Sport Vodeni sportovi

Triglav regionalna liga 2017/18.

Kreće najjača liga na svijetu, Gruž prvi favorit, dižu se Zvončac i Poljud

Triglav regionalna liga 2017/18.

Kreće jubilarno deseto izdanje Triglav Regionalne lige. Jedan je favorit (Jug CO), ne više tako izrazit, ali još uvijek je u ulozi broja jedan. Pokušat će doploviti do treće uzastopne titule, četvrte ukupno. Nekoliko sastava od devet preostalih u prvom razredu smišlja kako ga iznenaditi, a zbog čega u Gružu ne spavaju više tako mirno. Ako Jug CO i ne dozvoli iznenađenje, bit će, to nema sumnje, zanimljivo u borbi za mjesta na Final fouru, završnom turniru. Ujedno, hrvatski klubovi se bore za pozicije u doigravanju za prvaka. I dok je Jug CO slabiji nego u protekle dvije sezone, neki su napravili korak naprijed u odnosu na protekle sezone. Bit će zanimljivo vidjeti kakva je sad razlika između Gruža te Save, Zvončaca, Zente, Poljuda, Kantride, hercegnovskog Škvera, beogradske Banjice…

Iako nekoliko najboljih hrvatskih igrača igra izvan Lijepe naše, kao i većina najboljih crnogorskih, a gotovo svi najbolji srpski igrači su van svoje kuće, Regionalna liga se ima sa čime pohvaliti i u ovom trenutku.

Hrvatska je svjetski prvak i olimpijski doprvak, Srbija je olimpijski pobjednik, europski prvak i vlasnik bronce sa SP-a, a Crna Gora doprvak Europe. Jug Croatia osiguranje je europski klupski doprvak, sastav koji ima u svojim redovima petoricu zlatnih sa SP-u plus reprezentativca Srbije, koji je vlasnik bronce sa SP-a.

Jadran Carine iz Herceg Novog je klub s osam igrača koji su s reprezentacijom Crne Gore osvojili zlato na juniorskom prvenstvu Europe. Partizan ima u svojim redovima nekoliko igrača koji su osvojili zlato na Univerzijadi.

Nevjerojatne su brojke kad se uzme u obzir povijest deset klubova koji nastupaju u prvom razredu jubilarnog desetog izdanja Regionalne lige. Najbolji srpski klub svih vremena (Partizan), tri najbolja crnogorska (Jadran Carine, Primorac i Budva) te šest najboljih hrvatskih (Jug CO, tri splitska kluba, Jadran, Mornar BS i OVK POŠK, Primorje EB i Mladost) imaju u svojim vitrinama čak 261 trofej od čega 49 međunarodnih, a od tih 49 međunarodnih je 21 naslov klupskog prvaka Europe!

Triglav Regionalna liga je u početku bila daleko najbolja vaterpolska liga svijeta. Bilo je sezona kada je čak šest klubova lige igralo paralelno u najelitnijem europskom klupskom natjecanju, Ligi prvaka i borilo se pritom za europski tron.

Zadnjih godina je samo u toj ulozi Jug CO (prije dvije sezone i na vrhu), ali unatoč tome što se nitko, pa ni dubrovački klub, ne može nositi s ponudama za najbolje igrače, sad ne samo talijanskog giganta, PRO Recca, već i mađarskih klubova, pa i grčkih, njemačkih i španjolskih, ima u kapici klubova Triglav Regionalne lige odličnih igrača, koji su svjetska klasa, a tu je i sve najbolje iz ponajboljih svjetskih vaterpolskih škola.

Imat će se i ove sezone puno toga (dobrog) za vidjeti.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi