Sport Vodeni sportovi

uz rub bazena

Splitski mali 'MIS': zahvaljujući EP-u 2022. plivat će se po Ravnim njivama

uz rub bazena

Zahvaljujući organizaciji Europskog prvenstva u vaterpolu 2022. godine splitski bi vodeni sportovi konačno trebali prodisati. Naime, dvije bazenske 'školjke' koje će se privremeno tijekom natjecanja montirati u Spaladium Areni ostat će na raspolaganju Gradu Splitu čime se, uz ostale već poduzete radnje, dodatno osnažuju aduti za konačnu izgradnju novog gradskog bazena, po svemu sudeći na Ravnim njivama.

U Banovini su se predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza, Splićanin Mladen Drnasin, zajedno s dopredsjednikom i izvršnim direktorom HVS-a Pericom Bukićem i glavnim tajnikom Renatom Živkovićem odradio prvi sastanak sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i njegovim najbližim suradnicima u sportskom segmentu, kao i Nenadom Perišem kao predsjednikom Splitskog saveza sportova, prigodno i našim iskusnim vaterpolskim sucem.

- Gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa suradnicima sastao se danas s vodstvom Hrvatskog vaterpolskog saveza radi dogovora o organizaciji Europskog prvenstva u vaterpolu koje će se održati u Splitu 2022. godine. Današnjim sastankom krenuli smo s radom, a organizacija ovog prestižnog prvenstva ocijenjena je kao sjajna priča u odnosu na uspjehe hrvatskog vaterpola do sada. Grad Split i Hrvatski vaterpolski savez zajednički pokreću procese obnove infrastrukture za potrebe Europskog prvenstva, a to će biti ujedno i zamašnjak za rješavanje infrastrukturnih potreba svih vodenih sportova u Splitu. Naime, dvije bazenske školjke koje će se nabaviti za potrebe EP-a 2022. ostat će trajno na raspolaganju Gradu Splitu – izvijestili su nas iz ureda Grada Splita.

Eto odličnih vijesti za splitske vaterpoliste, ali i plivače, perajaše, skakače i sve ostale koji koriste bazen u Poljudu. Ako znamo da je već za 2018. godinu u proračunu bila stavka od milijun kuna za izgradnju bazena na Ravnim njivama, nije teško zaključiti da je baš taj gradski kotar najizvjesniji "dobitnik nagrade", odnosno da bi se dvije bazenske školjke mogle montirati baš u kotaru kojemu gravitira oko 40 tisuća ljudi. A njihova vrijednost nije mala, radi se o iznosu koji se kreće iznad pet milijuna kuna, no točne će se brojke znati kad se definiraju konkretne "školjke". Vlada Republike Hrvatske u organizaciji će sudjelovati s 19 milijuna kuna.

Da ne bude zabune, ne radi se samo o "plastici", već i o kompletnom sustavu, strojarnici, regulaciji razine klora... U većoj će se "školjci" igrati utakmice, a manja će služiti za rasplivavanje.

Čini se da bi ovaj Euro za Split mogao biti nešto kao male "Mediteranske igre". Taj je događaj iz 1979. godine iz temelja promijenio izgled grada, a ovaj vaterpolski spektakl trebao bi redizajnirati splitsku "vodenu scenu".

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi