Sport Vodeni sportovi

uz rub bazena

Angažirali najtrofejnijeg svjetskog trenera: Pro Recco ostao bez titule europskog prvaka, a Volpi ne trpi poraze

uz rub bazena

Nakon završnog turnira europske Lige prvaka, Final 8 u Genovi, koji je odigran krajem prošlog tjedna, Ratko Rudić se 'sudario' s pitanjem: 'Ima li želju još uvijek sjesti na klupu te voditi momčad?' Odgovorio je potvrdno uz dodatak: 'Međutim, to mora biti dobra i ozbiljna ponuda!'.

Takva je stigla upravo iz Genove na njegovu adresu. Moćni PRO Recco nakon tri 'nule' u europskog Ligi prvaka pozvao je pomoć najtrofejnijeg vaterpolskog trenera svih vremena te 70-godišnji Ratko Rudić sjeda na klupu najuspješnijeg kluba u najelitnijem europskom klupskom natjecanju, koji je naslov osvajao osam puta, ali kojeg je 2016. i 2017. na putu do novog naslova zaustavio dubrovački Jug, a ove godine grčki Olympiacos. Zbog zadnjeg poraza, i to u svom domu, Vladimir Vujasinović je smijenjen, a gazda PRO Recca, Gabriele Volpi okrenuo broj mobitela slavog trenera.

Rudić je već radio u Italiji, ali nije vodio klub, već reprezentaciju, i to od 1991. do 2000. godine. Italija je pod njegovim vodstvom bila sredinom 90-ih aktualni olimpijski, svjetski i europski prvak te pobjednik Svjetskog kupa. Ukupno je Italiju odveo do devet velikih medalja od čega pet zlata. I Hrvatska je pod njegovim vodstvom ostvarila najveće uspjehe. Preuzeo je 2004. i vodio do 2012. godine te odveo između ostalog do naslova svjetskog (2007.) i europskog prvaka (2010.), olimpijskog pobjednika i pobjednika Svjetske lige (2012.).

Zanimljivo, Rudić je zadnji put s u klubu radio krajem 90-ih kad je vodio beogradski Partizan. U zadnje vrijeme je bio stručni savjetnik splitskog Jadrana. Osim Italije i Hrvatske vodio je reprezentacije SFRJ, SAD-a i Brazila. Osim s Italijom i Hrvatskom Rudić je i SFRJ odveo do naslova olimpijskog pobjednika, i to dva puta (1984. i 1988.), te svjetskog prvaka (1986.).

PRO Recco se pojačao i igrački. Doveo je između ostalih Marka Bijača, vratara Jug CO i hrvatske reprezentacije, koji je prošle godine izabran za najboljeg igrača Europe.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi