Stil Prostorija

Manje je više

Luksuzna vila na Korčuli s pogledom na otvoreno more: zavirite u modernističku prizemnicu koja svojim posebnim oblikom stanare štiti od divljega juga

Manje je više

U moru aktualnih trendova koji naše domove ispunjavaju bogatim dekorom, nekoć popularan minimalizam mahom je otpisan kao nemaštovit odgovor na potrebe suvremenog čovjeka. No da on nije "lakši izlaz", ili trend koji blijedi, nego nepobjediv sjaj fokusiranog uma, dokazuje modernistička prizemnica na južnoj obali otoka Korčule, koja promišljenom funkcionalnošću potvrđuje da asketski pristup kreiranju prostora svojom oskudnošću donosi dodanu vrijednost.

Pogotovo na lokaciji poput ove, čovjek brzo zaključuje da mu malo zaista i treba, pa reduciran, a osnovnom izvedbom luksuzan prostor, koji ne odvlači pažnju od uživanja u okruženju, lako shvaća kao blagodat.

Koncipirana u obliku slova L, atraktivna vila sadržajno je razvedena prema logici korištenja, čime, kako nam otkriva arhitekt Marko Padovan, osnivač velolučkog arhitektonskog studija "Tim Bolje", korisnike štiti od jakih i učestalih udara jugoistočnog vjetra, kao i od vizualnog kontakta s cestom na sjevernoj strani.

Jednokatnica koja lebdi nad masivnom kamenom bazom
– Sav stambeni prostor, koji se sastoji od velikog dnevnog prostora i tri kupaonice, nalazi se na prizemnoj etaži, slobodno postavljenoj iznad suterenske etaže, u kojoj se, pak, nalaze tehnički prostori poput strojarnice, školjke bazena i garaže, ali i teretana s pogledom na more, a sve izravno povezano s dnevnim prostorom preko unutarnjeg stubišta – objašnjava nam Padovan, ističući kako kuća ukupnim tlocrtom uživa u otvorenom pogledu na more i Lastovo preko obližnjih otočića, kao i neometan pristup stjenovitoj obali.

 

 

Čitav je suteren, kaže, zamišljen u kamenu iz okoliša, kako bi se što više uklopio u teren i tako stvorilo dojam prozračne modernističke jednokatnice koja kao da lebdi nad masivnom kamenom bazom. Oblikom, postavom i razdvajanjem kuće u dva volumena smanjena je njezina masivnost pri pogledu s mora te izbjegnuto zaklanjanje pogleda na more česticama iznad, što nas je, moramo kazati, kao rijedak primjer "bontona" u gradnji, posebno oduševilo.

Pogled kao svetinja bez barijera

Da je primat imala hedonistička funkcija prostora, očituje se u rasporedu prizemnog dijela kuće.

– Dnevni prostor i sobe s kupaonicama otvorene su k prostranoj terasi s pogledom na more preko preljevnog bazena, te uživaju u vizuri koja kao da ne poznaje granicu između terase i mora. Štoviše, natkriveni prostor za vanjsko blagovanje smješten je ispod velike konzolne ploče bez ikakvih nosivih elemenata koji bi zaklonili pogled prema moru preko bazena – ističe naš sugovornik, otkrivajući "poštovanje" pogleda prema moru kao poznate svetinje mediteranske arhitekture.

U unutrašnjosti se, pak, kao pametna rješenja ističu ugrađena krovna nadsvjetla, kojima je postignuto dodatno osvjetljenje dnevnog prostora u njegovoj dubini, pri čemu se izbjeglo otvaranje kuće prema ulici i sjeveru.

Iako je u ovako dičnom ambijentu teško jedan "pogled" razdvojiti od drugoga pa kazati koji je bolji, neupitno je da je najveći luksuz u tom smislu, ipak, pripao najvećoj spavaćoj sobi, smještenoj u konzolnom istaku s potpuno ostakljenim južnim pročeljem, koje interijer sjedinjuje s plavetnilom obzora, a koja je lišena kontakta s terasom radi veće privatnosti.

Iako je prostor predviđen za stanovanje vješto skriven od znatiželjnih pogleda, duž cijelog se posjeda, bez posebnih barijera, nastavlja prirodna stjenovita obala, zbog čega se u kući i oko nje stvara osjećaj boravka na samoj obali.

Naslovnica Prostorija