StoryEditorOCM
Dalmacijaprva privatna pošta

Pošta plemića Dešković iz 1863.

Piše PSD.
11. ožujka 2008. - 14:52
Dvanaest pari konjskih zaprega prevozilo je poštu iz Katuna jednom tjedno, dok poslije nisu stigli prvi automobili

 

150. obljetnica nekadasnje stare poste u zaseoku Mercepi Foto: Mirko Kovačević
Ove će godine žitelji Katuna u šestanovačkoj općini obilježiti 145. obljetnicu od otvaranja prvog poštanskog ureda na tom području. Naime, radi se o prvoj privatnoj pošti koju je još 1863. u svojoj obiteljskoj kući u zaseoku Merćepi osnovao Petar Dešković, potomak poznate plemićke obitelji koja se koncem 14. stoljeća iz Istre doselila u Dalmaciju, najprije u Split, zatim i u Katune.

Na daleko poznata katunska pošta ubrzo je postala glavna direkcija pošta odakle su se pošiljke, prvotno uz pomoć diližansi, zatim automobila, otpremale za Imotski, Vrgorac, Makarsku, Omiš i Sinj.

Prema izjavi današnjeg vlasnika obiteljske kuće Dešković Ante Kekeza Ace, pošta se vozila jednom tjedno, za što je uvijek bilo pripravno čak 12 pari konja. Nakon smrti Petra Deškovića, poštu 1885. preuzima njegov sin Josip, inače osnivač općine Šestanovac i njezin dugogodišnji načelnik.

- Unatoč početnim teškoćama, pošta je i dalje uspješno nastavila s radom. Jedina promjena zbila se 1912. godine kada je u Katune stigao prvi automobil. Ubrzo su ondašnje “paklene makinje”, kako su ih zvali stanovnici našeg kraja, pomalo potisnule kočije, koje su na koncu potpuno iščezle 1935. godine - tvrdi Ante Kekez.

Ambiciozni Josip Dešković uz pomoć osiguravajućeg društva iz Trsta ubrzo je izgradio i garaže za svoje limene ljubimce, kao i prvu vinariju u Dalmatinskoj zagori. Međutim, negdje 1937. godine tvrtke su išle u stečaj, a iste godine počela je s radom nova pošta u Šestanovcu, koja i danas, kud i kamo opremljenija i suvremenija, pruža usluge žiteljima tog kraja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:25