Stil Kvadrat po mom

Savršenstvo s pogledom na more

Posjetili smo jednu od najljepših kuća u Dalmaciji: ovo zdanje u Podstrani je toliko posebno da se zove Remek-djelo

Savršenstvo s pogledom na more

Kad kažemo Magnum opus, mislimo na najznačajnije postignuće nekog autora, njegovo remek-djelo, a upravo to je i naziv kuće u Podstrani, za koju bi se mnogi nedvojbeno složili da joj je ime sasvim pogođeno.

Nalazi se na uzvisini s koje puca prekrasan pogled na more, otoke, Podstranu, Strožanac, Stobreč i druge lokalitete sve do Splita i Marjana. Ispred modernog arhitektonskog zdanja dočekala nas je Sabina Kondić, diplomirana dizajnerica interijera koja je kući udahnula dušu.

Pomislili smo je li kuća možda za iznajmljivanje, ali ne, nije. Sabina i njezin Čovik investirali su u kuću za sebe i tu se skrasili, a dok idemo od prostorije do prostorije kazuje nam da je kuću projektirao arhitekt Tomislav Alujević iz arhitektonskog ureda “Aalto“.

Dobivanje svih potrebnih dozvola i izgradnja kuće trajali su godinu i pol dana, uselili su se nekoliko dana uoči Božića 2016. godine. Bruto površina je 315 metara četvornih. Ispred kuće je bazen dug 12 metara i širok 3,30 m, a zanimljivo je da je na dnu bazena ispisano ime kuće “Magnum opus“, koje svijetli u mraku.

Sve po mjeri

Dnevni prostor je jedna cjelina s kuhinjom, u njega se može ući sa svih strana kuće, ima i velike prozore. Poseban je doživljaj kad se otvore vrata koja vode prema bazenu i ona na suprotnoj strani kroz koja se izlazi u vrtni prostor, tzv. Patio, u kojem vlasnici borave u popodnevnim satima kad padne sunce.

U tom prostoru je i maleni vertikalni vrt s bosiljkom, petrisumilom i cvijećem koje pruža lijepu, opuštajuću sliku. U nastavku tog vanjskog dijela, na strani koja gleda prema moru je prostor sa šankom od kerrock materijala, te više jastuka za sjedenje. Taj prostor je idealan za zabavu i druženje s prijateljima. U prizemlju je još i soba u kojoj je Sabinin ured, mjesto u kojem stvara svoje ideje za dizajn interijera.

Na katu je spavaća soba uz koju je kupatilo i prostrani ugradbeni ormar, dalje niz hodnik je gostinjska soba i jedna prostorija koja također može poslužiti za smještaj gostiju. U blizini njih je zasebni wc te kupatilo u kojem je kada iz koje se pruža pogled na more.

- Kuhinja, ormari, komoda - sve je rađeno po mjeri. Angažirali smo tvrtke koje su nam vrhunski odradili posao. Vidite kako prevladavaju neutralne boje, sivo, bijelo, crno, to sam odabrala kako bih se bojama jastuka, cvijećem i drugim dekorativnim elementima mogla poigrati tako da ne bude monotono, da bude drugačije – kazuje Sabina Kondić, koja je u svom radu uređenja interijera opredijeljena na minimalizam, jednostavne ravne linije, neutralne boje jer, kako sama ističe, “manje je više“.

“Magnum opus“ je i pametna kuća. Izgrađena je kao smart house u kojoj se preko mobitela mogu spuštati rolete, paliti i gasiti svjetla, televizija, itd.

Ljubitelji vina

Rasvjeta također daje posebni ugođaj u kući, a dio rasvjetnih tijela na zidovima daje posebnu crvenkastu boju. Televizor je postavljen na zidu i na izvlačenje je, kako bi se TV programi mogli pratiti iz različitih kutova, ovisno sjedi li se blizini njega na kauču ili se gledatelji nalaze u kuhinji, za stolom ili vani uz bazen.

Pod je od keramičkih pločica, a u spavaćoj sobi od pluta. Zanimljivo je i da na katu imaju rolete, a nemaju zavjese, dok je dnevni prostor u prizemlju bez roleta ali sa zavjesama koje se jednostavno pomicanjem trake mogu micati lijevo ili desno, kao i prema dolje ili gore.

Na kraju nam je naša domaćica otkrila i jednu skrivenu prostoriju. U zidu, gdje doista ne biste očekivali, nalazi se prostor koji sada koriste kao malo skladište pića, tako da u svakoj prigodi imaju dovoljno za sebe i goste. Inače, oboje su ljubitelji vina, pa i za probrana vina ima posebno mjesto u dnevnom boravku.

Naslovnica Kvadrat po mom