Sport Vodeni sportovi

jednogodišnji ugovor

Ćakula s novim izbornikom: Bukić je rekao da uzmem seniorke, a njega vije pametno odbiti

jednogodišnji ugovor

Šibenik odnedavno ima dva (seniorska) vaterpolska izbornika. “Barakude” više od šest godina uspješno vodi Ivica Tucak, a sada je žensku vaterpolsku reprezentaciju preuzeo još jedan Šibenčanin ili, ako ćemo preciznije, Biličanin Marijo Ćaleta. No, on, za razliku od srebrnog nogometnog reprezentativca Duje, nije Car. I to greškom.

– Moje je pravo prezime Ćaleta – Car, ali je netko jednom upisao samo Ćaleta i tako je ostalo. Planiram to ispraviti, makar znam da me očekuje cijela birokratska procedura. Vjerojatno će mi biti lakše voditi reprezentaciju nego promijeniti prezime – sa smješkom je Marijo Ćaleta započeo našu ćakulu.

Trener ženskog vaterpolskog kluba Viktorija zapravo je samo “podebljao” listu vaterpolskih izbornika koji su vezani za Crnicu i Šibenik. Osim već spomenutog Tucka, tu je još i Denis Šupe, izbornik U-15 muške reprezentacije. Ako njima pridodamo trenera Solarisa, Splićanina Joška Krekovića (U-20), i Zorana Bajića, šibenskog zeta i trenera Mladosti (U-17), možemo ustvrditi da ljudi iz Crnice u svojim rukama drže budućnost i sadašnjost hrvatskog vaterpola.

Šibenčani vrijede

– Znate što to znači? Da vrijedimo! Naši su rezultati zapaženi. Uvijek su igrači i igračice iz Šibenika punili hrvatske vaterpolske selekcije. A to se ne bi događalo da se loše radi u klubovima – reagirao je na našu konstataciju novi izbornik ženske reprezentacije.

Zanimljivo, glavni je “krivac” za Ćaletin ulazak u ženski vaterpolo bio upravo Ivica Tucak. Njegov bivši suigrač iz Solarisa.

– Mi se znamo dugo godina. Ja sam već s nepunih 17 godina debitirao u prvoj momčadi. Tada su sa mnom igrali, nažalost, pokojni Renato Vrbičić, Jure Marelja, Tucak... Igrali smo zajedno i u sezoni kad je Šibenik izborio Europu. Sjećam se kao da je bilo jučer, kada me Ive prije trinaest godina nazvao i predložio da preuzmem ženski klub – opisao nam je Ćaleta svoj put do trenerske klupe. 

Učitelji su mu na tom putu bili Danko Jerković Doktor, Nikica Gulin i nedavno preminuli Grgo Renje. Ćaleta je od 2007. godine do danas radio kao pomoćni trener u mlađim selekcijama, ali i u A-reprezentaciji. Prošao je pet europskih prvenstava (Mađarska, Grčka, Ukrajina, Hrvatska, Engleska). Marijo je prošloga ljeta bio i voditelj kampa HVS-a za djevojke rođene 2004. godine i mlađe. A onda je krajem 2018. godine stigao poziv iz Saveza da preuzme seniorke.

– Isprva je bilo planirano da budem izbornik U-15 reprezentacije. No, prvi je operativac HVS-a Perica Bukić odlučio kako je bolje da uzmem seniorke. A Bukića nije baš pametno odbiti – govori nam ovaj 37-godišnjak. 

Jednogodišnji ugovor

Šibenčanin je sa Savezom potpisao jednogodišnji ugovor, no dugoročni ciljevi hrvatskog ženskog vaterpola su već postavljeni.

– Mi moramo napraviti iskorak na Europskom prvenstvu 2022. godine u Splitu. Za ozbiljniji pomak ženskog vaterpola treba nam, pak, dva olimpijska ciklusa sustavnog rada. Mi trenutačno nemamo pravu bazu iz koje ćemo selekcionirati cure. Ženski će se vaterpolo približiti muškom onoga trenutka, kad budemo imali kvalitetnu ligu s barem osam klubova i tristo cura, koje treniraju u njima. Valja biti realan, mi se ne možemo uspoređivati s Grčkom, Italijom ili Mađarskom, gdje vaterpolistice dobivaju 25-30 tisuća eura godišnje. No, želja nam je dostići Francuskinje i Njemice – otkriva Ćaleta planove Saveza.

Da bi Ćaleti olakšali posao, u HVS-u se u posljednje vrijeme trude pronaći igračice hrvatskog podrijetla, koje žive vani. Jednu su već zakaparali. 

– Riječ je o Emi Carević, povratnici s Novog Zelanda. Tražimo igračice i u SAD-u, Kanadi... Potrebna nam je veća rotacija. Iskreno, nemam ništa protiv i da neka kvalitetna, strana igračica uzme našu putovnicu i zaigra za Hrvatsku. Ako može Tucak uzeti Xavija Garciju, zašto ne bih i ja imao naturaliziranu Hrvaticu. Naravno, ako Savez može financijski to pokriti – ističe Ćaleta.

Cure iz inozemstva

Iako naše djevojke neće imati ozbiljnijih ispita sve do listopada, kada ih očekuju kvalifikacije za Europsko prvenstvo, novi se izbornik brzo bacio na posao. Prvo je okupljanje zakazao već 8. siječnja u Zagrebu. Dva dana poslije cure putuju na turnir u mađarski Szentes.

– Želim odmah vidjeti čime raspolažem. Na koga mogu ozbiljno računati. Za ovu sam akciju pozvao petnaest cura. Nažalost, neke imaju obveze na fakultetu, pa se ne mogu odazvati. No, vjerujem da će biti prisutne na idućim okupljanjima u svibnju i, što je još važnije, u kolovozu. Tada kreću prave pripreme za Europsko prvenstvo u Budimpešti, koje je na rasporedu dogodine.

– Na raspolaganju imam mladi sastav. Najstarija je Emmi Miljković koja ima 30 godina. Sve druge cure su desetak godina mlađe. Uvjeren sam da se uz kvalitetan rad može napraviti dobar rezultat. Dakako, uz uvjet da se pojavi još pokoja kvalitetna igračica – najavljuje Ćaleta. 

 

‘Moraš biti strpljiv, ali i otvorenih karata’

“Ženski će se vaterpolo približiti muškom onoga trenutka kad budemo imali kvalitetnu ligu s barem osam klubova i tristo cura, koje treniraju u njima”

Iako Marijo ne može bez žena ni kod kuće (ima dvije kćerke, op.a.), niti na bazenu, priznaje da s njima nije lako.

- S obzirom da sam radio i s vaterpolistima, znam o čemu pričam. Ja sam temperamentan, ali kad je u pitanju rad s djevojkama često moram kalkulirati. Biti odmjeren, strpljiv. Međutim, ako želiš stvoriti koheziju, pravu klapu moraš igrati otvorenih karata. To kratkoročno može štetiti, ali dugoročno donosi uspjeh – kaže novi hrvatski izbornik.

‘Nisam se još čuo s Matutinovićem, no pričat ćemo’

Ćaleta je na izborničkoj klupi naslijedio Dragana Matutinovića.

- Nismo se još čuli, no sigurno da ću posegnuti za njegovim savjetima. On je prošao sito i rešeto u vaterpolu. Dakako, pri ruci će mi biti i moj prijatelj Tucak. Ivica me najbolje može naučiti kako se treba postaviti kao izbornik – naglašava Ćaleta.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi