Stil Gastro

vitamini i mašta

Šipak je lako očistiti, otkrivamo vam i trik kako, a s ovim receptom za crveni umak svi će s divljenjem pričati o vašoj piletini

vitamini i mašta

Rana jesen pravo je vrijeme za dozrijevanje šipka ili nara, koji se smatra jednom od najzdravijih namirnica zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava. Naime, u posljednje vrijeme provedena su mnoga istraživanja o zdravstvenim prednostima konzumacije ove vrste voća. Znanstvenim je ispitivanjima utvrđeno da je antioksidativni kapacitet soka od šipka čak tri puta jači od iste količine zelenog čaja ili crnog vina.

Zrnca nara doslovno "pucaju" od obilja zdravih tvari - od kalija, preko magnezija, fosfora, kalcija, željeza, bakra do flavonoida, pektina, voćnih kiselina, i brojnih drugih tvari koje su blagotvorne za probavni i mokraćni sustav, jačanje imuniteta i zacjeljivanje oštećene kože. Od vitamina sadrži karotenoide, nešto vitamina skupine B i vitamin C.

Danas je prva asocijacija na šipak osvježavajući čaj koji pomaže protiv umora i iscrpljenosti te olakšava prehladu, vrućicu i gripu.
Inače, šipak je porijeklom iz Perzije i jedan je od prvih kultiviranih plodova uz masline, smokve, datulje i grožđe. Najvjerojatnije potječe iz Irana, raste u južnom podneblju, a plodovi mu sazrijevaju u kasnu jesen ili početkom zime.

Cijeli plodovi mogu se čuvati mjesec dana na hladnom i suhom mjestu ili dva mjeseca u hladnjaku, dok se očišćena zrnca mogu smrznuti u vrećici na godinu dana. Svježi sok se čuva u hladnjaku dva do tri dana.

Iako smo uglavnom navikli konzumirati tek očišćena zrnca, ovo je kulinarski jako zanimljiva namirnica koja je česti sastojak salata, a na Srednjem istoku se sok od šipka i danas koristi za pripremu umaka za neka mesna jela.

Prije svega, evo načina kako ćete jednostavno i brzo očistiti šipak.

A evo i slasnih recepata...

Kus-kus s porilukom, feta sirom i šipkom

125 g kus-kusa
1 poriluk
1 žlica limunova soka
1 žlica maslinova ulja
1/4 sirovog krastavca
150 g feta sira
25 g crnih maslina
pola crvene paprike
6 cherry rajčica
peršin
sjemenke šipka

Priprema:

Tanko narežite poriluk pa ga prokuhajte tri do četiri minute. Kus-kus stavite u zdjelu i prelijte ga sa 150 mililitara vrele vode. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite da stoji pet minuta. Umiješajte potom limunov sok, ulje i papar. Kad se ohladi, dodajte ostale sastojke (ne cijeli već 1/4 krastavca, sjemenke šipka dodajte prema ukusu), promiješajte i pospite peršinom.

Pileća prsa u umaku od šipka

Sastojci
4 fileta pilećih prsa
30 g maslaca
3 žlice maslinova ulja
50 g ementalera ili nekog drugog sira
20 g bukovača
70 g pršuta
200 ml crnog slatkog vina
1 žličica gustina
1 veliki zreli šipak
brašno
sol
papar

Priprema:

Šipak očistite i iscijedite iz njega sok, te ga ostavite po strani. Piletinu očistite, te svaki filet zarežite bočno nožem tako da dobijete džepić u koji ćete staviti sir i pršut narezan na trakice, te očišćene bukovače na manje komade. Učvrstite smotuljke čačkalicom i uvaljajte ih u brašno pa pecite meso na zagrijanom maslacu i maslinovom ulju, povremeno ga okrećući.

Kad uhvati zlatnožutu boju zalijte ga vinom, smanjite vatru i kuhajte još 20 minuta. Izvadite piletinu iz umaka te u njega umiješajte sok od šipka i nastavite kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Po potrebi možete umiješati i žličicu gustina. Dodajte soli i papra po potrebi pa vratite meso u umak da se okusi prožmu. Piletinu ukrasite zrncima šipka te poslužite s prilogom od pirjane riže.

Domaća pita s džemom od šipka i jabukama

Sastojci:
280 g brašna
60 g šećera
120 g maslaca
1 jaje (žumanjak)
1 žlica vode
500 g jabuka
100 g sjeckanih orašastih plodova

Za džem od šipka:
1 kg očišćenog šipka
750 g šećera
žličica vanilije
žličica ruma

Priprema:

Preko noći pomiješajte šipak sa šećerom. Sutradan kuhajte oko 20 minuta, procijedite i vratite sok u posudu, a bobice pasirajte te ih kuhajte sa sokom dok ne dobijete džem željene gustoće u koji dodajte vaniliju i rum za aromu. Umijesite prhko tijesto za pitu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak pola sata.

Dvije trećine tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini i obložite kalup za pitu, a ostatak razvaljajte i izrežite na duge šire trake. Premažite pitu džemom od šipka, pospite orašidima i nadjenite sitno ribanim jabukama, pomiješanim s dvije žlice džema. Napravite rešetku od traka tijesta na vrhu pite, navlažite s malo vode, pritisnite krajeve i uklonite višak tijesta. Pecite oko 40 minuta na temperaturi od 200 Celzijevih stupnjeva.

 

 

Naslovnica Gastro