Sport Vodeni sportovi

Zlatni iz Melbournea 2007.

U Šibeniku se okupili legendarni šampioni: 'Tada nas je dočekalo 70-80 tisuća ljudi'

Zlatni iz Melbournea 2007.

Postoji li netko tko malo pomnije prati vaterpolo a da se ne sjeća Melbournea 2007. godine, kada se Hrvatska prvi put od samostalnosti popela na vaterpolski krov svijeta?!

Sjajnih obrana Frane Vićana, pogodaka u završnici i produžecima finalne utakmice s Mađarima (9:8), tada mladaca Pave Markovića i Mare Jokovića, junačke pobjede nad Srbijom u polufinalu... I još mali milijun detalja koji su doveli Hrvatsku do titule svjetskog prvaka? Odgovor je vjerojatno nitko.

A najmanje sami akteri tog povijesnog uspjeha. Deset godina nakon što je trenerski genijalac Ratko Rudić doveo Franu Vićana, Josipa Pavića, Damira Burića, Andru Bušlju, Zdeslava Vrdoljaka, Aljošu Kunca, Maru Jokovića, Milu Smodlaku, Tea Đogaša, Pavu Markovića, Samira Barača, Igora Hinića i Mihu Boškovića tamo gdje to godinama nije uspijevalo velikim trenerima i velikim generacijama hrvatskog vaterpola, oni koji su iskovali prvo hrvatsko vaterpolsko zlato okupili su se na gala večeri u hotelu "Ivan" u Solarisu pored Šibenika.

Lijepom gestom Hrvatski vaterpolo savez omogućio je zlatnima iz Melbournea da se okupe na jednom mjestu i iz škafetina istresu sve one lijepe uspomene koje ih vežu za australski travanj dvije tisuće i sedme.

- Sjećanja na taj turnir su jako pozitivna. I dan danas osjećan zadovoljstvo kad se sjetim tih dana, iako je prošlo već deset godina- kazao nam je Ratko Rudić.

U prosincu prošle godine okupila se generacija iz Atlante '96, kako bi proslavila 20 godina od olimpijskog srebra. Nedvno u Vukovaru našli su se hrvatski igrači koji su osvajali olimpijska zlata u Los Angelesu '84. i Seoulu '88:

- Rekao bih da su ta okupljanja izvanredan potez HVS-a. Važno je da se stvara kult reprezentacije. Uvijek ću se vrlo rado odazivati na ovakva druženja- rekao je Rudić.

Dubrovčanin Miho Bošković bio je jedan od ključnih Rudićevih ljudi u bazenu u Melbourneu:

- Vjerujte, iznenadio sam se da je prošlo već 10 godina. Ali, sjećanja ne blijede. Imali smo tada veliku koheziju u momčadi i to prvenstvo nam je svima bila odskočna daska. Što se tiče ovog okupljanja generacija, mogu reći da je puno ljepše nego obljetnica 10 godina mature- izjavio nam je Bošković.

Jedan drugi Dubrovčanin Maro Joković igrački veže sadašnju i generaciju iz Melbournea:

- Teško mi je i zamisliti kako sam tada bio mlad. Igrao sam s ljudima koje sam više gledao na TV-u i čitao o njima u novinama, nego što sam ih poznavao. Drago mi je što sam bio dio te priče nakon koje je počela hrvatska vaterpolska žetva medalja. Mislim da smo nakon Melbournea osvojili već 15-ak medalja. Nadam se da na tome nećemo stati- poručio je Joković.

I njemu je drago što ih je savez okupio na večeri u Solarisu:

- Ma naravno, prezadovoljan. Neki momci su otišli iz vaterpola, pa se nismo vidjeli godinama. Lijepo je da se ovako družimo- opet će ljevoruki vaterpolist Juga.

Neizostavno je bilo pitanje mogu li "barakude" Ivice Tucka u srpnju u Budimpešti ponoviti podvig Rudićeve reprezentacije iz Australije:

- Mogu! Hrvatska je stalno u vrhu svjetskog vaterpola. Mi na svakom natjecanju možemo ići na prvo mjesto. Iz jednostavnog razloga što imamo vrlo jaku i talentiranu momčad i dobar i stručan rad- podvukao je Ratko Rudić. A kad to kaže najtrofejniji svjetski trener zašto mu ne vjerovati.

Na večeri u Solarisu prikazani su i 10 minutni isjčeci s najvažnijih utakmica u Melbourneu, kao i snimke s dočeka vaterpolista na Trgu bana Jelačića:

- Tada nas je dočekalo 70-80 tisuća ljudi. To vaterpolisti nikad prije nisu doživjeli, a ne vjerujem da će ikada više. Savez će nastaviti njegovati ovu tradiciju i brinuti o onima koji su zadužili hrvatski vaterpolo- zaključio je Perica Bukić, aktualni izvršni direktor HVS-a, koji je u Melbourneu bio predsjednik saveza.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi