Stil Ljepota

trikovi za ljepotu teksture

Svaki tip kose zahtijeva drukčiju njegu: evo koliko često svoju trebate prati

trikovi za ljepotu teksture

Koliko često treba prati kosu?

Učestalost pranja kose ovisi o brojnim čimbenicima, poput svakodnevnog vježbanja u teretani, plivanja, zagađenja u zraku, bojenja kose ili obilnog korištenja proizvoda za stajling. No najčešće se preporučuje prati kosu ovisno o tipu kose. Koliko je to?

U eri šampona za suho pranje kose, postavlja se pitanje: Koliko puta tjedno je uopće potrebno prati kosu? Naravno da nije svejedno je li kosa suha, normalna ili se pojačano masti, ali za zdravlje i ljepotu kose, svakako ju je potrebno redovito čistiti od nečistoća, čestica prašine i smoga, kao i proizvoda za stajling i suho pranje kose, prenosi Živim.hr

Učestalost pranja kose ovisi o brojnim čimbenicima, poput svakodnevnog vježbanja u teretani, plivanja, zagađenja u zraku, bojenja kose ili obilnog korištenja proizvoda za stajling. No najčešće se preporučuje prati kosu ovisno o tipu kose, kako bi joj se omogućilo da uvijek bude čista, zdrava i lijepa.

SUHA KOSA

Kod suhe kose, važno je da ju peremo maksimalno dva puta tjedno i to nježnim, neagresivnim šamponom s hranjivim i hidratantnim sastojcima. Uz obavezno nanošenje hranjivog balzama za kosu koji će ju dodatno nahraniti i pružiti joj svilenkastu mekoću.

MASNA KOSA

Kod pojačanog mašćenja kose, preporučuje se kosu prati svaki dan, ali s izuzetno blagim šamponom koji neće narušiti prirodni ph vlasišta ili svojim preagresivnim sastojcima uzrokovati dodatno pojačano lučenje sebuma.

Mali trik za masnu kosu: birajte prozirne šampone. Oni obično ne sadrže sastojke koji intenzivno hrane suhu kosu, a koji bi masnu mogli dodatno zamastiti, poput ulja i silikona. Također, izbjegavajte i 2u1 šampone koji već sadrže regenerator u sebi jer mogu dodatno zamastiti vlasište.

NORMALNA KOSA

Za najzahvalniji, normalni tip kose preporučuje se prati kosu onoliko koliko je potrebno, ovisno o tome koristimo li proizvode za stajling, znojimo li se više ili živimo u okolišu podložnijem zagađenju. Preporuka je ipak od 2 do 4 puta tjedno.

Čuvajte ljepotu i zdravlje svoje kose uz ova 3 trika:

Ne perite kosu vrućom vodom. Vruća voda intenzivno isušuje našu kožu, ali i kosu, pa se kod pranja uvijek preporučuje topla ili mlaka voda, a mlaz hladne vode za završno ispiranje dat će joj dodatan sjaj.

Ručnikom tapkajte, a ne trljajte kosu. Kada je mokra, naša je kosa podložnija lomljenju, pa trljanje kose ručnikom samo uzrokuje dodatno oštećenje vlasi. Radije nježno ručnikom tapkajte kako biste upili višak vlage.

Ako ju morate fenirati, neka zrak bude ugodno topao. Jednako kao i voda, i vrući zrak iz fena oštećuje folikule vlasi, pojačava lučenje sebuma na vlasištu, ali isušuje samu kosu. Zato podesite fen na mlaki ili umjereno topli zrak.

Naslovnica Ljepota