Stil Moda

Modna kritika

'Ljube, a baš bi ti dobro stajale ove gaće...'; 'Ne draga, ovih osam komada Dalmatinac nikad ne bi stavio na sebe!'

Modna kritika

Većina muškaraca baš i ne mari što će se nositi ove ili sljedeće sezone. I, ako se slučajno nađemo u trendi krpicama, vrlo je vjerojatno da nam je naša draga u svakodnevnom trosatnom surfanju odvojila 30 minuta i bacila pogled na mušku modu.

Pa je onda vidjela da se takve stvari počinju nositi i na raznim rivama i špicama. Pa je onda zaključila i da njezin čovjek nije piz**, te zašto i on ne bi dobro izgledao.

'Ljube, a baš bi ti dobro stajale ove gaće na pištolj' ili 'Dragi, a zašto ne kupiš kakav casual sako' otkotrljat će joj se tada mazno s usana. Priznajte muškarci, koliko vas se počelo bolje (čitaj skuplje) odijevati nakon što je ušlo u vezu? I to je većini nas najbliže što ćemo doći nekakvoj, hajde, ne visokoj, ali barem višoj modi. Da nam nema drage i dalje bi ostali na srednjoj spremi, modni srednjoškolci.

Ovako smo barem nekako dogurali do više, nije visoka, ali smo dogurali do modnih 'bakalara'. Kada kupujemo imamo mantru – neka je komotno, pa iako i ružno. Zimi je malo teže, ali je ljeti zato milina. Ne moramo se previše misliti – kratke hlače, bermude, kakva majica ili košulja kratkih rukava, na noge japanke ili nekakve otvorene postole i na konju smo.

Zadnje što želimo je dugi rukav, ili duga nogavica u kolovozu. Zato mrzimo formalna događanja ljeti. Vjerojatno zato bi se polovica nas muškaraca oženila u razdoblju od listopada do veljače. No, zahvaljujući modnim dizajnerima, blago im se, ljeto je sve samo ne jednostavno.

Kako? Bacite oko u nastavku… I ako vas draga pokuša ubaciti u nekakav modni okvir sličan ovome, zahvalite modnim časopisima na tome.

Žuta boja

Gucci, Hermes, Alexander McQueen savjetuju da muškarce ovo ljeto uhvati žuta groznica. A, meni se čini kao da je bunilo zapravo uhvatilo njih. Dobro, žuta nije ružna, i može dobro stajati. Ali, većina nas muškaraca je blijeda. Svjetlije smo puti. I ući u ljeto u „žuto - Zdenka sir“ kombinaciji nije baš vizualno privlačno.

Oni tamnije puti mogu već sada navući žuto. Drugi, pak, uključujući i autora ovih redaka, baš i ne. Strpite se, radije, negdje tamo do kolovoza, zaspite par puta na suncu, ogulite se, umakajte u marinadi od maslinovog ulja i mrkve. I možda, možda će vam nijansa kože biti dostojna te žute boje. I kada je pobjedonosno odjenete u kolovozu, nemojte reći da vas nismo upozorili na svu silu kukaca koju ćete tom prilikom privući…

Kabanice

Iako se isprve čine kao sasvim logično rješenje za kišne dane, valja imati na umu da se radi o ljetnim kišnim danima. Na Mediteranu. Dva plus dva jednako visoke temperature uz visoku vlažnost pomnoženo činjenicom da vam nakon trideset i kusur dana na temperaturama iznad 30 stupnjeva Celzijevih baš i neće smetati ako malo pokisnete. Ali ne, smočit ćete krpice i sve to treba dobro zaštititi (nepro)močivom kabanicom.

Gucci i Louis Vuitton nude svoje verzije kabanica. Ae, rek’o šta je! Šta Gucci i Vuitton znaju o kiši? Bolje štiti Kerumova žuta kesa od bilo kakvog dizajnera! Uz to, nećete prokuhati ispod. Ovako ste mokri od kiše, s kabanicom biste isto bili mokri - ali od vlastitog znoja.

Kockice, kombinezoni

Ako nisu ili olimpijske igre ili europsko ili svjetsko nogometno, rukometno, vaterpolsko i košarkaško prvenstvo (nemam pojma je li je, niti me briga) onda su šanse da vidite domaće muško u kockicama ljeti minimalne. Toliko o tome.

