Stil Gastro

Materina spiza

Djeca vole jednostavno i uvijek novo: isprobajte recept Šibenčanke Ivane koji ćete s guštom pojesti i vi i vaši mališani

Materina spiza

Svaka se majka trudi svojim malenima na stol staviti ukusan, ali i zdrav objed. I, naravno, za zahtjevnu dječicu (priznajte – i vaši su takvi!) treba obrok ne samo biti slastan, nego i oku ugodan. A ako ste u mogućnosti, barem tu i tamo, servirati nešto posve novo – vaši će nasljednici biti jednostavno oduševljeni.

Vodeći se time, javila nam se Šibenčanka Ivana Pipunić. Poslala nam je recept svoje majke Branke, s nadom kako će se svidjeti i vama. Njezino ga dijete, kaže nam, jednostavno obožava.

– Ova specijalno zdrava i ukusna spiza na mamin način oduševit će vas svojom jednostavnošću pripremanja, gurmanskim okusom i mirisom, a vaša djeca će je obožavati i pamtiti – kaže Ivana Pipunić.

– Moja je majka čarobnjak u kuhinji! Uvijek je za nas spremala nešto novo, kao da joj je cilj bio iznenaditi obitelj. A nema boljeg komplimenta za kuharicu nego kada se traže repete – veli.

U Šibeniku, dodaje, i dandanas ljudi uživaju u starinskim ricetama, pa se bakalar radi na sve moguće načine, od modernije paštete do nekadašnjeg "bjanko bakalara". Od slatkoga nema slađeg od mandulata, ali bi se svako mašio i za kroštule, a ne bi ni paprenjaku rekao "ne".

– Dica guštaju kad im se spreme polpete, recimo, ali mame se trude da objed bude zdrav, zato uvijek glasam za ribu – veli mama Ivana.

 

 

Zelena tjestenina s kozicama

Sastojci:

– zelena tjestenina punjena špinatom
– morske kozice
– vrhnje za kuhanje
– 10 dag mekanog sira (gauda)
– kiselo vrhnje
– 1 režanj češnjaka
– 1/4 kapule
– ulje po želji
– maslac
– vegeta po želji
– krušne mrvice po želji
– peršin isjeckani po želji
– bijelo vino po želji
– parmezan

Postupak priprave:

Skuhajte tjesteninu, dodajte pola listića maslaca zbog kvalitete tvrdoće tjestenine. Procijedite i odvojite u pripremljenu posudu za tjesteninu.

Kozice pirjajte skupa s njihovom morskom tekućinom oko 13 minuta na laganoj vatri, dodajte u njih ulje, maslac, maslinovo ulje, zdrobljen češnjak i narezanu kapulu. Po želji dodajte prstohvat vegete, tri prstohvata krušnih mrvica, pola decilitra bijelog vina.
Nakon pirjanja kozica, dodajte u smjesu kiselo vrhnje i gauda sir, miješajte pet minuta, zatim dodajte vrhnje za kuhanje i sjeckani peršin, i sve to još 10 minuta miješajte dok ne dobijete kremasti umak. Prelijte ga preko skuhane tjestenine. Parmezan po želji.

Naslovnica Gastro