Sport Strani nogomet

očekuje transfer u jaču ligu

Bivši Bijeli briljira na lijevom beku Lokomotive: Hajduk me je zaboravio, ali nosim Torcinu pedeseticu

očekuje transfer u jaču ligu

Možete li se sjetiti koga je Hajduk dovodio iz inozemstva da mu pojača lijevi bok u ovih zadnjih par godina? 

Sjećate li se možda da vas netko od tih stranaca na oduševio svojim igrama?

I dok je trajala neuspješna fluktuacija ljevaka na Poljudu, dijete kluba kojeg se pripremalo za to mjesto, Josip Tomašević, iz sinjskog mjesta Gala, nestao je iza horizonta. Niti ga se tko sjeća, niti ga tko s Poljuda traži, a niti se on, ako ćemo pravo, ikome i nudi. Tomašević u 24. godini života nije nogometni mrtvac, igra standardno u bugarskom prvoligašu Lokomotivi Plovdiv, šesnaest utakmica je odradio u ovom dijelu prvenstva vrlo dobro, ali recite pošteno tko to u Splitu osim njegove rodbine i prijatelja zna?

Jedanaest godina na Poljudu

- U Hajduku sam bio od sedme do osamnaeste godine. Prošao sam sve uzraste, igrao standardno i bio redoviti član svih selekcija reprezentacije Hrvatske od U14 do U18 i onda sam nakon uspješnog razvoja došao u situaciju da sam sam morao potražiti sreću izvan Poljuda jer u Hajduku na mene nisu ozbiljno računali. Igrao sam nakon toga u Splitu, Imotskom, Dugopolju a onda sam završio u Cibaliji odakle sam otišao u Plovdiv. 

Kako ste otišli u Bugarsku?

- Cijelo to vrijeme moj menadžer Tomo Nakić je vjerovao u mene, a i trener Bruno Akrapović je dobro upoznat sa mojim kvalitetama i kad je preuzeo Lokomotivu doveo me u klub. Prava smo mala hrvatska kolonija u Plovdivu, gradu od četiristo tisuća stanovnika u unutrašnjosti zemlje. Igraju tu još vratar Marin Romac, krilo Vilim Posinković, veznjak Igor Banović i špic Ante Aralica. 

Kakve su ambicije kluba?

- Cilj je ove godine ući u pretkvalifikacije za Europsku ligu i nismo daleko od toga, trenutno smo osmi s pet bodova zaostatka od zacrtane pozicije. Inače je glavni klub u Plovdivu Botev, mi smo drugi, sa znatno manje navijača. 


Gdje se vidite u budućnosti?

- Imam još dvije godine ugovora. Nisam nezadovoljan, ali očekujem bolji transfer u jaču europsku. Mogu to ostvariti, a imam i ponuda. Prijatelj Ante Terzić iz Svinišća, koji živi i radi u Njemačkoj, mi je već ove zime htio organizirati razgovore s dva kluba, ali pričekat ću kraj sezone i sve napraviti u dogovoru sa sadašnjim klubom i menadžerom - govori Josip kojeg svi zovu - Francuz.

- Nadimak sam dobio po ocu Mirku, kojeg isto tako zovu, a koji je rođen u Francuskoj i živio je u Metzu do petnaeste godine. On radi u Hrvatskoj vojsci, a majka Lidija je trgovkinja u Riboli, pa vidite da me nije imao tko pogurati kad je trebalo. Kod nas Tomaševića dosad nije bilo ni nogometaša, kao ni i u cijeloj Gali.

- Imam tri brata koje nogomet baš i ne zanima pretjerano, ali zbog mene su instalirali bugarski sportski kanal na kojem gledaju moje utakmice. A dođu i susjedi kada igram neku važnu utakmicu protiv Levskog, CSKA, Ludogoreca ili kad je gradski derbi s Botevom - simpatično obrazlaže Josip.

Oduševila ga Četiri kafića 

Zašto u Lokomotivi nosite broj 50?

- To su me i Bugari s čuđenjem pitali, svi biraju atraktivne, a ne hokejaške brojeve. Kada sam im objasnio da je 1950. osnovana Torcida, a kako ne mogu nositi 1950 mogu barem 50, u znak ljubavi prema toj navijačima Hajduka. Time sam zadobio i simpatije bugarskih navijača, jer, gdje god si, trebaš cijeniti i poštovati svoje - kaže Tomašević koji je prvi put zaigrao i na turniru Četiri kafića.

- Igrao sam za Tropic, hvala Marku Braliću Keti i Gordanu Boljatu što su me pozvali. Mislim da nisam razočarao, a žao mi je što nismo bolje prošli. Iskreno, dosad nisam dolazio na turnir, jer tko će sa sela dolaziti na Svetog Stjepana u grad, ali oduševljen sam svime na turniru, a naročito time koliko se skupi novca za djecu u Rudinama.

 

‘Samo Matea Kovačića ne mogu stići’

U mladoj reprezentaciji ste igrali sa Antonijem Milićem, Josipom Elezom, Mateom Kovačićem, Josipom Radoševićem, Domagojem Pavičićem. Svi su uspjeli.

- Sve ih ja osim Matea Kovačića još uvijek mogu stići u karijerama, ne bojte se - optimističan je Josip.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet