StoryEditorOCM
DalmacijaIMA NADE

Neće vojska iz Sinja

Piše PSD.
12. ožujka 2008. - 18:49
Sinjani vojarnu Kula, kroz brojne kontakte, nastoje ostaviti ‘živom’, a drži se opravdanim da u njoj bude smještena jedna bojna kopnene vojske, najvjerojatnije 4. gardijske brigade

Prisega ročnika / FOTO: Joško Ponoš / CROPIX
Još postoje minimalne šanse da se u Sinju, poslije gašenja Središta za obuku pješaštva, zadrže bar dijelovi pojedinih postrojbi Hrvatske vojske. Prestankom ročnog služenja vojnog roka, prestala je i potreba za sinjskim Središtem, osnovanim u kolovozu 1992. godine, pa je odlučeno da se ono ugasi 30. lipnja ove godine.

Istodobno su dugoročnim planom razvoja HV-a svi vojni objekti u Sinju, uključujući vojarnu Kula u kojoj je smješteno Središte, te vojni poligon Kukuzovac, koji se prostire na fascinantnih 2,5 milijuna četvornih metara, svrstani u kategoriju neperspektivnih. Vojarna Kula spada među najkvalitetnije i najbolje opremljene.

S druge strane, pojedine vojne postrojbe planiraju se smjestiti u Sinju bliskim gradovima iako u njima uvjeti nisu ni približno dobri kao u Kuli. Upravo ta činjenica, višestoljetna tradicija i atribut vojnoga grada, te loše gospodarsko-socijalne prilike u gradu alkara koje bi odlaskom vojske bile još gore, povod su Sinjanima da pokušaju vojarnu Kula ostaviti “živom”.

U tom je kontekstu do sada više uglednih i visokopozicioniranih Sinjana razgovaralo s vrhovnim zapovjednikom Stjepanom Mesićem, generalom zbora Josipom Lucićem, načelnikom Glavnog stožera, i generalom Mladenom Kruljcem, zapovjednikom kopnene vojske.

Gradonačelnik Nikola Tomašević kazao nam je da je uputio zahtjev ministru obrane Branku Vukeliću da na razgovor primi njega i pukovnika Ivicu Vučemila, zapovjednika Središta. U utorak je saborski zastupnik Ante Kotromanović o istoj temi razgovarao s generalom Lucićem.

Iz svih tih kontakata proizlazi zaključak da još uvijek nije sve izgubljeno. Sklonost da se uvaže argumenti Sinjana i da se Kula ipak zadrži kao aktivna vojarna, iskazali su, doznali smo, predsjednik Mesić i generali Lucić i Kruljac. Drži se opravdanim da bi se u toj sinjskoj vojarni trebala smjestiti jedna bojna iz sastava kopnene vojske, najvjerojatnije 4. gardijske brigade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 05:13