Sport Vodeni sportovi

Lagana pobjeda

Vaterpolisti izborili Superfinale Svjetske lige

Lagana pobjeda

"Barakudama" su "tulipani" očekivano bili lagan zalogaj u posljednjem kolu Skupine B Svjetske vaterpolo ige. Ipak su Nizozemci Hrvatima kudikamo opasniji suparnik u nekim drugim sportovima nego u vaterpolu.

Momci Ivice Tucka ovom pobjedom napravili su i posljednji zaveslaj prema završnom turniru Svjetske FINA lige koji će se od 20. do 26. lipnja održati u Moskvi. Osim Hrvatske, na "final four" Svjetske lige plasirali su se Italija, Srbija i Rusija kao domaćin. Taj turnir bit će i pravi test našoj reprezentaciji uoči vrhunca ove sezone- Svjetskog prvenstva u Budimpešti u srpnju.

Reprezenatciju Hrvatske s kursa prema Moskvi nije skrenula ni činjenica što su bili lišeni pomoći niza stožernih igrača poput Sukna, Xavija Garcie, Bušlje... te nešto starijih, ali još vrlo iskoristivih Burića i Pavića. Stoga je izbornik Tucak za "akciju Nizozemska" pozvao niz igrača koji su na širem spisku reprezentacije i kojima je ovo bila lijepa prigoda za dokazivanje.

Utakmica u Šibeniku imala je i svečarski karakter. U publici su bili pripadnici zlatne generacije iz Melbournea koji su prije točno 10 godina iskovali prvo hrvatsko vaterpolsko zlato od samostalnosti. Nakon toga počela je hrvatska žetva medalja. Šibenska publika dugotrajnim pljeskom nagradila je tadašnjeg izbornika Ratka Rudića i njegove "zlatnike" Boškovića, Barača, Vrdoljaka, Đogaša, Kunca,... Domaća publika aplauzom je pozdravila i kvartet Šibenčana u sadašnoj reprezentaciji- izbornika Tucka i igrače Petkovića, Bašića i Šparadu.

Što se zbivanja u bazenu tiče, Nizozemci su poveli golom Van den Burga. Ali, stvari su vrlo brzo došle na svoje mjesto. Hrvati su realizirali tri irača više, a posebno učinkovita bila je Jugova veza Joković- Lončar.

Nešto kasnije raspucali su i Šibenčani Petković i Bašić te Splićanin Šetka. S druge strane bazena svoja vrata znalački je zaključao još jedan "jugaš" Marko Bijač. On je kao zapovjednik obrane zaslužan za nizozemski post koji je trajao punih 13 minuta. Od početnog vodstva do smanjenja na 2:5. U međuvremenu su Hrvati s "petardom" častili nizozemskog vratara Wagenaara, koji je skinuo nekoliko zicera i spriječio i veći potop "oranja". Uglavnom bila je to jednosmjerna ulica- hrvatska. 

- Najvažnije je bilo pobijediti Nizozemce i plasirati se na završni turnir Svjetske lige. Taj primarni cilj smo i ostvarili. Čak je i utakmica bila O.K., osim samog početka kada smo promašili neke stopostotne situacije. To znači da nismo bili maksimalno koncentirani, što je i razumljivo s obzirom na polusvečarsku atmosferu koja je vladala oko ove utakmice- kazao je Ivica Tucak, izbornik Hrvatske.

S tribina su vas gledali zlatni iz Melbournea. Uvijek se postavlja pitanje može li ova reprezentacija ponoviti u Budimpešti njihov uspjeh:

- Naravno da može. I prije dvije godine nam je malo falilo za zlato. Opet imamo dobru reprezentaciju. Iskreno, imamo i jednog jakog protivnika Srbiju kojeg teško pobjeđujemo u zadnje vrijeme. Ajmo se mi prvo plasirati u finale pa ćemo onda razmišljati o njima- zaključio je Tucak.

Svjetska liga, 6. kolo Skupina B

Hrvatska- Nizozemska 17:7 (3:1,2:1,6:2,6:3) 

ŠIBENIK- Bazen u Crnici. Gledatelja 500. Suci: Henrik Schopp (Njemačka) i Mihai Balanescu (Rumunjska).

Hrvatska: Bijač (9 obrana), Macan, Buljubašić (1), Lončar (2), Joković (2), Fatović (1), Petković (2), Bašić (2), Zović (2), Krapić, Šetka (3), Vukičević (2), Šparada.

Nizozemska: Wagenaar (5 obrana), Veenhuis, Winkelhorst (1), Van den Burg (1), Reuten, Lindhout (2), Mama Radji, Nispeling, Muller (2), Janssen (1), Koopman, Van Lieperen, De Kopf.

Igrač više:
Hrvatska 8/11; Nizozemska 4/7.

Peterci: 
Hrvatska 1/1 ; Nizozemska -

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi