Sport Strani nogomet

vrhunac karijere

Svijet se klanja Modriću, ali Zlatna lopta izazvala je i dosta polemike, pogotovo u Španjolskoj

vrhunac karijere

Nakon što je osvojio i Zlatnu loptu, prestižnu nagradu France Footballa, Luka Modrić prekinuo je desetogodišnju dominaciju Cristiana Ronalda i Lea Messija. 

Premda ima i onih koji smatraju kako je nagradu trebao dobiti netko drugi, Modrić prima čestitke od brojnih nogometnih uglednika.

- Nakon što su deset godina nogometom vladali Messi i Ronaldo (po pet trofeja svaki), Zlatna lopta 2018. označila je kraj krunidbom Luke Modrića. Uglađen, elegantan, režiser igre u svom klubu Real Madridu i u hrvatskoj reprezentaciji, veznjak podsjeća na igrače ‘staroga kova’, sa svojim krhkim stasom i potezima koji ujedinjuju finoću i efikasnost.

- Kao prvi igrač iz svoje zemlje koji je osvojio ovaj trofej, Modrić je pretekao Davora Šukera, jedinog Hrvata koji je do sada bio na podiju Zlatne lopte, kao drugi 1998. godine - piše francuski L’Equipe.

Ramos: Respekt, Lukita!

Engleski Daily Mail podsjeća kako je posljednji dobitnik ove nagrade, a da nije Ronaldo ni Messi, bio Brazilac Kaka još 2007. godine.

- Hrvat iza sebe ima iznimnih dvanaest mjeseci. Bio je ključan u pomaganju Realu da u svibnju osvoji treću Ligu prvaka zaredom, a onda je postao glavni pokretač hrvatske momčadi koja je došla do finala Svjetskog prvenstva - piše Daily Mail.

Talijanska Gazzetta dello Sport dodala je kako je Modrić ne samo prvi Hrvat, već i prvi igrač s prostora bivše Jugoslavije s ovim trofejem. Praktično svi sportski mediji prenijeli su kako je Realov kapetan i Lukin prijatelj Sergio Ramos dočekao osvajača Zlatne lopte.

Ramos je na Instagramu objavio sliku Modrića s trofejem u svlačionici, uz riječi ‘Moj respekt, veliki Lukita!’. No, drugom objavom priznao je i dozu ljubomore, jer se uz sliku gotovo uplakanog sebe s trofejem zapitao kada će on dobiti Zlatnu loptu.

Polemike u Španjolskoj

Kao što je često bio slučaj i prijašnjih godina, ovogodišnja Zlatna lopta izazvala je i dosta polemike, pogotovo u Španjolskoj, koja je nastavila niz da pobjednik dolazi iz njihova prvenstva (posljednji osvajač iz neke druge lige bio je Ronaldo 2008., kada je igrao za Manchester United).

Trener madridskog Atletica Diego Simeone jedan je od onih koji smatraju da Modrić nije zaslužio prestižnu nagradu, odnosno tvrdi da je igračima njegova kluba puno teže osvojiti je nego onima koji igraju za gradskog rivala Real.

- Čestitke Modriću, imao je sjajnu sezonu, ali za mene su najbolji bili Varane ili Griezmann. Povijest našega kluba je takva, moramo biti duplo bolji kako bismo se približili najvećim dostignućima – kazao je Simeone.

‘Apsurdno da je Messi peti’

Sličnog je mišljenja i Sevillin trener Pablo Machin, koji smatra kako je ‘Messi stepenicu iznad Modrića’. Novinar Marce koji prati Barcelonu, Luis F. Rojo, napisao je tekst pun kritika na kriterije za dodjelu Zlatne lopte, a njegova glavna tvrdnja je kako je nagrada apsurdna ako je Messi tek peti u konačnom poretku.

Svatko ima pravo na svoje mišljenje, no ostat će zapisano u povijesti kako je Luka Modrić u 2018. godini pokupio sve važnije individualne nagrade, te kako je nakon deset godina skinuo s trona dvojac Ronaldo – Messi.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet