Sport Vodeni sportovi

jadran spreman

Vaterpolo se vraća kući: Split bi konačno mogao uživo gledati Ligu prvaka

jadran spreman

Vaterpolisti splitskog Jadrana dvostruki su prvaci Europe. U ratnom vihoru donijeli su Hrvatskoj prvi klupski europski naslov uopće u bilo kojem sportu, bilo je to 1992. godine, a titulu prvaka Europe obranili su u idućoj sezoni. Bile su devedesete godine iznimno plodne, osvojio je Jadran i Comen kup 1991. i 1995., igrali su i finale Kupa LEN-a 1998. godine.

No, od 2000. godine naovamo klub je bio daleko od europskog vrha, uz povremene manje bljeskove, a sada su jadranaši opet blizu elite, do plasmana u skupinu Lige prvaka dijele ih još samo četiri četvrtine u Herceg Novome gdje protiv tamošnjeg Jadrana moraju obraniti prednost od dva gola stečenu u prvoj utakmici u Zadru.

Klub će 2020. proslaviti stoti rođendan, a bio je to nekako povod nekolicini bivših igrača, danas uspješnih poslovnih ljudi, da se okupe, a onda pokušaju vratiti klub sa Zvončaca u vrh. Mislav Bezmalinović, Mladen Drnasin, Adrian Ježina i ostali za predsjednika su izabrali Alberta Pavlovića i krenuli...

Krajem prošle godine Jadran je uspio izboriti mjesto u finalu domaćeg Kupa, zanimljivo tek drugi put u povijesti, igrali su finale još samo 2003. godine. Jug je u finalu bio bolji, ali bila je to prva ozbiljnija naznaka boljih rezultata za klub. Prvenstvo su završili kao treći, iza Juga i Mladosti, a u upravi su odlučili da će se pokušati kroz kvalifikacije plasirati u Ligu prvaka.

Igrati protiv klubova koji proračunima već godinama daleko odskaču nije laka ni jednostavna zadaća, ali uspješno su jadranaši odradili prvi krug kvalifikacija u Aixen-Provenceu, zauzeli drugo mjesto iza moćnog Ferencvaroša, a sada u prvoj utakmici play-off runde pobijedili Jadrana Carine 11:9.

I to uz niz pehova, prvi centar Ivan Krapić ozlijedio je rame na završnici Svjetske lige 23. lipnja i vratit će se tek negdje u prosincu, a uz to bazen na Poljudu nije u upotrebi jer njegova obnova još nije okončana. Stoga su vaterpolisti Jadrana, kao i ostalih splitskih klubova, trenirali zadnjih tjedana samo jednom dnevno uz vožnju na treninge u Makarsku ili Kaštela.

Kako se u srijedu igra u Herceg Novome, sasvim blizu Dubrovnika, odlučili su već u ponedjeljak preseliti u Gruž i tamo trenirati i hvatati zalet za vjerojatno utakmicu sezone. Kasnije će, ako uđu u Ligu prvaka, sve biti lakše.

I sad da se vratimo na titulu prvaka Europe iz 1992. godine. U finalu je Jadran pobijedio Savonu, u Splitu se nije smjelo igrati zbog rata, a Talijani nisu pristali ni igrati u Zagrebu. Odabrali su Trst i – izgubili. Jadran je slavio, pobjednički gol zabio je Mislav Bezmalinović.

Možda i u ovoj sezoni ima neke simbolike, opet se ne može igrati u Splitu, nisu jadranaši morali potegnuti do Trsta, već do Zadra, ali eto prilike da se opet, iz nekakvog “izbjeglištva”, probiju. Ne još do naslova prvaka, ali u skupinu Lige prvaka. I Bezma je opet tu, ne igra, ali je u upravi.

- Ma najbitnije je da su igrači odlično trenirali tijekom ljeta, nabili su se snagom i u uzlaznoj su fazi. Bit će teško u uzvratu, sve staje u tu jednu utakmicu, na kraju nije bitno ni jesi li prvu dobija s pet razlike ili izgubija s dva, ako tu zadnju odigraš kako treba prolaziš – kazao nam je Bezmalinović.

Velika je ovo prilika za klub, ali i Split.

– Svjesni smo da idemo u Crnu Goru predstavljati ne samo sebe, već i cijeli grad koji bi nakon puno godina opet mogao gledati Ligu prvaka. Najbitnije je da se igrači ponašaju dostojanstveno i vjerujem da će rezultat doći – zaključio je Bezmalinović.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi