Sport Vodeni sportovi

jadranov australac

Nathan Power: Lako je sviti gnijezdo ovdje. Uživam u hrvatskom načinu života, obožavam Split...

jadranov australac

Kako se kaže, vijest je kad ugrize čovik psa, a ne pas čovika. Tako je otprilike kad u vaterpolu Hrvatska izgubi od Australije, a upravo se to dogodilo na završnici Svjetskog kupa u kojemu je reprezentacija iz “zemlje klokana” ušla u finale u kojemu je poražena od Mađarske.
A među “klokanima” bio je i jadranaš Nathan Power.

– Ovo mi je druga sezona u Jadranu. Lijepo je biti u poznatom okruženju, biti s istom momčadi. Doveli smo neke nove igrače što je dobro i ova nam sezona nudi priliku da idemo još korak naprijed – kazao nam je Power.

Kako si se počeo baviti vaterpolom?

– Vaterpolo je bio sport moje majke Christine. Kad sam bio dijete ona je igrala. Imali smo bazen u našem dvorištu u Newcastleu, igrali smo se u njemu često loptom. Dogodilo se da je umrla kad sam imao samo 12 godina. Netko iz njezinog kluba mi je prišao godinu poslije i pitao želim li igrati majčin sport.

Zašto ga nisi počeo trenirati prije?
– Uvijek sam trčao, bio oko vode, bavio se surf life savingom...

Surf life saving? Što je to, nešto kao u seriji Baywatch, Mitch Buchannon i tako...?
– Hahahha, nešto takvo. Kao utrka u oceanu, na valovima, nekad s daskom. Dok je majka igrala vaterpolo ja sam trenirao sve ostalo, košarku, sve vrste nogometa, ragbi, plivao sam... Tek sam tada s 13 godina odlučio pokušati majčin sport. 

A tata?
– Tata je bio ragbijaš.

Nije ti ragbi bila opcija?
– Nikad nisam bio tako dobar u ragbiju, uvijek sam se ugodnije osjećao u vodi.

Vaterpolo je često nalik ragbiju u vodi?
– Tako je sport i počeo, davno u Engleskoj, no bolji sam u vodenom ragbiju.

Kad si prvi put napustio australsko tlo?
– Na kraju 2016. sam otišao u Rijeku, počeo sam igrati za Primorje, to je moj prvi klub van Australije.

Odrastao si u Newcastleu?
– Tamo sam živio do 20. godine kada sam se preselio u Sydney, igrao sam tamo tri godine i onda tu jednu sezonu u Primorju i sada sam u Jadranu.

Svidjela ti se Rijeka?
– Uživao sam u Rijeci, imaju odličan bazen, imali su dobre igrače. Bilo je to lijepo prvo iskustvo izvan mog kontinenta. I grad mi se svidio, malo previše kiše, ali je bilo dobar.

Kad ti se Rijeka svidjela, što reći o Splitu?
– Split obožavam, puno je tu povijesti, ima puno više sunca, osjećam se više kao kod kuće nego drugdje. Bitno mi je da sam blizu mora, blizu slane vode, tako se osjećam kao kod kuće.

Surfaš li u Splitu?
– Ovdje? Ne možeš ovdje surfati. Volim plivati u moru, ali ne tijekom zime, nisam tako lud.

Gdje živiš?
– Živjet ću ovu godinu u stanu na Skalicama u kojemu je Šetka sa suprugom živio lani, sad su se oni preselili u novi stan. Blizu je bazena, ali i starog grada. Tamo imam nekoliko novih prijatelja, stranaca koji su pokrenuli poslove unutar grada, Amerikanci, Australci... Lijepo je biti stoga i blizu bazenu, ali i centru Splita.

Nedostaje li ti Australija?
– Fali mi dom, naravno, ali ako se misliš negdje preseliti, Hrvatska je stvarno dobra opcija. Lako je sviti gnijezdo ovdje. Uživam u hrvatskom načinu života, naučio sam se na to zadnje dvije i pol godine. Patim za domom, ali ne baš previše.

S druge strane, puno Hrvata uživa u Australiji?

– Da, imate jaku zajednicu u Australiji, ali tako je i s mngim drugim nacijama, mješavina svega i svačega. To je velika stvar u Australiji što je kozmopolitska, velika je interacija svih mogućih kultura.

Tko ti je ostao tamo dolje?
– Imam sestru, ona s ocem i dalje živi u Newcastleu. Igra i ona vaterpolo.

Što radiš osim vaterpola?
– I dalje sam student, studiram ekonomiju na Sveučilištu Novi Južni Wales u Sydneyu. Kad sam tamo idem na predavanja, ali ljudi na fakultetu podupiru sportski život, omogućili su mi da diplomiram, a istovremeno radim i na svojoj sportskoj karijeri.

Kakve su ti ambicije u sportskoj karijeri?

– S reprezentacijom je uvijek želja osvojiti Olimpijske igre, tome svi težimo, biti u prilici uopće igrati tamo. Sad sam šest godina s Australijom, ovog ljeta smo došli do rezultata koji je nagradio taj teški rad, finale Svjetskog kupa protiv Mađarske. Cilj nam je postići nešto posebno.

Vodi vas naš trener, Elvis Fatović. Kako je raditi s njime?
– S njim radi i kondicijski trener Dejan Kontić iz Dubrovnika. Rade stvarno dobro, onako kako Australci pristupaju vaterpolu, dobra smo kombinacija. 

Kako se vaterpolo tretira u Australiji?
– Puno je velikih sportova koji dobijaju pažnju medija i sponzore. Vaterpolo je amaterski sport, imamo 11 klubova u nacionalnoj ligi i za muškarce i žene. Jaka smo zajednica, sve više djece počinje igrati, sport raste, ali i dalje je puno iza ragbija australskog nogometa... Teško je kad igramo na međunarodnoj razini jer momci koji igraju samo u Australiji igraju na amaterskoj razini, a onda se moraš boriti protiv profesionalaca, ali polako rastemo.

Koji ti je plan u životu nakon vaterpola?

– Svakako mi je cilj diplomirati. Kroz vaterpolo sam već upoznao i upoznat ću još puno ljudi, pokušat ću to nadograditi i pronaći se negdje u poslovnom svijetu. Ne znam još gdje točno, ali imam natjecateljski duh u sportu, bit će tako i u poslovnom svijetu.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi