Sport Vodeni sportovi

u ponedjeljak ždrijeb final foura vaterpolske eurolige

Jug - Mladost: To bi bilo pravo eurofinale!

Emil Nikolić, trener Juga, nije skoknuo do dubrovačke sportske dvorane na prva dva dana teniskog ogleda Hrvatske i Italije u Davis Cupu. Vrtio je kod kuće snimku utakmice Mladost – Partizan, analizirao igru Zagrepčana, koji pod vodstvom trenera Ozrena Bonačića nižu uspjehe u posljednjim utakmicama.

U srijedu je u Gružu prva utakmica domaćeg finala. Jugaši, branitelji naslova, četvrti put uzastopno branit će naslov u finalnom ogledu protiv Mladosti. U Gružu računaju na peti uzastopni naslov, a Mladost pak na prekid posta nakon, za njih, velikih pet godina bez krune najboljeg u domaćem prvenstvu.

Ozren Bonačić također razmišlja isključivo o srijedi. Stari iskusni lisac, kao i Emil Nikolić, današnji ždrijeb završnice Eurolige u Barceloni, kada će oba hrvatska sastava doznati protiv koga će igrati prvog dana, u polufinalu Final foura 9. svibnja, stavili su po strani.

Nikolić je još nakon prolaska na završni turnir u Barcelonu poželio za protivnika PRO Recco, talijanskog prvaka, branitelja naslova. Smatra kako je lakše dobiti prvog favorita u polufinalu nego u eventulanom ogledu u finalu.

Goran Sukno, sportski direktor Jug Croatia osiguranja, izbjegao bi po svaku cijenu PRO Recca prvog dana.

- Neka bude Vasas ili Mladost. Protiv ta dva sastava imamo izgleda za finale – istaknuo je Sukno.

Ozren Bonačić je 2000. godine na Final fouru u Bečeju (jedinom završnom turniru do danas s dva hrvatska kluba), imao želju: hrvatski finale.

Mladost je u prvom polufinalu tada pobijedila mađarski BVSC, a Splitska banka (POŠK) je u neizvjesnoj završnici poražena od domaćina, Bečeja.

- Malo je nedostajalo za hrvatski finale, koje priželjkujem i sad u Barceloni. I zbog toga bi bilo najgore za hrvatski vaterpolo da se u polufinalu sastanu Jug i Mladost – ističe Bonačić.

Ima i onih koji smatraju kako bi upravo u interesu hrvatskog vaterpola bilo dobro da se igra hrvatsko polufinale.

U tom slučaju hrvatski predstavnik bi se drugog dana Final foura u Barceloni borio za naslov klupskog prvaka Europe, kojeg su hrvatski klubovi osvajali najviše puta. Mladost čak sedam, po tome je najuspješnija u Europi.

Jug je bio prvak tri puta, dva puta splitski Jadran, a jednom splitski POŠK.

tonči vlašić 

Gospari šest, ‘žapci’ pet

 Final four se prvi put igrao u sezoni 1996./1997. Domaćin je bio Napulj. U Barceloni se igra 12. Final four. Mađarski Vasas, prvak Europe 1979. i 1984., prvi put će igrati na završnom turniru. Jug CO, prvak Europe tri puta (1980., 2001. i 2006.), šesti put je sudionik FF.

Zagrebačka Mladost, sedam puta prvak Europe, peti put će igrati na Final fouru (1997., 1998., 2000. i 2003.), dok je PRO Recco, četiri naslova prvaka, sudionik Final foura do danas bio četiri puta.

Neutralni bazen

Ždrijeb polufinala Final foura vaterpolske Eurolige, održat će se danas u Barceloni, domaćinu završnog turnira, s početkom u 12.45 sati. Prvi put se Final four igra na neutralnom terenu.

Do jučer je iza organizacije uvijek stajao jedan od klubova sudionika.

Talijanski suci za Gruž

Filippo Gomez i Massimo Savarese sudit će prvu utakmicu finala doigravanja za naslov prvaka Hrvatske između Juga CO i Mladosti, koja se igra u srijedu u Gružu u 19 sati.

Opunomoćenik će biti Milivoj Bebić. I drugu utakmicu finala, u kojem se igra na tri pobjede, sudit će talijanski suci te petu, majstoricu, ukoliko do nje dođe.

Suđenje u trećoj utakmici finala te u eventualnoj četvrtoj utakmici bit će povjereno hrvatskim sucima.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi