Sport Strani nogomet

UEFA-ina rješenja

Novo pravilo zbunilo navijače: evo zašto United ne može prvi susret gostovati kod Barcelone

UEFA-ina rješenja

U švicarskom Nyonu održan je ždrijeb četvrtfinala Lige prvaka i Europskelige. Sustav je spojio velikane europskog nogometa i donio atraktivne dvoboje.

Zanimljivost u novome sustavu UEFA-inih europskih natjecanja je ždrijeb koji vrijedi sve do finala.

Dakle, izabrani četvrtfinalni parovi znat će svoj potencijalni put sve do završetka natjecanja, što do ove godine nije bio slučaj. Dosadašnji sustav podrazumijevao je izvlačenje parova u svakoj fazi natjecanja.

Još je jedna intrigantna informacija zainteresirala navijače. Voljom ždrijeba predviđeno je da Manchester United svoj prvi susret igra protiv Barcelone kao gost. Međutim, UEFA je morala primijeniti novo pravilo i izmijeniti raspored odigravanja.

Naime, tajnik i organizator UEFA-inih natjecanja Giorgio Marchetti objasnio je da krovna europska nogometna federacija zbog sigurnosnih i organizacijskih razloga ne dopušta da Manchester City i Manchester United tijekom istoga tjedna igraju susret na domaćem terenu u Ligi prvaka. Budući da i Građani svoj prvi susret igraju na stadionu Tottenhama (dakle, također u gostima), odlučeno je da Crveni vragovi prvi susret ipak igraju na OldTraffordu.

I tu dolazimo do ključne informacije koja je zaintrigirala nogometnu javnost. Zašto se Unitedu morao promijeniti raspored, a ne Cityju? Razlog je zapravo vrlo jednostavan.

Manchester City dobio je tu privilegiju zbog činjenice da je prošle sezone osvojio Premiership, a United je završio drugi, odnosno - preciznije - Guardiola i društvo prošle su sezone bili bolje rangirani od svojih gradskih rivala.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet