Stil Kvadrat po mom

prekrasno preuređeno

Razgledajte i ukradite ideje: genijalno uređen stan za urbane entuzijaste i ljude slobodna duha

prekrasno preuređeno

Na sajmu Mjesec oblikovanja održanom jesenas u Ljubljani, posebno priznanje i Nagradu za interijer godine 2016. osvojio je slovenski arhitektonski studio "Kombinat", i to za preuređenje jednog stana u Beču. Žiri je nagradu obrazložio sljedećim riječima:

"Stan za urbane entuzijaste, bicikliste i ljude slobodna duha. Odlikuju ga jednostavni, ujedno i atraktivni dodaci izrađeni od drva, što taj prostor čini ugodnim mjestom za boravak. Najimpresivnija intervencija u stanu je dugi pult koji je ujedno i kuhinja i radna ploha i mjesto za sjedenje. Pažljivo birani detalji investitoru nisu donijeli dodatne troškove, a istovremeno su osigurali jednostavnu upotrebu."

Ovaj prekrasni i prostrani stan od 96 metara četvornih osmislili su Ana Grk, Alenka Korenjak i Blaž Kandus, članovi tima arhitektonskog studija "Kombinat" iz Ljubljane.

- To je naš prvi izvedeni projekt koji smo radili izvan Slovenije, ali do toga nas je zapravo dovela, opet, slovenska veza. Vlasnici stana su Slovenci, naši prijatelji koji žive u Beču. Prije ovog stana smo radili jedan projekt stambene kuće u austrijskom dijelu pokrajine Koruške, ali, nažalost, projekt u konačnici nije izveden. Ali ipak, sada je u izvedbi naš novi projekt izvan Slovenije, preuređenje kuće u Lyonu - kaže nam Blaž Kundus.

Kundusa pitamo i o stilu preuređenog bečkog stana koji odiše skandinavskim stilom, ali, ipak ima nešto svoje što prostor čini još ugodnijim.

- Hvala, namjera je zaista bila da stan bude ugodan za život. To da ima skandinavski štih je zapravo bilo više odraz želja i potreba dvaju vlasnika, koje možda i jesu skandinavske. Svijetli, prostarni i nenatrpani prostori, drvo i nešto boja i... dovoljno mjesta za bicikle, to je bilo važno - objašnjava Kundus.

Stan se nalazi u staroj bečkoj zgradi, u osmom okrugu, a to je novi stan para kojemu je urbani život "utkan u koću" kako kažu u Kombinatu. Visoki stropovi i prostrane sobe ovog gradskog stana bili su okosnica za uređenje ovog modernog, osunčanog i prozračnog prostora u kojem su ljubljanski arhitekti u obnovi nastojali što manje intervenirati po pitanju zidova. Srušene su dvije pregradne stijenke koje su stanu dale još više prozračnosti jer su se otvorili novi pogledi i povećala se veza s ostalim prostorijama.

Rušenjem nekih zidova prema uličnoj fasadi stvorio se sasvim novi prostor. Duž zida ispod tri ulična prozora postavljen je dugi pult koji ima višestruku namjenu. Tu se radi, čita, piše, sjedi, kuha, toči voda, jede...., a prije svega susreće i druži - i s tom multifunkcionalnošću, ovaj pult je na neki način glavno mjesto u stanu. Spominju ga i članovi žirija koji su "Kombinatu" dodijelili Godišnju nagradu za interijer, a projektanti kažu kako je ta najveća soba u stanu zapravo i "javni" prostor - za ugošćavanje prijatelja i mjesto gdje se odvija život.

U tom centralnom dnevnom prostoru smješteni su i kuhinja i dnevni boravak i blagovaonica... Tu naravno nije riječ o tipičnom 'open spaceu', niti je tu tipična kuhinja... sve je tu postavljeno na sasvim drugačiji način, iz drugačijeg 'kuta gledanja'. Kuhinjske potrepštine složene su na zidnom regalu, ili polici, kako god hoćete ili vidite kojoj specifični naglasak daje zelena stijenka, vidljiva kroz police. U centru prostorije je dugi stol koji opet ima više uloga - za jelo, za rad, za okupljanje...

U tom nježno obojenom prostoru u kojem se može ugodno sjediti na svijetloružičastim foteljama, jedinu težinu daje stilska komoda. U skladu s foteljama, iznad stola je ružičasti luster.

- U uredu smo nacrtali pokućstvo koje je uglavnom rađeno po mjeri kao što su kuhinjski pult, police u kuhinji, ormarić u kupaonici... Većinu ostalih, dizajnerskih komada vlasnici su birali sami, ali su nas također pitali za mišljenje. To je nama bilo u redu, jer na koncu to je njihov dom i tu se moraju osjećati kao kod kuće.

Onaj intimniji dio stana odnosi se na radnu i spavaću sobu. U radnoj sobi je biblioteka s radnim stolom i sofom. Spavaća soba pak ima posebnu atmosferu. Zidovi su obojeni 'baršunato modro', a od ostalih je prostora dijeli prolazna garderoba. Zidna stijenka spavaće sobe prekrivena je modrim ormarom na kojem su vidljivi tek drveni klinovi na koje se štošta može objesitit. Svoje mjesto imaju čak i ljestve koje jako dobro posluže za dohvat stvari u visokom dijelu ormara, ali, iskreno - imaju i dekorativnu ulogu.

O navikama vlasnika stana i o njihovu stilu života puno govori veliki hodnik u kojem ima mjesta za nekoliko bicikala. Za vlasnike bicikli nisu samo osnovno prijevozno sredstvo već i izraz urbane slobode.

Na fotografijama se vidi koliko su arhitekti Kolektiva poštovali staru gradnju i stara vrata. Neka su i ostavili čisto kao prolaz, a dodali bismo da daju i posebnu čar prostoru. Riječ je o vratima koja vode iz glavne prostorije s početka teksta. Prostorija ima troja vrata, a dvoja vode na sadašnji hodnik, nekad su vjerojatno bila vrata od kakave manje prostorije. Troja vrata, tri drvena duboka okvira u prostoru visokih stropova zaista nisu višak, jer samo naglašavaju protočnost među prostorima.

'Kombinat' nije riječ nostalgije
Riječ 'kombinat' kod nas je ostavljena u prošlosti, pa zato pitamo arhitekte kako je nastalo ime njihova projektnog ureda.

- Kad smo osnovali ured, bili smo mladi i naivno oduševljeni, pa smo izabrali 'udarno' ime. S vremena na vrijeme nam je žao zbog toga, jer nekim našim klijentima to ime nije blisko.

Međutim, naša povezanost s imenom nije nostalgija, već predstavlja i ističe različite kombinacije, kojima u našem uredu dajemo veliku pažnju - kod različitih projekata povezujemo se s kolegama arhitektima kao i sa suradnicima iz drugih područja jer radimo i stvari koje nisu uvijek arhitektonske.

Suradnja je za nas jako važna. Čak i prostor u kojem radimo dijelimo s drugim arhitektima, računovođama, prevodiocima itd.... i to još iz vremena kad izraze kao što su 'co-working' ili 'desk-sharing' nismo ni poznavali. To je za nas bio 'kombinat' - objasnio je Blaž Kandus.

 

Naslovnica Kvadrat po mom