Stil Ljepota

disciplina je sve

Ona je najljepša gospođa Dalmacije: Splićanka Andrijana otkrila nam je kako joj uspijeva i u 40-oj, s četvero djece, biti u top formi

disciplina je sve

Primijetiti da fitness-trenerica izgleda izvrsno, složit će se čitatelji, nije vijest; vijest bi bila da je, recimo, pretila i puna celulita. No, Andrijana Perković nije samo fitness-trenerica u top-formi. Ona je mama četvero djece, četrdesetogodišnjakinja i još uvijek aktualna Miss gospođa Dalmacije, izabrana lani na prvom izboru za osobe iznad tridesete. A budući da se istovjetan izbor ove godine nije ponovio, Perković se može s pravom smatrati i dalje jedinom nositeljicom te osebujne regionalne lente.

No, ni to nije sve. Andrijana je 'mater familias' jedne prave šampionske obitelji i supruga viceprvaka svijeta u tajlandskom boksu prije dvadesetak godina, Ivice Perkovića, danas također kondicijskog i boksačkog trenera, te višestruko okrunjenog državnog prvaka u borilačkim sportovima.

Sportski ručak

A da je sport toj familiji život pokazuje i najstariji sin Marin (17), državni prvak u veslanju u formaciji dvojca, zajedno sa klupskim kolegom iz VK Mornar Goranom Mahmutovićem, te dvije kćeri, Ana (15) i Lucija (10), obje perspektivne odbojkašice, koje uz redovnu pohađaju i Glazbenu školu! Najmlađi je trogodišnji Ivan...

Perkovići su nositelji 'Športske udruge kick boks klub Mejaši' s prostorijama za vježbanje smještenim u obiteljskoj kući na Mejašima u Splitu, i doista su jedna veoma disciplinirana obitelj. Ipak, kao i obično 'sva tri kantuna' drži Andrijana, koja ustaje prije svih, već oko šest, i kuha 'sportski ručak' koji će njezine najdraže dočekati kad se vrate s treninga, posla i iz škole, a sama započinje se privatnim satovima od devet ujutro i zaključuje ih u poslijepodnevnom turnusu oko 19 sati. Zbog takva 'turbo-režima' unatoč čak četiri trudnoće i premda više nije 'mladica' protagonistica ove priče izgleda gotovo besprijekorno i s pravom nosi titulu 'Miss gospođa'.

Nema izlike

- Zvuči kao klišej, ali živa je istina da se ne možemo oslanjati samo na genetiku, jer bez truda i muke nema rezultata! Do kasnih tridesetih još se i može 'švercati', ali kasnije je za ljepotu i zdravlje itekako potrebna disciplina, a i raniji život zna doći na naplatu. Na primjer, ja svoje prve dvije trudnoće nisam ni osjetila, a kilograme – u prosjeku sam svaki put nabacala petnaestak 'kila' viška – bih istopila učas – prisjeća se naša sugovornica, kojoj se u njezinu poslovnom i privatnom životu sve lijepo posložilo.

Kao odlična studentica i dobitnica Rektorove nagrade na Kineziologiji (tada DIF-u) u Splitu diplomirala je sa dvadeset i dvije, a potom upoznala supruga i rodila prvo dijete, trofejnog veslača Marina. Nešto teže vraćanje u fit-formu bilo je nakon trećeg poroda, a nakon četvrtog se, priznaje, dobrano namučila.

- Dakle, do svoje trideset i osme o prehrani nisam uopće razmišljala, a onda sam uočila da se metabolizam usporava, da se više ne mogu osloniti samo na treninge i mladost. Prva intervencija bila je ukidanje odlaska u pekaru; ti su proizvodi najpogubniji za liniju, k tomu i opterećeni glutenom. Nakon što sam rodila mog zadnjeg mališana, uz naporne treninge sam jedva uspijevala skidati po kilogram mjesečno, što znači da mi je za povratak na idealnu kilažu od 65 kilograma na visinu od 174 centimetra trebalo više od godinu dana. Ipak, uspjela sam, i zato se danas osjećam kompetentno poručiti mladim, a i onim malo zrelijim mamama da nema izlike za nesavršen stas! - odlučno će 'super-trenerica' Andrijana Perković iz Splita.

Nedjelja za pasivni odmor

- Ne treba biti robot i inzistirati na treninzima pod svaku cijenu, nego nekad poslušati i organizam kad 'pita' dan za izležavanje. No, naš prosjek je 'junački' jer smo tako navikli: Marin ide na veslanje biciklom od Mejaša do Spinuta dvaput na dan svakodnevno, a i mi ostali treniramo u tom ritmu, osim nedjeljom. Tada pak kćeri Ana i Lucija imaju odbojkaške utakmice pa ih idemo gledati, odnosno Marin 'regataje' pa smo mi ostali opet u sportu, ali pasivno – ponosno će mama Andrijana.

 

Naslovnica Ljepota