Stil Ljepota

Nije teško

Ovim lošim navikama trebalo bi reći 'zbogom' prije 30-ih: poslušajte 9 savjeta žene koja u osmome desetljeću života izgleda fenomenalno

Nije teško

Diane von Fürstenberg žena je s mnogo godina sjajne karijere iza sebe. Sve je krenulo od poznate 'haljine na preklop', ali nije stala na tome. U svojih je 40ak godina staža izgradila pravo modno carstvo, a osim što gospodari pistama, Diane zrači i svojim zanosnim izgledom.

I to sa punih 71 godinu. Teško je, složit ćete se, zadržati takvu gracioznost, stav i zanosan izgled u osmome desetljeću života, ali kao i sve drugo, Diane to, čini se, postiže s lakoćom.

Za talijansko izdanje časpisa Elle podijelila je neka od svojih glavnih 'beauty' ptavila. Disciplinirana od mladih dana, Diane je već u 30-ima odlučila da neke navike jednostavno ne smije i odbija zadržati, imajući na umu sliku kakvu želi zadržati u budućnosti.

I uspjelo joj je, a ako može ona... Poslušajmo svi savjet žene koja za svoje godine izgleda fenomenalno. Kako kaže, 9 je zlatnih pravila kojih se žene trebaju pridržavati (osobito nakon 30-ih), pa počnimo:

1. Započnite novo desetljeće

Umjesto da odluke donosite godinu za godinom, i svaki puta počinjete iznova, započnite novo - desetljeće. Kada planirate punih deset godina unaprijed, lakše je ostaviti loše navike iza sebe, a i ako ih se krenete riješavati prije 30-ih, veće su šanse da će i
ostati u prošlosti. Vrijeme je za promjene, neka otpočne novo, bolje razdoblje u vašemu životu, savjetuje kreatorica.

2. Zaštitite se od sunca

"Izbjegavajte sunce u širokom luku - čak i više od mene! Zaštitite se. Nosite zaštitni faktor", kratko i jasno poručuje von Furstenberg.

Ionako jednom trebate shvatiti da 'prženje' nije zdravo, a 30te su najbolje godine da se okanite te loše navike.

3. Pustite kosu

Najgore što možete činiti vlastitoj frizuri je čvrsto i često vezivanje. Visoki repovi i pundže stvaraju nepopravljivu štetu za oblik i strukturu vlasi. Diane savjetuje da što češće nosite kosu puštenu, a gumice bacite u smeće.

Isto tako, naglašava kako su boje za kosu pune amonijaka i stoga štetne. Godinama koristi prirodnu kanu, a isto savjetuje svim ženama.

4. Odaberite vlastitu beauty rutinu

"Iako mi to danas i nema previše smisla, svaki put kada bih spavala pokraj dečka, nikada ne bih skidala šminku. Nisam htjela da me vidi bez make-upa! Ali bila su to druga vremena, bile su 70-te... Bili smo ludi. U 30-ima sam nosila mnogo šminke i umjetne trepavice. Ali, ponavljam, u 30-ima postaješ prava žena, kompletna. U potpunosti postaješ žena koja želiš biti. Ako voliš nositi šminku, nosi ju. Ako više voliš prirodan 'look', nosi ga. Prestani raditi stvari koje ne predstavljaju tebe kao osobu. Sjeti se tko si i ponašaj se tako. Čak i ako ovo znači da ne prestaješ eksperimentirati", kaže Diane. 

Pronađite si, dakle, rutinu koja je samo vaša i koja vam odgovara, iako možda i nije sasvim u skladu s pravilima. Zadovoljstvo koje će doći iznutra nadoknadit će bilo kakvu manjkavost. To ne znači, naravno, da u potpunosti zanemarite osnovne, higijenske korake, ali isto tako, ukoliko zaspete sa šminkom, nije kraj svijeta.

5. Odvojite vremena za samostalan odmor

"Pokušajte uhvatiti koji trenutak samoće", savjetuje von Furstenberg. Ono što ona zove 'vlastitim uredom' trenutak je mira kojega imate same sa sobom, u kojemu pokušavate izgraditi vlastitu osobnost i pronaći stvari koje vam odgovaraju.

"Otputujte negdje same", dodaje. 

6. Rastežite se svaki dan

Svako jutro ova planetarno poznata kreatorica započinje rastezanjem i laganim razgibavanjem. "Jedna stvar koju bih svima preporučila je joga. Izvanredna je za vaše tijelo, za um, općenito jedna fantastična stvar koju si možete priuštiti. Neka ovo bude zadnji trenutak za loš stav; 30-te su 'zadnji voz' za loše navike!"

7. Vodite dnevnik

"Može to biti i vizualni dnevnik poput Instagrama, ili pak onaj klasični u koji zapisujete događaje. Važan je osjećaj koji vas obuzima dok sagledate događaje u svome životu. Živite pun život i ne bojte se odškrinuti ona vrata koja su vam dosad bila zatvorena", kaže Diane, koja je mnogo puta sama napravila upravo to.

8. Jedite zdravo

Prehrana koja ne vidi konačnu svrhu samo u uživanju i prejedanju zdravija je opcija za sve nas. Jesti na način na koji ćete hraniti vaše tijelo vitaminima donijet će vam sreću, dok će 'junk' opcija ostaviti negativne posljedice. Ako ih još niste osjetili, hoćete, nije upitno.

"Voće ujutro, mnogo zelenila, izbjegavajte brašno, izbjegavajte šećer. Ovo ne znači da morate biti savršene, ali godit će vam upravo taj osjećaj da ste zdrave. Imate samo jedno tijelo, a ono je sve ono što stavljate u njega", napominje.

9. Otkrijte vlastiti stil

Do 30-ih ste već morali naučiti što vam stoji, a što ne. Odjeća koja vam ne pristaje, a kupile ste je iz hira ili želje jednostavno nema mjesta u vašemu ormaru. Potrudite se u svakome trenutku izgledati tako da ste zadovoljne sobom: ne morate biti sređene, morate zadovoljavati svoje kriterije. Osjećat ćete se i ponašati bolje.

 

Naslovnica Ljepota