StoryEditorOCM
Promo arhiv38 DANA ČAROLIJE

Jedinstveni morski Advent u Makarskoj - uz Čarobnu šumu, klizalište, božićne kućice i more božićne čarolije

Piše Promo Foto: Maja Zlatevska/Cropix, Ivo Ravlić/Cropix
4. prosinca 2019. - 15:38

Ovogodišnji Advent u Makarskoj – Božićni grad 2019. do 6. siječnja 2020. godine nudi preko pedesetak događanja koji će se ove godine odvijati na platou ispred hotela Osejava, ali po prvi put na dvije lokacije: na velikoj otvorenoj pozornici i maloj pozornici u Čarobnoj kući( koja će se prema potrebi može otvoriti). Park dr. fra Jure Radića ove je godine postao Čarobna šuma sa kućicom Djeda Božićnjaka, a poseban šušur makarskoj božićnoj čaroliji dat će i klizalište tik uz more koje će svim posjetiteljima jamčiti jedinstveni morski Advent – klizanje uz kuhano vino i miris mora.

Uz Ninu Badrić, koja je otvorila ovogodišnji Advent u Makarskoj, Makarski božićni grad ugostit će brojna druga zvučna imena hrvatske glazbene scene i tako ponuditi ponešto za publiku svih generacija i glazbenih ukusa: Grupa Viva, Maja Šuput, Vuco, Klapa Iskon, Zabranjeno pušenje dok će na Silvestarsku noć nastupiti Danijela Martinović. Svako je za izdvojiti i rock vikend 20. i 21. prosinca kada nastupaju domaće snage Rezerve i Ischariotzckly te veliki koncert Big benda 27. prosinca.

Zahvaljujući domaćim snagama i gostima posjetitelje očekuje brojne glazbene večeri u Čarobnoj kući (Dragana Čović i Christams trio, klapa Berulia, 0+, Gaga, Ivić & Marino, Dile Čokolada, Gojak music bend, gripa leut, Academic bend, grupa Adria, tamburaši ''Miris juga'', Klapa Fjoret, grupa Afterfire, Romana Lalić Pejković),  a dobrom štimungu doprinijet će i nastupi lokalnih DJ-eva.

U sklopu ovogodišnje manifestacije bit će obilježena i tri važna datuma. 6. prosinca bit će proslavljen 20 rođendan Božićnog grada budući da su Makarani 1999. na Kačićevu trgu, zahvaljujući inicijativi Ivana Rose Duska, prvi put imali u prilike uživati u blagdanskoj ponudi koja je se tada nudila u nekoliko kućica i koja je zapravo preteča današnje manifestacije Advent u Makarskoj – Božićni grad 2019.

Na rođendan Božićnog grada, Najmlađi posjetitelji imat će priliku doživjeti Čarobnu zimu u izvedbi klaunaŠarenka, a oni stariji zasigurno će se dobro zabaviti uz nastup Gradske glazbe Makarske i grupe Viva. Rođendan neće proći bez rođendanske torte koju će pripremiti vrijedne ruke učenika i profesora Srednje strukovne škole Makarska.

Samo dan kasnije, 7. prosinca u Čarobnoj kući bit će proslavljen još jedan rođendan – najveće hrvatske glazbene legende Olivera Dragojevića. Tako će svi oni koji nisu uspjeli dobiti karte za veliki koncert Vridilo je u splitskoj Spaladium areni, Oliverove uspješnice, u izvedbi Gojak music benda, moći čuti u Čarobnoj kući.

I ove godine bit će obilježen i još jedan važan datum: 12. prosinca, na 7. obljetnicu proglašenja kraljice makarskih slastica – torte makarane bit će održan još jedan Dan tradicije u sklopu kojeg će se posjetiteljima Božićnog grada predstaviti neki od najpoznatijih makarskih brendova – glasovita tortamakarana pripravljena po receptima najboljih gradskih majstorica, te ples i pjesma Folklornog ansambla “Tempet”.

Za još jedan dan tradicije pobrinula se i Javna ustanova Park prirode Biokovo koji će 19. prosinca prirediti Dan biokovskog kumpira pa će posjetitelji Božićnog grada i ove godine imati priliku kušati pravi biokovski krumpir, spravljen na više načina.

Jela s biokvskimkumpirom, naravno, samo su mali dio gastro ponude u kojoj će moći uživati posjetitelji Božićnog grada u Makarskoj.Uz bogatu i raznovrsnu ponudu kućica u Božićnom gradu, u suradnji s udrugama i sportskim klubovima bit će organizirane različite gastro večeri a svoju će gastro ponudu i običaje predstaviti i gosti iz susjednih gradova – Imotskog i Vrgorca koji po prvi put gostiju u Božićnom gradu u Makarskoj. Dok će Vrgorac u Makarsku na jednu večer prenijeti manifestaciju Dani pršuta i sira,  u sklopu večeri Imotski u gostima moći će se zaigrati šijavica te čuti kako uživo zvuče zvijezde Supertalenta ''Dreamteam Babe''.

Ove godine poseban naglasak je na humanitarnom aspektu Božićnog grada: posjetitelji će svake nedjelje moći sudjelovati u humanitarnoj tomboli, a prikupljeni novac, u suradnji Gradskim društvom Crveni križ Makarska bit će doniran najpotrebitijim obiteljima; u Čarobnom ormaru posjetitelji će moći ostaviti zimsku odjeću koju više ne koriste ili,pak, pomoći udrugama koje će svoje radove i aktivnosti prezentirati u kućicama Božićnog grada.

Poseban program, i to cjelodnevni, Makarane i njihove goste očekuje i na sam Badnji dan te 31. prosinca, a po prvi put će na Silvestrovo, uz dječju novu godinu sa klaunom Šarenkom, već od 12 satibiti organiziran i glazbeni program za sve druge posjetitelje , pod nazivom ''U susret Novoj godini'' kao zagrijavanje za najluđu noć.

Detaljan program Adventa u Makarskoj možete pogledati ovdje.

Čarobna šuma

Posebna atrakcija ovogodišnjeg Božićnog grada je Čarobna šuma, mjesto na kojem će najmlađi posjetitelji Božićnog grada sigurno provesti najviše vremena. Uz tradicionalnu radionicu Djeda Božićnjaka u kojoj će školarci s Makarskog primorja i ove godine pokušat oboriti rekord u izradi najduže božićne čestitke, u Čarobnoj šumi djeca će na Stablu želja moći ostaviti papir sa svojom željom, a na sam Badnji dan, oživjet će i stari hrvatski običaji: paljenje badnjaka oko kojeg će se cijele večeri pričati priče o Isusu i njegovu rođenju. Kako najavljuje Ivan Roso Dusak, zaslužan za ‘’vizualni identitet’’ i program Čarobne šume, prikupljat će se sredstva za pomoć djeci Salamonskih otoka, stradalom stanovništvu u razornom potresu u Albaniji te udruzi sv. Vinka Paulskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:38