Stil Ljepota

stručnjak savjetuje

Pazite na prehranu, vježbate, a mršavljenje izostaje? Možda se problem krije u šalici vašeg omiljenog napitka...

stručnjak savjetuje

Pazite na prehranu, redovito vježbate, ali kilogrami ne idu dolje? Problem bi mogao biti u unosu kofeina, kako navodi nutricionist i autor Vincent M. Pedre.

- Kada kažem pacijentima da kofein može usporiti gubitak kilograma, pogledaju me kao da lažem. Naime, kava se doživljava kao zdrav napitak u brojnim društvima pa se pitaju kako mogu govoriti loše o njihovom voljenom napitku.

Ipak, neki pacijenti se odluče na smanjenje unosa kofeina nakon čega postanu svjesni koliki to utjecaj ima, ne samo na gubitak kilograma, već i na detoksikaciju cijelog tijela. Namjerno naizmjenično koristim pojmove kofein i kava jer je ona najzastupljeniji napitak kojim stanovnici na Zapadu unose kofein u svoje tijelo - istaknuo je Pedre u tekstu za portal Mindbodygreen.

Iako kava ima i pozitivne strane, a  jedna od njih je smanjenje rizika od oboljenja od dijabetesa tipa 2, u svom se tekstu pozabavio "tamnom stranom kofeina".

- Prosječna osoba dnevno unosi oko 300 miligrama kofeina. Ta količina utječe na razinu šećera u krvi. Od sedam studija koje su se bavile ovom tematikom, njih pet je pokazalo da kofein povećava razinu glukoze u krvi. Nakon toga tjelesne stanice postaju otpornije na djelovanje inzulina što dovodi do sporijeg, odnosno težeg gubitka kilograma - piše Pedro.

Naslovnica Ljepota