Stil Ljepota

Pazite i na temperaturu

Malo genetika, malo nepažnja u kupatilu: izbacite par uobičajenih poteza i mogli biste uštedjeti na skupim laserskim tretmanima

Pazite i na temperaturu

Puknute kapilare ne izgedaju nimalo lijepo i nitko baš ne cvate jednom kada primijeti pojavu prvih. One na licu naročito su uočljive i jednom kada se pojave, nećete ih se tako lako riješiti.

O čemu je uopće riječ?

Puknute kapilare su proširene krvne žile malo ispod površine kože. Na površini se manifestiraju kao crvene točkice ili skup njih, a pojavljuju naročito oko nosa, na obrazima i bradi, objašnjava njujorška dermatologinja Sejal Shah za magazin Allure.

"Pojava je naročito uobičajena kod ljudi s osjetljivom kožom, rosaceom ili onih koji pate od akni", dodaje Michelle DeLuca, jedna od poznatijih kozmetičarki u Los Angelesu.

Što ih izaziva?

Najčešće je riječ o spletu okolnosti. Najprije, tu je genetska karta i predispozicija onih sa svijetlom puti, no utječu i vanjski faktori poput ekstremnih promjena u temperaturi, pojačanog unosa alkohola ili pak pušenja. Uz to, istiskivanje prištića često se pokaže kobnim, kao i bilo kakvo "čeprkanje" po licu. Sunce, naročito ako izgorite, nikako nije pomoć u svemu.

I ostale nagle radnje, poput primjerice kihanja, mogu utjecati na puknuće. Jako trljanje lica ručnikom nakon umivanja, trljanje lica i očiju nakon što ste plakali ili agresivni pilinzi - sve su to učestali krivci, kaže dermatologinja Lisa Airan za Health. A jednom kad kapilara pukne, nema mnogo pomoći. Tretman je jedino preskupi laser, a cijena se kreće od nekoliko tisuća kuna do gotovo desetak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by luci (lu-chi) skincare (@luciskinofficial) on

Kako spriječiti pojavu?

Ukoliko imate izrazitu genetsku predispoziciju (pogledajte samo žene u svojoj obitelji ili svoj ton kože), nećete pojavu baš izbjeći u potpunosti. No svi mogu donekle utjecati da radnje koje obavljaju, naročito one "iz kupatila" koje se tiču njege kože, budu što nježnije i manje agresivne.

Dakle, bez pretjeranog trljanja, prejakih pilinga i istiskivanja prištića. Uz to, pripazite i na sljedeće:

- nosite kvalitetnu kremu s UV zaštitom (SPF faktor 30-50)

- perite lice u mlakoj vodi (vruća voda često vodi do puknutih kapilara)

- uzimajte suplemente koji sadrže vitamin C 

- birajte nježne pilinge koji će ukloniti mrtve stanice kože

- nanesite hidratantni gel ispod pudera (ako imate osobito nježno lice, zaštitit će vas od vanjskih vremenskih neprilika)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Linden Leaves (@lindenleaves) on

Naslovnica Ljepota