Sport Strani nogomet

Mračne sudbine

Samoubojstva, alkoholizam, droge, depresija...: jezivo prokletstvo nadvilo se nad 'zlatnom generacijom' čuvenog češkog kluba

Mračne sudbine

Mračna sudbina nadvila se na češku Viktoriju Plzen, ne nad sadašnjom momčadi koliko nad "zlatnom generacijom" kluba koja je nastupala dvije sezone u Ligi prvaka.

Prije dvije godine dvojica igrača koji su tada dijelili svlačionicu František Rajtoral i David Bystroň su u razmaku od samo mjesec dana izvršila samoubojstvo i to na identičan način. Obojica su pronađena obješena u svom stanu. I dok se za Bystrona znalo da je bio u teškoj financijskoj situaciji nitko još nije razjasnio koji je uzrok bio kod Rajtorala i zbog čega je sebi oduzeo život.

Ova dva samoubojstva su samo skrenula pozornost na ostale igrače i razdoblja 2011/13, i tragedije koje su pogodile ovu proslavljenu generaciju. Legendarnu utakmicu protiv Milana koja je okončana 2:2 odigrala je postava Čech, Pilar, Limbersky, Horvath, Petržela, Bystron, Jiraček, Bakoš, Kolar, Rajtoral, Čišovsky, dok su na klupi bili Pavlik, Duriš, Reznik, Ševinsky, Darida, Hora. Godine iza nastupa obilježile su dva samoubojstva, depresije,alkoholizam, uhićenja, dilanje droge ...

Dvojica su mrtva (Rajtoral i Bystron), jedan je paraliziran (Čišovsky). Trojica su upletena u više nego mutne radnje (Limbersky, Horvath i Petržela), jedan je zbog ozljeda skoro ostao bez koljena (Pilar), dok je jednog potpuno uništila smrt supruge (Kolar).

U Češkoj smatraju da nesreće prate Viktoriju Plzen od nestanka i smrti njenog predsjednika Miroslava Križa 2009. godine.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet