, nekada i sam vrstan sportaš, danas rukometni stručnjak koji je završio studij sportskog menadžmenta i trenersku školu.

- Za nas je rezultat ionako bio u drugom planu, najvažnije je da smo aktivni i da igramo. Također ću reći da nema ljepšeg mjesta na svijetu i bolje klime za pripreme od Hvara. Ponosni smo što i sport daje svoj obol velikoj proslavi naše turističke industrije i nadamo se da su to zapravo dvije komplementarne stvari za naše ljude, odnosno da je to pravi put za mlade ali i za zimsku sezonu na škoju... - kazao je Beleca.

A jedan od njegovih savjetnika je veliki Vlado Stenzel, rukometni mag koji je svojedobno u jelšanskoj dvorani gostovao s reprezentacijom Zapadne Njemačke koja je daleke 1978. osvojila naslov svjetskog prvaka u Danskoj. Beleca je u ovom trenutku, naravno, zahvalan Gradu Hvaru, Općini Jelsa i privatnim poduzetnicima bez kojih ovo gostovanje ne bi bilo ni moguće.

- Jednom mi je jedan mudri čovjek rekao da je najteže biti prorok u svojem mjestu, stoga ne bih duljio. Lakše mi je pripovijedati u Sydneyu, Melbourneu, Tokiju i Seulu kada govorimo o rukometu, nego u mojem gradu i na mojem otoku za koje me vežu nadasve velike emocije. U ime Australskog saveza i mojeg stožera, Ante Plazibata, kapetana Caleba Gahana i svih rukometaša koji su oduševljeni ovim što su ovdje vidjeli, hvala Vam na gostoprimstvu i ljubaznosti... - poručio je svojim škojarima simpatični Ante Jeličić - Beleca.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Rukomet