StoryEditorOCM
Promo arhivNovosti iz svijeta estetske dermatologije

Kako izbjeći nepravilnosti na koži i imati savršen i svježi izgled lica

Piše Promo
11. svibnja 2017. - 15:00
Voliteareas1

Što žene ujutro žele vidjeti na svome licu u odrazu ogledala? Iako će neki odmah pomisliti da je odgovor lice bez bora, to ipak nije prva asocijacija. Žene žele vidjeti glatku, sjajnu i baršunastu kožu. Ako u tome ne uspiju, prva stvar za kojom će većina posegnuti jest tekući puder koji bi trebao prikriti  nepravilnosti poput podočnjaka, suhe i dehidrirane kože, kože oštećene pušenjem ili prekomjernom izlaganju suncu. Ali tekući puder ne može sve sakriti, dapače, ponekad te iste bore još više naglasi. Doktorica Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije i kolumnistica portala za estetsku medicinu i kirurgiju estetica.hr, objasnila nam je kako izbjeći nepravilnosti na koži i imati savršen i svježi izgled lica.

dr. Željana Bolanča

Dr. Bolanča, kako postići savršen izgled lica tako da dobijemo dojam kao da smo se dobro naspavali na dugom i relaksirajućem godišnjem odmoru, uzeli sve moguće minerale i vitamine, popili 10 litara vode, jeli samo hranu zasićenu omega 3 masnim kiselinama i bili voljeni i ljubljeni barem tjedan dana u kontinuitetu?

Prvo želim naglasiti da na kvalitetu kože utječe sve ovo što ste nabrojali, a to je odmor, prehrana, zadovoljstvo i ispunjenost  te svakako pravilan odnos prema koži u smislu redovite i svakodnevne njega lica. U Hrvatskoj je odnedavno dostupan dermalni filer (hijaluronski filer) koji je namijenjen poboljšanju kvalitete kože, Allerganov Juvederm Volite – filer VYCROSS tehnologije. Osim što njegova svojstva poboljšavaju hidrataciju i teksturu kože, također pospješuju njezinu glatkoću i daju joj baršunast izgled. To je prvi dermalni filer oblikovan tako da u samo jednom tretmanu poboljša kvalitetu kože u trajanju od devet mjesec.

 

Dosad smo naučili da fileri služe za popunjavanje bora i nadomještanje volumena lica.  U čemu je tajna novog filera i zašto se on koristi za kvalitetu kože?

Iako smo navikli da se termin dermalni ili hijaluronski filer koristi za popunjavanje bora i nadomještanje volumena, sada je po prvi puta dostupan hijaluronski filer koji je namijenjen poboljšanju kvalitete kože. Ono što je bitno naglasiti jest da Juvederm fileri Vycross tehnologije sadrže umreženu hijaluronsku kiselinu (eng. cross-linked hyaluronic acid), a upravo ta umreženost omogućuje sporiju razgradnju te samim time i dugotrajniji učinak tretmana. Svi ostali oblici hijaluronske kiseline koji ne nose naziv filer te nisu umreženi kao Juvederm Vycross dermalni fileri, sadrže neumreženu hijaluronsku kiselinu koja se značajno kraće zadržava u koži te prvenstveno služi samo hidrataciji. Takav hijaluron koristi se u mezoterapiji i zbog toga se postupak treba ponavljati.

Danas su dermalni  fileri zlatni standard u rejuvenaciji lica. Dokazano je da učinak hijaluronskog filera traje na koži dulje od njegove bioraspoloživosti da koža s vremenom na mjestima primjene filera izgleda zdravije. Razlog tome je što primjena hijaluronske kiseline može potaknuti sintezu kolagena i elastina i stoga je njezin učinak na izgled lica dugotrajan.

Na koji način umreženi hijaluron potiče sintezu kolagena i elastina?

Pod utjecajem vanjskih i unutarnjim čimbenika koža s godinama gubi viskoelastična svojstva. Viskoelastična svojstva koži daju kolagen, elastin i okolne strukture koje zajedno čine ekstrastanični matriks, a s njihovim gubitkom na koži nastaju bore te se gubi sjaj i elastičnost.

Starenjem kože dolazi i do razgradnje kolagena (proces fragmentacije kolagena) te takav razgrađeni kolagen više ne pruža dovoljnu mehaničku potporu za fibroblaste (stanice vezivnog tkiva koje imaju gradivnu ulogu u sintezi svih sastavnica tog tkiva).

Da bi fibroblasti mogli stvarati kolagen, potreban im je uredan milje kože (ekstrastanični matriks), u prvom redu kolagen na koji će se vezati. Jedino hijaluronska kiselina potiče rejuvenaciju kože putem obnavljanja ekstrastaničnog matriksa.

Ispitivanja su pokazala da umrežena hijaluronska kiselina stvara fantastično okruženje za fibroblaste koji pak potiču sintezu kolagena. Osim fibroblasta, potiče se i sinteza keratinocita (stanica epidermisa – najpovršnijeg sloja kože), koji dovode do zadebljanja epidermisa. Može se zaključiti da je za poticanje sinteze kolagena potrebno dobro hidrirano okruženje, koje omogućuje umrežena hijaluronska kiselina.

Neumrežena hijaluronska kiselina (koja se koristi u mezoterapiji i biorevitalizaciji) nije pokazala značajan učinak na stvaranje kolagena, a razlog tomu je njena brza razgradnja i nemogućnost stvaranja pogodnog okruženja za stimulaciju fibroblasta.

Koja se područja kože mogu tretirati Juvederm Volite  hijaluronskim filerom?

Može se tretirati lice, vrat, dekolte i ruke. Za područje lica, ovisno o dobi i stanju kože potrebno je  aplicirati 1 – 2 ml. Isti je slučaj i s kožom vrata i dekoltea te rukama (nadlanicama).

 

Koliko često treba ponavljati tretmane?

Tretman je potrebno ponoviti nakon 9 mjeseci.

S kojim zahvatima se tretman Juvederm Volite može kombinirati?

Tretman se može kombinirati s microneedlingom, PRP (plazma bogata trombocitima) i mezoterapijski primijenjenim vitaminom C.

S kojim zahvatima nije preporučeno kombinirati filer?

Nije preporučljivo kombinirati sa svim onim zahvatima koji povećavaju temperaturu kože kao što su laser, radiofrekvencija, ultrazvuk i sl. jer povišena temperatura može razgraditi hijaluronski filer.

Kome je namijenjen Juvederm Volite  tretman?

Namijenjen je svim ženama i muškarcima koji žele glatku, sjajnu, baršunastu  kožu, a to žele postići prirodnim mehanizmima stimulacije vlastitih fibroblasta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:57