Sport Strani nogomet

Sport iznad svega

Sve čisto i uredno: svi dopinški testovi provedeni u Rusiji su negativni

Sport iznad svega

Međunarodni nogometni savez (FIFA) objavio je u četvrtak kako niti jedan od preko 3000 uzoraka testiranih na doping uoči i za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji nije bio pozitivan. 

Iz FIFA-e su objavili kako je uzeto 2761 uzoraka prije SP-a te još 626 tijekom samog natjecanja što je najveći broj dopinških testova obavljenih u povijesti svjetskih prvenstava.

- Testiranja su obavljena prema WADA-inu sustavu ADAMS odnosno uporabom biološke putovnice svakog sportaša kojom se kontrolira hematološki modul putem krvi i steroidički modul putem urina. Neovisni stručnjaci kontrolirali su podatke igrača kako bi pazili na potencijalne devijacije koje bi upućivale na korištenje nedopuštenih sredstava. Taj sustav se odnosio na sve igrače koji su sudjelovali na Svjetskom prvenstvu - objavila je FIFA.

Za ovo SP svaki je igrač bio testiran od strane nenajavljenih kontrolora prije početka natjecanja dok su dodatni sistematski pregledi obavljani tijekom natjecanja. usto su obavljane dopinške kontrole odmah po završetku utakmice, ali i tijekom slobodnih dana.

U prosjeku je svaki igrač od početka ove godine testiran 4.41 puta, a neki igrači su testirani i po osam puta. Svi uzorci bit će čuvani 10 godina kako bi bili dostupni za potencijalna dodatna testiranja.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet