Stil Gastro

savršen desert

Zasladite vikend uistinu posebnom čokoladnom tortom: ova poslastica ne sadrži brašno, ali zato je puna fine čokolade i jednostavna za pripremu

savršen desert

Za sve one koji preferiraju jela bez glutena ili ga zbog zdravstvenih razloga ne mogu konzumirati, a vole zasladiti dan kolačem ili tortom, donosimo idealan recept - čokoladnu tortu bez brašna. Ovaj jednostavan desert zasigurno će vam uljepšati i nadolazeće blagdansko razdoblje, a evo što vam je sve za njega potrebno.

SASTOJCI:

145 grama maslaca bez soli

300 grama tamne čokolade

5 jaja (odvojiti žumanjak od bjelanjka)

40 grama kakaa u prahu

150 grama kristalnog šećera

prstohvat soli (opcionalno)

PRIPREMA:

Namažite kalup maslacem i pospite ga kakaom po dnu i rubovima. Okrenite kalup naopako kako biste se riješili viška kakaa. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva.

Stavite maslac i čokoladu u veliku mikrovalnu zdjelu. Stavite je u mikrovalnu pećnicu, miješajte je svakih 20 sekundi, dok se ne rastopi i postane glatka. Pustite da se malo ohladi.

U velikoj zdjeli napravite snijeg od bjelanjaka. Polako dodajte šećer, jednu po jednu žlicu, i nastavite miješati srednjom brzinom. Jaja bi trebala postati bijela i sjajna. Miješajte dok smjesa ne postane čvrsta.

U smjesu umiješajte žumanjke. Dodajte kakao i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Ako želite, možete staviti i prstohvat soli. Nakon toga dodajte četvrtinu čokoladne smjese i nježno je umiješajte koristeći gumenu lopaticu. Nakon toga dodajte ostatak i nastavite miješati dok se svi sastojci ne sjedine.

Ulijte smjesu u pripremljenu posudu. Stavite u pećnicu ma 30-35 minuta ili dok primijetite da se kolač više ne pomiče u sredini. Izvadite i stavite na hlađenje. Kolač će lagano potonuti dok se hladi.

Nakon što se ohladi, pospite ga s malo kakaa u prahu. Izrežite tortu i uz nju poslužite šlag ili sladoled. 

 

Naslovnica Gastro