Što se kombinezona tiče, ako ne radi na gradilištu, u automehaničarskoj radionici ili nečem sličnom takvom, onda su šanse da vidite domaće muško u tako hrabroj modnoj kombinaciji zapravo nepostojeće. Jer, to je stvar zdravog razuma. Na onoliku vrućinu nositi kombinezon, dugi… Dajte dragi dizajneri, uozbiljite se…

Kamperski look

Ako ovo nije dokaz da nam Prada i ekipa prodaju maglu onda ne znam što jest. Kampiranje je nezaobilazni dio svakog ljeta. Shodno tome i odjeća je vrlo često u skladu s golemim rancem na leđima. Backpackeri iz cijele Europe rade invaziju na obalu, i dan-danas se čudim kada vidim malene Španjolke s rancima na leđima tri puta većima od njih samih. Kako zaboga?

Dodajmo ovome i trend nošenja ruksaka i modno zagrijavanje vode postaje bolno očito. Normalno, ako se na Splitskom ljetu pojavite odjeveni i opremljeni kao da idete kampirati, recimo na Lastovo, odmah će vas poleći i početi stavljati hladne obloge na čelo.

Ulična moda devedesetih

Moda se vrti. I gdje će njezino kolo trenda stati, to nitko ne zna. Osim one suhe i stare urednice (molimo je da nikad ne skida sunčane naočale) Winter, Winnetou ili nešto slično. Ovoga puta zapeli smo u devedesetima, radi se o zanimljivom trendu, ružnom, ali zanimljivom.

Zašto? Jer se, pazi sad, 'komadi' čine komotnima za nošenje. Nije samo udobnost adut za ovo, tu je i nostalgija. Ali je isto, brate, ružno za poludjeti. Samo čekam kada će se vratiti rave partyji i LSD početi teći u potocima. Povratak u devedesete? Što se Splita tiče, samo u modnom smislu molit ću.

Prevelika ramena

Šta? Idemo još dalje u prošlost? Sjećam da sam kao dijete uzimao one jastučiće za ramena od majke pa ih stavljao u usta i pravio se da sam patka ili nešto slično. I nisam imao pojma čemu služe. Iskreno, ne shvaćam ih ni danas. Oversized shoulders?

Može! Još ću odjenuti bijele hlače na to, koledžice, zavrnuti rukave tog sakoa (iz Dalme) s velikim ramenima preko ramena objesiti keytaru odnosno sintesajzer (vjerujem da je Huljiću još ostao koji iz zlatnog doba Magazina i Ljiljane Nikolovske) koji izgleda kao gitara i skupa s Daliborom Brunom i Stavrosom snimiti spot sa zadimljenog podija nekadašnjeg zagrebačkog kultnog Saloona.

Možda uspijem snimiti i pjesmu za Euroviziju sa Denis&Denis i uspijem u životu… Da široka ramena. Mo’š mislit!

Superkratke hlače

Superkratke hlače – ili šorc, priznat ćemo, volimo vidjeti samo na ženama. Vidjeti muškaraca kako u njima šeta gradom nekako i nije oku ugodno. Barem nama. Nećemo ulaziti u dvostruke standarde po kojima bi onda i ženama trebalo to zabraniti. Ali, zato ćemo kazati kako šorc – prolazi. I prolazio je. I to na svim plažama.

Muškarci, ako ste nesigurni oko nošenja speedo mudantina, i šorc (normalno skrojen) je bolja alternativa od raznih glomaznih bermuda u kojima je neudobno kupati se. Dakle, samo za plažu ili za Marjan, ako trenirate trčanje.

Konop

Konop je rekvizit s kojim običan građanin dolazi nešto češće u kontakt. Naravno, ako ima brod, to je i logično, no i ako nije ponosan vlasnik kakvog plovila, sigurno je jedan put vezao cimu ili pričvrstio suncobran njime. Konopac nam može poslužiti za mali milijun primjena, a jedna od njih, sigurno često korištena je ona – remenska.

Nemali broj puta u svojoj snalažljivosti, nakon što je zaboravio remen, muškarac će pobjedonosno hlače oko struka stegnuti konopom. Naravno to će pokušati prikriti. Ta nije franjevac! No, trendovi nalažu da konopca ovog ljeta ima svugdje, ne samo oko struka, što jedino, zapravo, ima smisla.
 

Naslovnica Moda