StoryEditorOCM
Hranamale tajne

Sezona pomidora je u jeku, a mi vam donosimo korisne savjete za pripremu zdrave zimnice

Piše Lada Novak Starčević
26. kolovoza 2016. - 15:56
ponuda_pazar7-230514

Ono što rajčici daje posebnu vrijednost je likopen, biljni pigment koji joj daje crvenu boju i jak je antioksidans. Njegova apsorpcija najbolja je kad se konzumira prerađena, uz dodatak ulja, piše živim.hr.

Rajčicama je trenutno glavna sezona. Zrele su i sočne, a od njih se može spremiti izuzetno ukusna zimnica. Rajčica je jedan od rijetkih plodova čije se nutritivne vrijednosti ne gube, nego naprotiv povećavaju kuhanjem, pasiranjem i sušenjem.

Ono što joj daje posebnu vrijednost je likopen, biljni pigment koji joj daje crvenu boju i koji je najjači antioksidans iz skupine karotenoida. Istraživanja su pokazala da likopen štiti od raka inhibirajući rast stanica raka, kao i od bolesti srca i krvnih žila. Čak 85 posto likopena iz hrane dolazi iz rajčice.

Apsorpcija likopen...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:21