StoryEditorOCM
Promo arhivPRAVI ODABIR

Kvalifikacije koje se stječu u strukovnim školama vrlo su tražene na tržištu rada  <br />  

Piše Promo
27. lipnja 2019. - 15:08

Kompetencije koje se osiguravaju strukovnim obrazovanjem moraju biti prepoznate i potrebne na tržištu rada jer strukovne vještine oblikuju svijet u kojemu živimo.

U određenom broju slučajeva učenici završnih razreda osnovnih škola i njihovi roditelji upisuju strukovnu školu kao „drugi odabir“. Stare predrasude dovele su do toga da strukovno obrazovanje i osposobljavanje ima nisku privlačnost i ugled u društvu.

Strukovno obrazovanje i osposobljavanje danas je inovativno, koristi moderne tehnologije te se njime stječu vještine koje su potrebne i tražene na tržištu rada. To su vještine koje koristimo svaki dani koje uključuju široki spektar zanimanja -od tradicionalnih, poput frizerstva, pa do modernih vještina,poput robotike, mehatronike i računalstva. Upravo su kvalifikacije koje se stječu u strukovnom školama od velike važnosti i vrlo su tražene na tržištu rada i stvarnost je drukčija od negativne percepcije.

Očekujese da će u budućnosti učenik sa strukovnom kompetencijom lakše pronaći konkurentno radno mjesto. U tijeku je modernizacija cjelokupne ponude strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, što podrazumijeva razvoj novih strukovnih kurikuluma u svim sektorima s jakom poveznicom s potrebama tržišta rada.

Strukovne vještine su prijeko potrebne i, kao što poručuje oglasna kampanja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, strukovne vještine su svuda oko nas! Strukovne vještine oblikuju svijet u kojemu živimo i zato je odabir strukovnog obrazovanja – bolji odabir!

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:07