Stil Gastro

GASTRODROM

Požurite, dok ih još ima na pazaru! Uživajte u ovoj zdravoj, ukusnoj i niskokaloričnoj delikatesi uz naša tri ekstra recepta

GASTRODROM

Sezona branja šparoga dobrano se rasplamsala, a ako vas put ovih dana nanese u prirodu, nipošto nemojte propustiti ubrati barem stručak te iznimno zdrave i ukusne namirnice, koja je uz to podatna za spremanje na mnoštvo načina. I ne samo to – kako jedna šalica sadrži samo 43 kalorije, toplo se preporuča svima jer njezinom konzumacijom ne trebate strahovati da će vam se zalijepiti neželjeni kilogrami. No, vjerojatno ste te podatke već osvijestili, tako da ćemo vam servirati neke od onih koji vam možda i nisu toliko poznati.

Dakle, šparoge potječu iz porodice ljiljana, a do danas je izbrojeno više od 300 vrsta šparoga, međutim za konzumaciju je podobno tek 20 vrsta. Premda većina uživa u zelenim šparogama, postoje i bijele koje su, istini za volju, puno skuplje, s obzirom na to da se izdanci čuvaju pokriveni od sunca kako bi se spriječio nastanak klorofila koji šparogama daje zelenu boju. Mnogo rjeđe su ljubičaste šparoge koje okusom podsjećaju na voće te su najukusnije svježe.

Mladi izdanci šparoge sadrže 90 posto vode, tu su i vitamini C i E, a iznimno su obdarene i vitaminima A, B i K. Šparoge su važne za jačanje kostiju, a sadrže i željezo koje je prijeko potrebno za zdravu krvnu sliku, a topla je preporuka i trudnicama da se u ovo doba izguštaju ove namirnice. One se mogu koristiti i u proizvodnji kozmetičkih preparata, međutim ipak je njihova primjena najizraženija u kulinarstvu.

Postoji obilje recepata ove ukusne proljetne namirnice, međutim najzdraviji način pripreme podrazumijeva što kraću termičku obradu. Preporučeno vrijeme pirjanja ili kuhanja šparoga na pari je maksimalno pet minuta. Stoga smo izabrali tri vrlo jednostavna recepta, pri čemu ćete nedvojbeno uživati u svakom zalogaju.

Šparoge i losos

Sastojci: • 500 g šparoga • 500 g fileta lososa • 4 kriške limuna • 3 žlice maslinova ulja • 1 žlica bijelog vinskog octa • 1 režanj češnjaka • malo bosiljka • malo luka vlasca • sol i papar • ulje

Priprema: U zdjelici pomiješajte tri žlice maslinova ulja, jednu žlicu bijelog vinskog octa, jedan režanj sitno nasjeckanog češnjaka, malo bosiljka, malo luka vlasca, te sol i papar. Operite i ogulite šparoge, te ih stavite kratko kuhati u srednje slanu kipuću vodu, prelijte ih hladnom vodom i ostavite da se ocijede. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Zatim losos premažite s malo ulja i posipajte solju i paprom, te ga stavite peći 11 do 13 minuta. Kada je gotovo, sve prelijte umakom i poslužite s kriškama limuna.

Juha od šparoga

Sastojci: • 500 g svježih šparoga • 60 g maslaca • 2,5 dl mlijeka • 1 žlica brašna • 1 dl vrhnja za kuhanje • začini po želji

Priprema: Šparoge operite, očistite, narežite na trećine i stavite kratko kuhati u vruću vodu koju ste začinili s dvije žličice soli. Vrhove šparoga stavite na stranu, a preostalo izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte maslac, mlijeko i začine po želji. U manjoj zdjelici pomiješajte malo vode od kuhanja, jednu žlicu brašna i jedan decilitar vrhnja za kuhanje, te zajedno dodajte u juhu.
Pustite da zavri pa dodajte ohlađene i narezane šparoge, začinite i kuhajte još malo da se šparoge ugriju. Juhu dodatno ukrasite s kockicama svježe preprženog kruha.

Tjestenina sa šparogama i repićima škampa

Sastojci: • 300 g tjestenine • 1 žlica maslinova ulja • 200 g repića škampa • 200 g šparoga • 1 češanj češnjaka • korica od 1 limuna • 80 g mascarponea i krem-sir • 2 žlice soka od limuna • 2 žlice nasjeckanog peršina •  začini po želji

Priprema: U tavu ulijete maslinovo ulje i kad se zagrije, dodajte kozice, šparoge, češnjak i sitno sjeckanu koricu limuna. Začinite i pržite dvije-tri minute. Skuhajte i ocijedite tjesteninu, ostavite sa strane pola šalice tekućine od kuhanja. U nju umiješajte mascarpone ili krem-sir i kuhajte dok se ne rastopi. Dodajte tjesteninu, umiješajte smjesu od kozica i šparoga, limunov sok i nasjeckani peršin.

 

Naslovnica Gastro