Stil Ljepota

odlučna i ustrajna

Lijepa Splićanaka uživa na rajskom otoku i otkriva tajnu svoje savršene linije: Potpuno sam se vratila u formu u kojoj sam bila prije trudnoće!

odlučna i ustrajna

Studentica Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i manekenka Iris Rajčić otkrila je kako se brzo vratila u zavidnu formu nakon rođenja kćerke Elizabet. Iris i profesor kineziologije Marin Dadić s KIF-a i Biotreninga, a u okviru nacionalnog projekta Aktivna Hrvatska, otkrivaju kako da i vi učinite isto.

Iris trenutno živi na Kanarskim otocima, gdje njezin partner i otac malene Elizabet, nogometaš Marko Livaja, igra za tamošnji klub UD Las Palmas.

Ciljane vježbe

Tjelesna aktivnost nakon poroda, u ovom izrazito stresnom razdoblju za cijeli organizam svakako mora postati dio svakodnevne rutine. Tjelovježbom utječemo na brojne aspekte zdravlja organizma, ali prije svega važno je pozabaviti se lokomotornim sustavom, pogotovo mišićima kralježnice i zdjelice koje u velikom broju slučajeva treba ili opustiti ili aktivirati što nakon poroda predstavlja odličnu tjelesnu higijenu.

Isto tako, pozitivni kardiovaskularni i metabolički odgovori našeg tijela pod utjecajem tjelesne aktivnosti nakon ali naravno i za vrijeme trudnoće višestruki su kako za majku tako i za dijete, piše zivim.hr "Samo kontinuiranim tjelesnim vježbanjem te neizbježnom uravnoteženom prehranom nakon trudnoće naše ćemo tijelo vrlo brzo vratiti u optimalno stanje koje je zasigurno narušeno poslije poroda. Majke moraju biti vrlo oprezne koriste li neke oblike vježbanja te je važno posavjetovati se s liječnikom i naravno kineziologom kako bi definirali točna opterećenja i sadržaje koji daju optimalne rezultate!" ističe prof. Marin Dadić.

Savršena kombinacija

Često se postavlja pitanje kada uopće početi sa vježbanjem nakon poroda? Ako znamo da je i obična šetnja jedan oblik zdrave aktivnosti, odgovor bi bio da se u dogovoru s liječnikom može početi ubrzo nakon poroda. Naravno, svaka rodilja sama može procijeniti koliko samostalno može hodati, a da pritom ne trpi bolove. Kombiniramo li sa desetominutnom šetnjom vježbe disanja (trbušno/dijafragmatsko disanje), odnosno vježbe koje aktiviraju i bude mišiće koji se nalaze uz kralježnicu imat ćemo dobre benefite na kompletni tjelesni sustav odmah nakon poroda.

"Već nekoliko dana nakon poroda, počela sam s laganim razgibavanjem i šetnjama. Intenzitet aktivnosti sam povećavala osluškujući svoje tijelo, ali i slušajući savjete liječnika. S redovnim treninzima, koji uključuju barem tri puta tjedno po 45 minuta vježbi, krenula sam nakon tri mjeseca. Danas, se osjećam izvrsno i potpuno sam se vratila u formu u kojoj sam bila prije trudnoće!" otkriva Iris Rajčić.

Prva četiri tjedna nakon trudnoće korisno je primjenjivati i vježbe opuštanja, joge, kako bi potpuno smirili burne reakcije organizma poslije poroda te stvorili dobre temelje za vježbanje u kasnijim postporođajnim fazama. Isto tako, ne smije se zanemariti ni svakodnevna dvadesetominutna šetnja niskog intenziteta kako bi pozitivno utjecali i na kardiorespiratorni sustav.

Nakon mjesec dana, kombinacija tridesetominutnog trčanja umjerenim ili šetnje žustrijim intenzitetom sa kvalitetno dizajniranim vježbama jakosti, svakako je poželjna.

Vježbama jakosti koje možemo izvoditi svakodnevno, pa čak i više puta dnevno pozitivno utječemo na posturu i držanje tijela te općenito djelujemo vrlo dobro na lokomotorno zdravlje. Majke samo tjelesnom aktivnosti, koja je naravno zdrava i optimalna, mogu vrlo dobro utjecati na kompletan organizam, te stresnu postporođajnu fazu prebroditi bezbolno i lako, naravno uz sve dodatne benefite koje ona sa sobom nosi.

Naslovnica Ljepota