StoryEditorOCM
Promo arhivHealth In

U ovom splitskom restoranu nema friteze, nema malih porcija, samo zdrava spiza, za svačiji džep

Piše Native Studio SD
2. studenog 2019. - 08:00

Gotovi ste s treningom na koji ste jurili nakon posla. Stigli ste napokon kući, umorni bezvoljni, i sad treba nešto i pojesti. Kuhanje u tim situacijama vrlo često rijetko kome padne na pamet. Jer, priznajmo, imati volje za kužinavanje u takvim situacijama, ravno je rješavanju problema ne svoje već i svjetske gladi.

Alternativa je, međutim, bezbroj, i svi nude gotova rješenja. Rješenja koja nam se, s dolaskom ljeta (i pogledom na zrcalo), baš lijepo obiju o glavu. Dizana tijesta, pržene namirnice, lisnato, majoneza, kečap, čokolada, kolači, na brzinu spremljene tortilje… Rekli smo, izbora je bezbroj, onih zdravih, pak, bitno je manje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SUPERFOOD | ORGANIC | RAW (@healthinsplit) on

Među onima koji su pri vrhu ponude zdrave i brze hrane u Splitu jest i restoran "Health in". U nešto manje od godine dana otkako je otvoren postao je rješenje za natrpane rasporede i prazne želuce.

Momci koji su odlučili zaratiti s nezdravom hranom su, nije slučajno, sportaši – bivši rukometaš Marko Bužančić, i aktivni košarkaš Marin Bavčević. Marko se, poslije rukometnog umirovljenja, uhvatio crossfita, i danas drži svoju teretanu Warehouse, u kompleksu splitskog ASK-a. Važnost zdrave prehrane, stoga, itekako mu je poznata.

- Nema ulja - kaže Marko.

- Nemamo fritezu u kuhinji i ponosni smo na to. Samo se bavimo zdravim namirnicama koje zahvaljujući vještini našeg glavnog kuhara Nebojše Đokića postaju prava gastronomska umjetnička djela. Zdrava, što nam je i najvažnije - kaže Bužančić koji je cijeli život u sportu i, pored zdravlja, logično, važna mu je i količina hrane. Svi oni koji su se aktivno bavili sportom složit će se kako i veličina porcija igra golemu ulogu u zadovoljstvu pjatom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SUPERFOOD | ORGANIC | RAW (@healthinsplit) on

- Nema friteze, ali nema ni malih porcija. Dosta mi ljudi iz teretane navrati u restoran i uvijek odu siti. To je i bila moja želja - za pristupačnu cijenu ponuditi gostu što veću porciju hrane. Ne probijamo nekakve apsurdne granice, ali se zna dogoditi da nam ljudi mjesta za desert jednostavno nemaju. Pa ga nose kući, za kasnije - pojasnio je Bužančić.

Što se samih namirnica tiče, pomno se odabiru, a kuhar Đokić je Markovu viziju zdrave, ali i obilate spize pretvorio u jednu priču. A, upravo nedostatak ovih dviju komponenti kod sličnih restorana ponukao je Marka za otvaranjem "Health ina".

- U Splitu je bilo teško pronaći jedan restoran koji, u svako doba dana, nudi zdravu hranu, i to obilatih porcija uz pristupačne cijene. Kod nas je najskuplje jelo biftek od 110 kuna. Zarada je minimalna, ali nam je dugoročni plan proširenje restorana na više lokacija i u drugim gradovima - kazao je Marko.

Većina nutricionista složit će se, da za uspješan gastronomski dan, kako bi bili puni energije i spremni na izazove, doručak mora biti zdrav i uravnotežen. U tu priču dodat ćemo i, za naše podneblje toliko karakterističnu, marendu. "Health in" vas tu pokriva odmah u startu.

Hoćete li nešto vegansko ili voćno - za vas je ili zobena kaša (ne bilo kakva, vrijedna je kušanja, vjerujte nam) ili „Acai bowl“ što je zapravo spoj banane, šumskog voća, chia sjemenki, orašastih plodova i nemasnog jogurta. Nešto kripnije, kako bi se reklo verzije "Health in" doručka obuhvaćaju jaja, salate, losos…

- To nam je i najpopularniji doručak. Losos tortilja koja je napravljena od jaja i punjena povrćem. Naravno, nudimo i poširana jaja u guacamole umaku s rikula salatom, bademima i povrćem s grilla,"proteinski doručak" u kojem su četiri jaja na oko s gljivama, mladim sirom i rajčicama, omlet s avokadom… - opisao je Marko kako se sve kvalitetno prehrambeno može započeti dan. Bez brašna, slatkoga i tijesta (što dizanih što lisnatih).

Jelovnici u "Health inu" imaju sve potrebne podatke o svakom jelu. Točna količina proteina, ugljikohidrata i masti, ukupnih kalorija. Tako su „friendly“ za sve one koji matematički vole izraziti svoje obroke. Uz to, namirnice su bez glutena, a šećer… u "Health inu" za tu riječ ne znaju.

Što se predjela i glavnih jela tiče, ona najčešće krenu oko marende. Tortilla s piletinom je jedna od popularnijih, a tu su proljetne rolice, kao i vege tortilla. Oni koji vole žlicu, mogu naručiti i juhu. Svakog dana vas nova može iznenaditi na jelovniku. Škrob je sveden također na minimum. "Health in", naime, od krumpira nudi samo batat te je i tjestenina domaća.

- Pravimo je od heljdina brašna i slanutka. A, nudimo i"obrok salate" koje dolaze u različitim varijantama s tunom, pečenim batatom, špinatom, biftekom, piletinom ili pak možete izabrati kvinoju - kazao je Marko, dodajući kako i kod glavnih jela lagano dominira piletina.

- Najveći hit na jelovniku je naša Health in piletina. Punjena je mladim sirom i špinatom i servirana uz umak od cvjetače i bučinim sjemenkama. Dolazi uz prilog od kvinoje i s povrćem. Kao glavno jelo nudi se i wok piletina, manirirani biftek s povrćem u umaku od kamenica,"Hulk pljeskavica" (vrijedi je kušati op.p.) ili "Helth in pileći burger" koji se poslužuje na bublici od bjelanjaka i zobenih pahuljica. U ponudi imamo i ramstek, biftek, zapečeni losos, tuna steak, Vege curry te veliku ponudu rižota i tjestenine.

A, desert? Već smo rekli, oni koji ga ne mogu odmah pojesti, a takvih je mnogo, nose ga kući.

- Super nam prolaze keto palačinke. Nakon njih, vjerujte mi, nećete osjećati nekakvu krivicu zbog nezdrave hrane koju ste unijeli u tijelo. Riječ je o proteinskim palačinkama od pirova brašna s maslacem od kikirikija, s medom i crnom čokoladom. Tu su i druge slastice koje su zdrave, a li najbolje se uživo uvjeriti u to - za kraj je kazao Marko.

"Health in" je lociran iznad KBC-a Firule, a restoran ujedno i prima narudžbe. Dovoljno je otići na njihovu stranicu, odlučiti se za jelo, nazvati broj i pripremiti nepce za zdrave gušte. Vaše tijelo to zaslužuje.
Članak realiziran uz potporu restorana Health in, prema svim standardima struke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:34